După omologii lor italieni și spanioli, specialiștii britanici au făcut o descoperire care pune într-o altă lumină tot ce știam până acum despre infecția cu SARS-CoV-2. Experții de la Universitatea Oxford au colectat dovezi care indică faptul că noul coronavirus a trăit printre noi ani buni, dar s-a activat „când condițiile de mediu au fost propice pentru a înflori”.
Dr. Tom Jefferson, îndrumător asociat la Centrul pentru medicină bazată pe dovezi din cadrul Universității Oxford, susține că sunt suficiente probe care arată că virusul nu a apărut în Asia.
Cea mai recentă a fost furnizată de virusologii spanioli, care au găsit urme de SARS-CoV-2 în mostre de apă reziduală colectate în luna martie a anului 2019. Adică, cu 9 luni înainte să fie depistat în China, virusul circula deja în Spania.
Înainte de spanioli, cercetătorii italieni au găsit urme de virus în mostre de apă reziduală colectată din canalele din Torino și Milano în luna decembrie a anului trecut. Și în acest caz, cu câteva săptămâni înainte de a fi depistat în China. În noiembrie 2019, virusul circula în Brazilia, însă tot fără a se manifesta agresiv.
„Cred că virusul era deja aici; adică peste tot. E posibil să avem de a face cu un virus latent, care a fost activat de condițiile de mediu”, spune specialistul, citat de The Telegraph.
În prezent, varianta oficială este că noul coronavirus a apărut în China, în Wuhan, într-o piață de fructe de mare. Însă, o serie de voci critice, printre care și președintele american Donald Trump, au acuzat China de fabricarea în laborator a acestui virus și scăparea lui de sub control.
Jefferson e de părere că virusul nu se transmite cu ușurință doar prin tuse și strănut, ci și prin dejecțiile din sistemele de canalizare și prin folosirea la comun a toaletelor.
„Există o mulțime de dovezi care arată că sunt cantități uriașe de virus în canalizare, peste tot, și din ce în ce mai multe dovezi că există o transmitere prin materii fecale. Sunt concentrații mari de apă reziduală unde temperatura este de 4 grade, care este ideală pentru ca virusul să se stabilizeze și să se activeze”, a mai spus expertul.