Virusul SARS COV 2, apărut în laborator. Dr. Peter Daszak, unul dintre membrii echipei trimise de OMS, a declarat pentru Sky News că au obţinut informaţii foarte valoroase, mai cu seamă de la piaţa „umedă” din Huanan, unde a existat primul focar de coronavirus.
„Vorbim cu oameni care au colectat probe din piaţă, care apoi s-au dovedit a fi pozitive. Sunt genul de informaţii care contează cu adevărat”, a spus Daszak.
De la declanşarea pandemiei, oamenii de ştiinţă chinezi au făcut propriile lor cercetări despre originea virusului. În prezent, echipa cercetătorilor chinezi şi cea de la OMS fac schimb de informaţii pentru a ajunge la date cât mai concludente în privinţa originii coronavirusului.
„Împart cu noi informaţii pe care nu le-am mai văzut până acum, pe care nimeni nu le-a mai văzut până acum. Vorbesc cu noi deschis despre toate posibilele variante. Într-adevăr cred că ajungem undeva”, spune Dr. Daszak.
Echipa OMS urmează să viziteze şi Institutul de Virologie din Wuhan. Cercetătorii de acolo au respins, însă, ipoteza potrivit căreia coronavirusul a plecat dintr-un laborator. Dar dr. Daszak a precizat că această posibilitate nu a fost exclusă.
„Suntem cu toţii conştienţi de aceste ipoteze şi cu siguranţă vom pune întrebări despre toate aspectele cheie ale Institutului de Virologie din Wuhan. Dacă există informaţii care indică vreo ipoteză, vom urmări datele, vom vedea unde ne duc dovezile”, a subliniat reprezentantul OMS.
Misiunea este strict controlată de China, echipa OMS fiind ţinută în izolare ca parte a măsurilor de prevenire a raspândirii virusului SARS-CoV-2 din China.
Studiul realizat de doctorul Steven Quay despre originea virusului SARS-CoV-2 indică faptul că virusul nu este unul zoonotic, adică nu este apărut pe cale naturală, ci a fost creat în laborator, informează Associated Press.
Premisa inițială a cercetării conduse de dr. Quai a fost că, după o probabilitate de 98,2%, virusul a apărut printr-un salt zoonotic de la un animal. Conform acestuia, posibilitatea ca virusul să fi scăpat dintr-un laborator era de doar 1,2%.
Cu toate acestea, examinarea sistematică a 26 de fapte independente a răsturnat total datele acceptate pe scară largă anterior, conducând la concluzia că probabilitatea ca virusul SARS-CoV-2 să fi provenit dintr-un laborator este de 99,8%, iar probabilitatea ca el să fi provenit din natură este de 0,2%.
„Folosind doar dovezi științifice despre SARS-CoV-2, care sunt la dispoziția publicului și estimări extrem de prudente în analiza mea, am ajuns cu toate acestea la concluzia că este dincolo de orice îndoială rezonabilă că SARS-CoV-2 a scăpat dintr-un laborator”, precizează autorul studiului.
Dr. Quay semnalează, de asemenea, faptul că gazda intermediară a virusului SARS-CoV-2 nu a putut fi identificată până în prezent, deşi a trecut peste un an de la apariţia virusului în China. Rezervorul natural al SARS-CoV-2 este reprezentat de liliecii din specia Rhinopolus, însă nu se știe care este gazda intermediară. În cazul virusului SARS, în 2003, nu a fost nevoie decât de patru luni pentru a determina identitatea gazdei intermediare, civeta de palmier (pisica indoneziană). În 2015, după nouă luni de la apariția virusului MERS, a fost identificată gazda intermediară a virusului, cămila.