Experţii avertizează în legătură cu circulaţia virusului. Tentativa de a obţine imunitatea de turmă creşte şansele apariţiei unor tulpini mai agresive

Încurajarea deliberată a circulaţiei virusului Sars-CoV-2 pentru a obţine imunizarea de turmă, ar putea creşte şansele dezvoltării unor tulpini mai agresive, arată ultimele studii.
Daniel Spătaru
20 nov. 2020, 08:47
Experţii avertizează în legătură cu circulaţia virusului. Tentativa de a obţine imunitatea de turmă creşte şansele apariţiei unor tulpini mai agresive

Experţii în sănătate publică avertizează că încercarea de a imunitatea de turmă este una periculoasă, care ar putea creşte numărul de decese şi ar aglomera inutil spitalele. Cu toate acestea, cei mai mulţi nu au luat în considerare şi posibilitatea ca o asemenea decizie să facă boala mai agresivă, cel puţin nu înainte ca populaţia să atingă un prag de imunizare satisfăcător, după cum scrie The Guardian.

Din anii 1980, biologii evoluţionişti au prezis o asociere între virulenţa şi transmisibilitatea unui agent patogen nou, bazându-se pe modele teoretice. Testarea acestor modele experimentale s-a dovedit însă dificilă, deoarece interacţiunea dintre un agent patogen şi gazda sa constituie un sistem complex, cu multe variabile în mişcare.

În natură, gazda şi agenţii patogeni prezintă o mare diversitate genetică, manifestând o evoluţie constantă în urma interacţiunii lor. Astfel, crearea unui experiment controlat în care un parametru este modificat pentru a vedea cum răspunde întregul sistem e la limita imposibilului.

Citeşte şi Cel mai mare număr de morţi de coronavirus în SUA după mai bine de şase luni, iar medicii sunt îngroziţi. „În câteva săptămâni cifrele se vor dubla”

Într-un nou studiu publicat în Evolution Letters , o echipă condusă de specialistul evoluţionist Camille Bonneaud, de la Universitatea din Exeter, a profitat de un experiment natural. Totul s-a desfăşurat pe baza unei boli oculare grave care s-a răspândit în estul Statelor Unite ale Americii după ce o bacterie numită Mycoplasma gallisepticum a depăşit bariera de specie. Astfel, de la păsările de curte, bacteria a contaminat organismul uman în anul 1994.

Cercetătorii au descoperit aproximativ 50 de mutaţii bacteriene. Apoi, au studiat boala construind o simulare accelerată a epidemiei din lumea reală, simulând practic imunitatea de turmă. Au descoperit că cele mai virulente tulpini se transmit cel mai rapid, dar că cele de virulenţă intermediară au fost cele mai „puternice” în termeni evolutivi, ajungând în cele din urmă să domine populaţia virală.

Agenţii patogeni au un singur obiectiv evolutiv – să se reproducă în cantităţi cât mai mari. „Virulenţa va evolua către un nivel care optimizează transmisibilitatea”, spune dr. Bonneaud.

Dacă agentul patogen întâmpină rezistenţă, fie sub forma unei gazde imune sau vaccinate, fie prin distanţare socială, atunci formele extrem de virulente au performanţe mai slabe, întrucât dispar odată cu gazda lor, iar selecţia naturală favorizează formele mai puţin agresive.

Dar ce se întâmplă dacă nu întâmpină niciun fel de rezistenţă? Experţii susţin că virusul îşi poate ucide gazda fără costuri evolutive, păstrându-şi caracterul virulent ridicat.

Pe de altă parte, un agent patogen mai puţin transmisibil în momentul apariţiei poate deveni mult mai periculos pe măsură ce timpul trece, deoarece luptă pentru a supravieţui şi a se răspândi mai bine.

Olivier Restif, de la Universitatea din Cambridge, spune că virusurile „extrem de periculoase la apariţie care îşi reduc virulenţa în timp sunt prezente într-o mai mare măsură decât cele care încep timid şi devin o ameninţare extremă.”

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Planta care este un somnifer natural. Poți face ceai din ea, ajută și la alungarea stresului și calmarea simptomelor menopauzei
Capital.ro
Adevărul despre Călin Georgescu. Silviu Predoiu a dezvăluit totul: Am mai spus acest lucru
Playtech.ro
Cum a fost fotografiat Ilie Bolojan la înmormântarea Papei Francisc! Imaginile vorbesc de la sine, a fost surprins...
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Peripețiile unor interlopi din Moldova, în pelerinaj la Muntele Athos. „Se auzeau lupii, coioții”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Prădătorul dispărut din România a revenit să își cucerească teritoriul. Preferă doar anumite zone
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Anunț de ultimă oră pentru pensionari. Câți bani vei primi la pensie în funcție de data nașterii și stagiul complet de cotizare
Cancan.ro
Obiect din România, pus în sicriul Papei Francisc. Ce este, de fapt: 'Rămâne… până în ziua de apoi'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Document obligatoriu pentru persoanele cu vârste între 18 și 30 de ani. Se dă ordin de la UE
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
Papa Francisc a ajuns alături de Hristos! Imaginile care au făcut înconjurul lumii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
CFR Călători îl primește și pe „Constantin Brâncuși“, a patra locomotivă modernizată de Softronic. Cum arăta înainte