Pentru moment, campania de raiduri aeriene care vizează pozițiile organizației extremiste în regiunile pe care le controlează și-a realizat puțin potențialul, nereușind să-i lovească pe liderii care s-au pus la adăpost, și ar trebui să fie intensificată pentru a duce la slăbirea considerabilă a organizației, afirmă experții citați.
‘Daesh (acrononimul arab al Statului Islamic) lucrează în paralel la ancorarea sa teritorială și la expansiunea sa internațională’, a explicat pentru AFP Jean-Pierre Filiu, profesor la Sciences-Po Paris, specialist în mișcările jihadiste. ‘Succesiunea atentatelor de la Ankara (102 morți la 10 octombrie), prăbușirea avionului rusesc din Sinai (224 de morți la 31 octombrie), Beirut (44 de morți la 2 noiembrie), Paris (129 de morți la 13 noiembrie) nu reprezintă un semn de slăbiciune, ci dimpotrivă’, a adăugat el.
Forţa Daesh este iniţiativa
‘Forța Daesh, în tipul acesta de acțiuni, este că are inițiativa’, a adăugat el. ‘Până în prezent, și-au păstrat inițiativa peste tot. (…) Pot încă să ne surprindă în zilele următoare. În logica lor, trebuie să lovească cât mai curând posibil în Europa. Ideală pentru ei ar fi acum o lovitură coordonată undeva în Europa. După ce au făcut-o la Paris, să arate că o pot face și în altă parte. Dată fiind ușurința cu care reușesc să treacă frontierele, nu este ceva de ordinul imposibilului’, a mai declarat Jean-Pierre Filiu.
Portalul Intelligence Online (IO), în general bine informat, scria joi că ‘mai multe servicii de informații arabe le-au transmis informații omologilor lor occidentali conform cărora cinci capitale sunt vizate de Daesh: Paris, Londra, Moscova, Cairo, Riad și Beirut.
Pentru a realiza acest lucru, în cadrul unei reuniuni care a avut loc în iunie la Mossul, ‘capitala’ SI în Irak, emirii au fost însărcinați să orchestreze această campanie de teroare, precizează IO. Pentru zona Franța/Spania/Italia, ar fi fost desemnat responsabil belgianul Abdelhamid Abaaoud, ucis miercuri într-o operațiune antiteroristă din apropiere de Paris.
Masacrul din capitala Franţei este doar începutul
În al 12-lea său număr publicat joi, revista online a SI în engleză, Dabiq — a cărei copertă titrează, deasupra unei fotografii cu pompierii parizieni, ‘Just terror’ — îi felicită pe ‘cei opt cavaleri care au pus Parisul în genunchi’ și promite că masacrul din capitala Franței nu este decât începutul.
Noi amenințări au fost proferate vineri de doi jihadiști a căror identitate nu se cunoaște într-o înregistrare video postată pe internet și intitulată ‘Paris înaintea Romei’, care ar fi fost filmată în provincia irakiană Dijla. ‘Oh, Franță a Crucii, cu voia lui Allah cel atotputernic îți vom distruge monumentele. Am început cu tine, vom termina cu Casa Albă, care va fi înnegrită de focul nostru’, au spus jihadiștii în înregistrare.
Pentru moment, intensificarea raidurilor aeriene ale occidentalilor, promisă de câteva săptămâni de Washington, nu pare să fi început. La începutul săptămânii, Parisul și Moscova și-au înmulțit raidurile asupra pozițiilor SI, dar cu o eficiență relativă. Chiar dacă au fost uciși jihadiști, potrivit Observatorilor sirian pentru drepturile omului, statul major al grupării și-au luat măsuri de precauție.
Campanie aeriană pentru distrugerea Statului Islamic
‘Bombardamentele le-au anticipat cu siguranță’, a spus Jean-Pierre Filiu. ‘Conducerea Daesh nu este cu siguranță sub asaltul bombelor la Raqa. Sunt la adăpost, în ascunzători (…) Este de mirare că rușii au reacționat atât de puțin la atentatul asupra avionului lor, în loc să înceapă să bombardeze susținut Daesh. Pentru moment singura țară pentru care Daesh este inamicul nr. 1 este Franța’, a mai declarat expertul citat.
Pentru a avea un impact veritabil și a începe să slăbească organizația, ar trebui început ceea ce expertul australian David Kilcullen califică drept ‘campanie aeriană serioasă’, de zece sau de 20 de ori mai intensă decât în prezent. ‘Noi continuăm să tratăm SI ca pe o organizație teroristă, încercând să-i eliminăm șefii și să le distrugem ascunzătorile de arme’, a spus el pentru AFP. ‘Trebuie să-l tratăm ca pe un stat dușman. Asta sunt ei. Asta înseamnă să le distrugi sursele de energie, aprovizionarea cu apă, câmpurile petroliere, orașele pe care le controlează’, a adăugat David Kilcullen. ‘Nu există alternative’, a conchis el. ‘Ceea ce s-a întâmplat la Paris ne-a arătat că nu este o situație care poate fi controlată altfel’, a mai spus David Kilcullen.