Speciliștii au analizat planurile bugetare pe care și le face Rusia pentru următorii ani, care ar arăta prioritățile din prezent și cele pe termen lung ale Kremlinului, anunță Defense Express, citat de digi24.
Potrivit alocărilor bugetare date publicității de curând, Rusia va aloca în scopuri militare, pentru anul următor, 13,5 trilioane de ruble, ceea ce înseamnă 140 de miliarde de dolari! Sume astronomice sunt prevăzute, cu aceeași destinație, și pentru 2025 și 2026: 12,8 trilioane de ruble (circa 128 miliarde dolari), respectiv 13,1 trilioane de ruble (126,6 miliarde dolari).
Prin comparație, pentru 2023, Rusia a alocat 5 trilioane de ruble în același scop, cheltuind însă, doar în primele nouă luni, 6,5 trilioane de ruble, adică aproximativ 75 de miliarde de dolari.
Înainte de 2002 – anul invadării Ucrainei, bugetul militar era mai mic de 50 de miliarde de dolari, însă a crescut la 80 de miliarde până la sfârșitul anului menționat.
Cheltuielile militare au depășit bugetul alocat și anul acesta. Astfel, fondul inițial de 10 trilioane de ruble a urcat la 12,4 trilioane de ruble (circa 132 de miliarde de dolari).
Experții susțin că aceste bugete înseamnă atât o ”victorie administrativă” obținută de Ministerului Apărării de la Moscova, cât și angajamentul Rusiei pentru un conflict prelungit în Ucraina. Mai mult, aceleași alocări uriașe ar putea demonstra, potențial, ”pregătirile pentru extinderea operațiunilor militare dincolo de Ucraina”, după cum a afirmat, pentru Jamestown Foundation, Pavel Luzin, specialist în domeniul militar rusesc.
Pe de altă parte, Luzin consideră că majorarea cheltuielilor militare semnalează asumarea de către Rusia a continuării autoizolării și a unei presiuni financiare tot mai intense asupra cetățenilor, pentru a putea fi susținut conflictul militar.
Potrivit expertului, Rusia, dacă ar fi convinsă că războiul din Ucraina va lua sfârșit în perioada imediat următoare, ar micșora, logic, alocările bugetare cu scop militar, în condițiile în care cheltuielile curente se apropie deja de valori critice în raport cu PIB. Cum însă acest ”dacă” nu are acoperire în realitate, cel puțin deocamdată, iată că Rusia va continua, probabil, să țină bugetele militare la minimum 100 de miliarde de dolari pe an. Este nevoie de bani mulți, foarte mulți pentru a reface, constant, stocurile de arme și pentru a menține plățile de stimulare ale militarilor.