Experţi: Schimbările de personalitate sau de comportament, semnal prevestitor al demenţei

În cazul în care o persoană suferă modificări de personalitate sau de comportament care durează ani de zile, acest fapt ar putea indica un stadiu foarte timpuriu de demență, potrivit unui grup de neuropsihiatri și experți în maladia Alzheimer, relatează cotidianul New York Times.
Filip Stan
25 iul. 2016, 14:19
Experţi: Schimbările de personalitate sau de comportament, semnal prevestitor al demenţei

Grupul de cercetători a propus duminică, în cadrul conferinței internaționale a Asociației Internaționale pentru Alzheimer (Alzheimer’s Association International) desfășurată la Toronto (Canada), crearea unui nou diagnostic denumit ‘insuficiență comportamentală moderată’. Ei au prezentat un chestionar cu 38 de întrebări care va putea fi utilizat într-o zi pentru identificarea persoanelor cu risc de Alzheimer.

Ideea este de a recunoaște și de a măsura ceva despre care unii experți spun că este adesea trecut cu vederea, și anume faptul că schimbările din starea de spirit pot preceda problemele de memorie și de gândire în cazul demenței.

„Cred că avem nevoie de ceva de genul acesta„, a declarat Nina Silverberg, directorul programului Alzheimer’s Disease Centers din cadrul Institutului Național de Aging, care nu a fost implicată în elaborarea noii liste de verificare sau de diagnostic a pacienților cu risc.

Majoritatea oamenilor se gândesc la Alzheimer în primul rând ca la o tulburare de memorie, dar noi știm, după ani de cercetare, că maladia poate începe, de asemenea, ca o problemă de comportament„, a spus Silverberg.

Conform propunerii, ‘insuficiență comportamentală moderată’ (‘mild behavioral impairment’, M.B.I.) ar fi o denumire clinică care precede ‘insuficiența cognitivă moderată’ (‘mild cognitive impairment’, M.C.I.), un diagnostic creat de peste un deceniu pentru a descrie unele probleme cognitive la persoane care își pot efectua în continuare activitățile cotidiene.

Dr. Zahinoor Ismail, neuropsihiatru la Universitatea din Calgary și membru al grupului care propune noul diagnostic, a spus să studii și relatări au sugerat că schimbările emoționale și comportamentale au fost „un simptom discret”, parte a procesului instalării demenței, care nu poate fi separat de această boală.

Ceea ce erodează memoria și abilitățile de gândire în procesul instalării demenței poate afecta, de asemenea, sistemele creierului de reglare emoțională și de auto-control, a spus el.

Cu toate acestea, unii experți se tem că denumirea și screening-ul pentru un astfel de sindrom în stadiu incipient s-ar putea încheia prin catalogarea unui mare număr de oameni în această categorie, presupunând că vor dezvolta Alzheimer când încă nu există încă tratamente eficiente pentru această maladie.

„Există un beneficiu potențial al diagnosticului precoce, și anume identificarea persoanelor mai susceptibile să intre în declin”, a spus dr. Kenneth Langa, profesor de medicină internă la Universitatea din Michigan. Dar, există riscul supradiagnosticării, a încadrării în cascadă a pacienților în acest diagnostic pe baza acestui test.

Dr. Langa, care a scris despre MCI, a citat din experiența sa în legătură cu această denumire. Mulți oameni cu diagnosticul MCI nu dezvoltă demență deplină chiar și un deceniu mai târziu, iar mai mult de 20 la sută dintre aceștia au fost considerați ulterior normali cognitiv, a spus el.

Aceasta s-ar putea întâmpla deoarece în ziua în care au fost diagnosticați, funcția lor cognitivă a fost mai slabă decât în mod obișnuit, posibil ca rezultat al stresului sau al medicamentelor pe care le-au luat pentru alte probleme de sănătate.

„Acesta este unul dintre lucrurile care mă fac să mă gândesc de două ori”, cu privire la crearea de MBI, a spus dr.Langa, care a recomandat ca lista de control să fie testată de către cercetători înainte ca medicii să înceapă să o utilizeze.

Alții specialiști sunt mai entuziaști în legătură cu noul diagnostic.”Trebuie să îmbunătățim capacitatea noastră de a identifica persoanele cu risc”, a declarat Arthur Toga, neurolog de la Universitatea din California de Sud. În cele din urmă „va exista un tratament eficient”, a spus el, „și oricum există prea multe necunoscute despre aceasta boală”.

Starea de spirit și modificările de comportament au fost mult timp recunoscute ca semne de avertizare timpurie pentru demența frontotemporală, care reprezintă aproximativ 10 la sută din demențe.

Unii experți consideră că beneficiile noului diagnostic compensează dezavantajele. Nu ar trebui ignorate semnalele de avertizare ale acestei maladii și nu ar trebui așteptat ca manifestările cognitive să apară, a spus dr.Ganguli, „pentru că am putea să pierdem ocazia”, mai notează publicația citată.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Lux și opulență! Cum arată casa Andreei Tonciu. Vedeta a investit zeci de mii de euro | FOTO
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Târgul de Crăciun de poveste din România, care e deschis doar 2 zile. Se află într-un loc idilic, dar puțină lume știe de existența lui
Capital.ro
Lovitură imensă pentru Călin Georgescu. Ar putea fi descalificat. Nu se aștepta la una ca asta
Playtech.ro
Cele trei zodii care au noroc cu carul în ianuarie, februarie și martie 2025. Au șanse mari de câștiguri
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
NATO ar învinge Rusia în câteva luni, dar ar plăti un preț mare. Care sunt riscurile
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Chefi la cuțite, 22 decembrie 2024. Trei concurenți au fost eliminați. Cum au reacționat jurații: ”Se năruie echipa”
Spynews
Horoscop luni, 23 decembrie 2024: Taurii vor avea zile încărcate
Evz.ro
Vânt puternic, ploi și ninsoare abundentă, de Crăciun. Vremea de care ne era dor, de Sărbători
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Singurul mall din București care este deschis și de Crăciun! Program special de sărbători
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Decizie pentru Călin Georgescu. George Simion a dat vestea despre alegerile prezidențiale din 2025
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
El este André, băiețelul de 9 ani ucis în atentatul din târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania. Mesajul sfâșietor al mamei sale
substantial.ro
Acuzatii privind planul Republicii Moldova de a prelua controlul asupra Transnistriei
MediaFlux
ESTE OFICIAL! DATA ALEGERILOR PREZIDENȚIALE, anunțată
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Orașul în care ninge toată săptămâna. Crăciun cu ciclon!