Experții în sănătate lansează bomba, mare atenție! Poți lua Covid din nou și după patru săptămâni din cauza noii subvariante a Omicron

Experții în sănătate americani au descoperit că Omicron, varianta de Covid responsabilă pentru cele mai multe infecții din Statele Unite, poate să-i reinfecteze rapid chiar și pe oamenii care sunt vaccinați.
Alina Costache
08 iul. 2022, 21:01
Experții în sănătate lansează bomba, mare atenție! Poți lua Covid din nou și după patru săptămâni din cauza noii subvariante a Omicron

Cei care s-au vaccinat, au primit tratamente pentru anticorpi sau și-au dezvoltat imunitatea în mod natural prin infectare se credea că prezintă un risc mai scăzut de a lua Covid, cel puțin câteva luni de la ultima infectare.

Însă Andrew Robertson, ofițer șef de probleme de sănătate din Australia, a spus că a văzut numeroase persoane care s-au reinfectat cu Covid într-un interval de doar câteva săptămâni.

Ceea ce vedem este o creștere a numărului de persoane care s-au infectat cu virusul și apoi s-au reinfectat după patru săptămâni. Sau poate în șase sau opt săptămâni dezvoltă din nou infecția și e deja un lucr cert.

Omicron este responsabil pentru aproximativ 53% de infecții cu Covid din SUA, potrivit Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor din SUA. BA.4, o altă subvariantă contagioasă a Omicron, e responsabil pentru 16,5% din infecții.

Reinfectările de acum sunt mult mai puțin severe comparativ cu primele cazuri de Covid, a spus Dr. David Dowdy, un epidemiolog de la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health. Pe măsură ce virusul a evoluat suficient de mult cât să reziste la anticorpi, sistemul imunitar învață să răspundă la el.

La fel ca celelalte subvariante ale Omicron, BA.5 și BA.4 sunt considerate că au mutații care le lasă să se sustragă de la protecția împotriva virusului pe care o dă vaccinul anti-Covid.

În timp ce sistemul imunitar produce anticorpi pentru a neutraliza o infecție, protecția dispare cu timpul. Dacă o persoană este expusă unei subvariante riscante în timp ce protecția lor e în scădere, atunci virusul ar putea găsi o oportunitate să se instaleze.

Valul 6 de COVID-19 în România. Tot mai multe cazuri confirmate

România se pregăteşte de valul 6 COVID-19. În ultimele zile, cazurile COVID-19 s-au înmulţit. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că, potrivit estimărilor, am putea avea iar circa 10.000 de cazuri zilnic, dar acest lucru nu ar trebui să creeze probleme sistemului sanitar.

Creşte şi numărul românilor cu COVID-19 care necesită internare. Şase copii cu COVID-19, având vârste între trei luni şi 10 ani, au fost internaţi în ultimele 48 de ore în Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timişoara. De asemenea, 16 pacienţi cu forme uşoare de boală sunt internaţi, având pneumonii ce necesită monitorizare.

Conducerea Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeş Timişoara a solicitat Direcţiei de Sănătate Publică creşterea numărului de paturi alocate infecţiei cu Sars-CoV 2, dar şi redeschiderea unui compartiment de COVID-19 la Spitalul de Copii Louis Ţurcanu pe fondul creşterii numărului de infectări cu virusul SARS-COV 2.

„Vorbim de un început de val 6. Din fericire, în România, cel puțin deocamdată, acest nou val care se bazează pe două subtulpini Omicron, BA4 și BA5, este mult mai redus decât în restul Europei. Cele două subtulpini sunt însă mult mai contagioase, și asta se vede și în rapiditatea cu care se exinde infecția. Sunt țări care se confruntă acum cu zeci de mii de cazuri pe zi. Deocamdată, nu avem pacienți internați în Terapie Intensivă, dar trebuie sa fim pregătiți pentru ce e mai rău. Cuvântul de ordine ar trebui să fie, în această perioadă, prudența. Asta nu înseamnă că trebuie să stăm în casă, să nu mergem în vacanțe, ci recomandarea noastră este să purtăm, în locurile aglomerate, masca de protecție. În mijloacele de transport, în magazine și, evident, în continuare să ne spălăm pe mâini, să ne dezinfectăm după ce am intrat în contact cu suprafețe ce pot transmite virusuri. Dacă avem un simptom dintre cele specifice acestei boli, să ne izolăm, să cerem ajutorul medicilor și chiar să mergem la evaluările COVID-19 care se fac in unitățile sanitare”, a transmis prof. dr. Cristian Oancea – managerul Spitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara, pe Facebook.

Citește și Val de infectări cu COVID-19 în România. Octavian Jurma anunţă revenirea pandemiei: „Masca să fie o necesitate”

Citește și Creşte numărul cazurilor COVID-19 în România. Institutul Matei Balş nu mai are locuri, focar la Spitalul din Timişoara, compartiment pentru copiii cu SARS-COV2 redeschis la „Grigore Alexandrescu”
 

DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Spynews
Vijelii puternice în România. Vântul a mișcat mașinile care erau parcate. Imagini incredibile / FOTO
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Animalul rar, surprins alături de trei pui în pădurile României. Se deplasează fără zgomot și atacă prada pe neașteptate. Oamenii îl consideră drăgălaș, dar e cel mai mare prădător din Europa, după urs și lup
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferi. Trebuie achitată în 2025. Amendă de până la 4.500 de lei
Playtech.ro
Pensiile vor scădea drastic în următorii ani. Ce trebuie să facă viitorii pensionari, conform experţilor
DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Adevarul
Convorbiri interceptate. Soldați ruși blocați pe front mănâncă medicamente și câini. „Au mâncat chiar și Theraflu!”
wowbiz.ro
Fratele Minervei, interviu cu ochii în lacrimi! Valentin Dima, amintiri cu Gabriela: „Mi-aaș dori ca toată lumea să aibă o soră cum am avut eu” | EXCLUSIV
Spynews
Robert Lele anunță despărțirea de Andra Volos? Mesajul ciudat pe care l-a postat și l-a sters imediat: ”Ne-am separat” | FOTO
Spynews
Armin Nicoară, prima imagine cu fiul său, Amir Efrem. Micuțul a venit pe lume cu puțin timp în urmă / FOTO
Evz.ro
Anunț despre autostrada așteptată de toți românii. Impactul colosal al proiectului
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă gimnastă din lume, care a făcut o avere impresionantă, a luat decizia să se retragă. Cum va arăta viața ei
kanald.ro
Cine e Georgiana Lobonț. Biografie, CV și familie. Cum a ajuns pe culmile succesului și câți copii are artista
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
E zi de doliu în România. Ne-a părăsit un mare nume al țării. Memoria sa va rămâne vie veșnic
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
stirilekanald.ro
Detalii terifiante din vila în care românca Andreea Mottram a fost ucisă de fiica adoptată. Ce a găsit soțul româncei: În jurnal scria negru pe alb cât își detesta mama
Horoscop de weekend 11–13 aprilie 2025. Este o perioadă încununată de succes
MediaFlux
Lovitură pentru pensionari la nivel european. Țara care nu-și mai permite să mențină neschimbat sistemul de pensii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Se schimbă regulile pentru portarea numerelor de telefon. Ce trebuie să ştii