Experţii susţin că o mască în trei straturi are o eficacitate de 65% în filtrarea particulelor din aer, dar odată ce a fost folosită, această rată scade la 25%, conform unui studiu publicat marţi în revista „Fizica Fluidelor” (Physics of Fluids), scrie NY Post.
Cercetătorii de la Universitatea Massachusetts, Universitatea Lowell şi Universitatea Baptistă din California au concluzionat că măştile uzate diminuează cantitatea de aer inspirat, făcând ca oamenii să inspire mai multe particule depuse pe mască, iar o mască purtată de mai multe ori nu mai poate filtra particulele foarte mici.
„E normal să se creadă că purtarea unei măşti, indiferent că este nouă sau uzată, e mai bună decât deloc, dar cercetările noastre arată că asta este adevărat doar în cazul particulelor mai mari de 5 micrometri, nu şi în cazul celor mai mici de 2,5 micrometri”, spune doctorul Jinxiang Xi, autorul studiului.
Pentru a-şi fundamenta descoperirile, oamenii de ştiinţă au folosit un model computerizat al unei persoane care poartă o mască cu trei straturi, pentru a observa cum afectează acoperirea feţei respiraţia şi cum trec particulele prin ea. Aceştia au studiat şi cum se aşează particulele pe faţa persoanei şi cum pătrund în căile aeriene.
„Am descoperit că eficacitate măştii scade în cazul respiraţiei pe nas atunci când respiraţia are un ritm mai scăzut. Sperăm ca autorităţile să înăsprească măsurile de prevenţie a răspândirii Covid 19, cum ar fi alegerea unor măşti cu o eficacitate mai mare, purtarea corectă şi evitarea refolosirii de mai multe ori a măştilor.”, a mai spus Jinxiang Xi.