Asociația Energia Inteligentă cere cetățenilor să se pregătească pentru noul context socio-economic. O nouă explozie a tarifelor la începutul anului viitor este iminentă, susțin specialiștii.
Consumatorii de gaze și electricitate trebuie să facă o cerere la operatorul de utilități pentru a intra la prețul plafonat. Este vorba despre clienții casnici care au atât adresă de reședință, cât și adresă de domiciliu. Ei pot beneficia de prețul plafonat prevăzut de lege o singură dată.
„Campionatul Mondial de Fotbal, Ziua Națională, Aderarea la Schengen etc., ne-au făcut să uităm de problemele noastre zilnice.
Unii consumatori își vor aminti, cu uimire, la finele primăverii, când probabil va veni cu întârziere prima factură după noua lege de protejare a consumatorilor, când vor achita de până de 4 ori mai mult pentru utilități.
Trist este, că acei consumatori care depind de aparate medicale, au cel putin 3 copii etc., din nou pot ajunge în situația de a nu putea beneficia de avantajele conferite de lege”, a transmis Asociația.
La 1 ianuarie 2023 va intra în vigoare legea care aduce noi măsuri de protejare a consumatorilor de gaze și energie electrică. Această lege aduce o nouă construcție a modului în care se aplică plafonarea prețului la consumatorii casnici.
„Atenție Consumatorul trebuie să realizeze obligatoriu o cerere și o declaraţie pe propria răspundere care trebuie să fie înaintată către furnizor. De precizat că pretul final facturat plafonat se aplică de la data de întâi a lunii următoare celei în care s-au depus documentele menționate”, au menționat specialiștii în energie.
„Clientul casnic care are atât adresă de reședință, cât și adresă de domiciliu poate beneficia de prețul plafonat prevăzut de lege o singură dată fie la adresa de domiciliu, fie la adresa de reședință, pe baza unei declarații pe proprie răspundere depusă la furnizor, privind faptul că nu beneficiază de preț plafonat pentru un alt loc de consum și va beneficia de preț plafonat doar de la începutul lunii următoare.
În România există multe situații în care contractele de vânzare-cumpărare gaze și energie electrică sunt rămase pe foști proprietari care au vândut locuința, dar noul proprietar nu și a schimbat contractul, sunt multe cazuri în care nu s-au realizat succesiuni sau sunt situații în care românii au mai multe locuințe închiriate. În toate situațiile de acest gen facturile la gaze și electricitate care vor veni din luna ianuarie 2023, vor aduce creșteri enorme ale valorii facturii (o creștere de pânp la 4 ori)”, a mai explicat Asociația Energia Inteligentă.