Uleiurile vegetale sunt de foarte multe tipuri, fiecare cu o diferență semnificativă de gust și valoare nutritivă, dar mulți nu știu care este, de fapt, cel mai bun ulei pentru prăjit.
Dacă uleiul de floarea-soarelui are o aromă neutră și este folosit adesea pentru prăjire și coacere, uleiul de măsline poate fi descris ca fiind ușor amărui sau chiar picant. Cu toate acestea, cel din urmă reprezintă o opțiune mai sănătoasă datorită conținutului său ridicat de antioxidanți și grăsimi monosaturate.
Citește și: Chec cu ulei, cea mai simplă rețetă de desert. Iese pufos și are o textură fină
Uleiul de flaorea-soarelui este mai bogat în grăsimi polinesaturate și acizi grași omega-6, care, consumate în exces, au potențialul de a contribui la inflamații cronice.
Uleiul de rapiță câștigă și el popularitate pentru beneficiile sale nutriționale, respectiv pentur aportul echilibrat de acizi grași omega-3 și omega-6, la fel și cel de avocado, apreciat pentru gustul său subtil.
E greu să alegi un ulei pentru gătit. Chiar și scriitoarea și fosta brutăreasă Stella Totino, cu o vastă experiență în testarea alimentelor, s-a declarat copleșită de varietatea opțiunilor. Pentru a se lămuri, a întrebat șase bucătari și creatori de rețete ce ulei de gătit preferă și a primit același răspuns din partea tuturor.
Toți au dezvăluit că uleiul de avocado este cel mai bun pentru gătit, deoarece rezistă la temperaturi ideale fără să se escompunp, are un gust neutru și o textură fină. Conform bucătarului Cezar Zapata, este ideal la prăjirea alimentelor, deoarece „asigură o rumenire fără ardere”, punctul termic ideal pentru prăjire fiind între 260 – 270 de grade Celsius.
Citește și: Mihaela Bilic, adevărul despre slănina de porc. „Mai aproape de uleiul de măsline şi de somon”
Uleiul de avocado se extrage din pulpa fructului prin presare la rece sau prin metode mecanice și își păstrează majoritatea proprietăților benefice.
Totodată, este bogat în acid oleic, grăsimi sănătoase, carotenoide și antioxidanți, nutrienți importanți pentru sănătatea inimii, a pielii și a ochilor. De asemenea, conține vitaminele A, B3, D, E și K.
Datorită conținutului bogat de nutrienți, uleiul de avocado este un puternic hidratant al pielii, fiind un ingredient regăsit pe eticheta produselor destinate pentru menținerea pielii catifelate și suple.