„Al şaselea val este deja aici sau va ajunge în foarte scurt timp, deoarece dinamica virusului este mereu oscilantă. Importantă este amploarea acestui val și să reușim să menținem cât mai scăzute contagiunile și consecințele infecțiilor”, a explicat Manuel Franco.
„Suntem la începutul celui de-al şaselea val și ar trebui să luăm drept exemplu țările europene a căror situație este mult mai proastă decât a noastră pentru a înțelege cum să evităm posibila creștere mult mai mare a incidenței”, spune şi fizicianul Alex Arenas, membru al comitetul consultativ COVID al Guvernului de la Madrid.
Citeşte şi Uniunea Europeană, măsuri drastice pentru gestionarea crizei economice. Ce s-a întâmplat în Spania
În același sens, Sonia Zúñiga, cercetător la Centrul Național de Biotehnologie, a declarat că a apreciat rata mare de vaccinare din Spania (aprox. 80% din populaţie este complet vaccinată). „Trebuie să fii foarte vigilent nu doar la creșterea infecțiilor, ci și la creșterea numărului de spitalizări și gradul de ocupare la ATI. În Spania, deși incidența este în creștere, aceste cifre rămân stabile”, spune ea.
Citeşte şi Petrecere cu 25.000 de persoane în Spania. Evenimentul a fost organizat cu ajutorul WhatsApp
Curba epidemiei a escaladat în Catalonia, cu o creștere a infecțiilor cu COVID care ieri a depășit din nou bariera de 400 de noi diagnostice, ceea ce a dus la o creștere a internărilor în spital și a pacienților grav bolnavi aflaţi la Terapie Intensivă, scrie El Pais.