În a treia zi a primei misiuni în zonă de război, inspectorii Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) au plecat din hotel joi, într-o direcţie necunoscută, la bordul a trei vehicule ale ONU, potrivit unui fotograf al AFP prezent la faţa locului. Ei sunt însoţiţi de o echipă de experţi ONU, scrie Mediafax.
Potrivit OIAC, echipa verifică, pentru moment, lista cu locurile de fabricare şi stocare a armelor chimice, furnizată pe 19 septembrie de autorităţile siriene.
Misiunea se desfăşoară în vederea aplicării unei rezoluţii a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la distrugerea arsenalului chimic sirian.
Rezoluţia numărul 2118 a fost adoptată în urma semnării unui acord ruso-american ce a evitat opţiunea unei intervenţii armate americane împotriva regimului sirian, acuzat de opoziţie şi Occident de comiterea unui atac cu arme chimice pe 21 august, lângă Damasc. Acest presupus atac cu arme chimice a avut loc într-un bastion rebel şi s-a soldat cu sute de morţi. Puterea siriană a dezminţit acuzaţiile.
Acordul ruso-american prevede dezarmarea chimică a Siriei până la mijlocul anului 2014.
Sarcina echipei internaţionale este considerabilă, unii experţi estimând că Siria deţine peste 1.000 de tone de arme chimice, dintre care 300 de tone de gaz muştar şi sarin, repartizate în aproximativ 45 de locuri.
Misiunea este una dintre cele mai ambiţioase şi periculoase efectuate vreodată. Distrugeri de arsenale chimice au fost deja întreprinse în Irak şi în Libia, dar niciodată în plin război, precum în Siria, o ţară afectată din ce în ce mai mult de un conflict complex, de-acum între islamişti şi insurgenţi din cadrul rebeliunii, care s-a soldat cu peste 115.000 de morţi, în mare parte combatanţi, în doi ani şi jumătate. Conflictul s-a declanşat în martie 2011, după ce o mişcare de contestare s-a transformat într-o insurecţie vizând înlăturarea de la putere a regimului preşedintelui Bashar al-Assad.
Miercuri, cei 15 membri ai Consiliului de Securitate al ONU au ajuns la un consens, adoptând în unanimitate o declaraţie ce solicită Damascului să ofere „acces liber şi securizat” convoaielor ONU.
Rusia s-a arătat reticentă în legătură cu această declaraţie, însă nu a blocat-o.
Dacă declaraţia va fi aplicată în totalitate, „vom fi în măsură să ajungem la (încă) două milioane de persoane”, s-a felicitat Valerie Amos, coordonatoarea operaţiunilor umanitare ale ONU.
Cinci milioane de sirieni au fost nevoiţi să plece din propriile case din cauza războiului.