Potrivit specialiștilor, timp de mai mulți ani, cea mai mare amenințare pentru utilizatorii și deținătorii de ATM-uri erau aparatele de tip ‘skimmers’ — dispozitive atașate unui ATM pentru a fura datele de pe benzile magnetice ale cardurilor.
După ce, în 2014, cercetătorii Kaspersky Lab au descoperit Tyupkin — unul dintre cele mai cunoscute exemple de malware pentru ATM-uri, în 2015 a apărut în peisaj gruparea Carbanak, care, printre altele, era capabilă să dea lovituri asupra bancomatelor, compromițând întreaga infrastructură bancară.
Ulterior, în baza unui cercetări efectuate recent, specialiștii în securitate cibernetică ai companiei producătoare de soluții dedicate, au demonstrat că atacurile malware împotriva ATM-urilor sunt posibile din cauza mai multor probleme de securitate.
‘În primul rând, toate bancomatele sunt computere care funcționează cu sisteme de operare învechite, cum este Windows XP. Astfel, bancomatele sunt vulnerabile la infectarea cu malware pentru PC și la atacuri prin intermediul exploit-urilor. În marea majoritate a cazurilor, programele speciale care permit PC-urilor să interacționeze cu infrastructura bancară și cu unitățile hardware, cu procesarea numerarului și a cardurilor, sunt bazate pe standarde XFS (eXtensions for Financial Services). Aceasta este o specificație destul de veche și nesigură, creată inițial pentru a standardiza software-ul pentru ATM-uri, pentru a funcționa pe orice echipament, indiferent de producător’, se arată într-un comunicat al Kaspersky Lab.
Conform rezultatelor cercetării, infractorii nu trebuie să folosească programe malware pentru a infecta un ATM sau rețeaua bancară din care face parte acesta. În acest context, dacă obțin acces fizic, fie și parțial, la bancomat, infractorii ar putea, printre altele, să instaleze un micro-computer programat special în interiorul ATM-ului, care le va da atacatorilor acces de la distanță la ATM sau să reconecteze ATM-ul la un fals centru de procesare.
Pentru rezolvarea acestor probleme, experții Kaspersky Lab recomandă, în primul rând, revizuirea standardului XFS, punând accent pe siguranță și introducerea autentificării în doi pași între dispozitive și programele legitime. În al doilea rând, este necesară implementarea unei ‘distribuiri autentificate’ pentru a exclude posibilitatea de atacuri prin intermediul unor false centre de procesare. Nu în ultimul rând, specialiștii consideră că este necesară implementarea criptării și controlul integrității datelor transmise între unitățile hardware și PC-urile din ATM-uri.
Kaspersky Lab este o companie globală de securitate cibernetică, fondată în 1997. Peste 400 de milioane de utilizatori individuali sunt protejați de tehnologiile Kaspersky Lab, precum și 270.000 de companii client.