Yasser Arafat a fost reînhumat iar mormântul a fost reînchis marţi, la Ramallah, după o exhumare în cursul căreia s-au efectuat prelevări pentru a se stabili dacă fostul lider istoric palestinian a fost otrăvit în 2004, cu poloniu, după cum au anunţat surse oficiale palestiniene, citate de AFP.
Deshumarea lui Arafat a fost făcută la cererea văduvei sale, Suha Arafat, după speculaţiile cărora fostul lider al Autorităţii Palestiniene nu ar fi murit din cauze naturale, ci ar fi fost otrăvit cu poloniu, un element radioactiv, cu care a fost otrăvit în 2006 şi un fost spion rus, Alexader Litvinenko, la Londra.
Echipa mixtă de specialişti care a realizat exhumarea şi a prelevat probe din rămăşiţele pământeşti ale lui Arafat pentru a le analiza într-un laborator din Elveţia, poate stabili, după opt ani de la moartea lui, dacă liderul palestinian a fost, într-adevăr, otrăvit cu poloniu. Arafat a murit la un spital militar din Franţa, după asediul israelian la Ramallah, unde îşi avea cartierul general.
„Operaţiunea s-a încheiat, mormântul a fost reînchis, iar prelevările au fost predate experţilor francezi, elveţieni şi ruşi„, au declarat pentru AFP aceşti oficiali din cadrul Comisiei de anchetă asupra morţii fostului lider istoric palestinian.
Operaţiunea de exhumare a lui Yasser Arafat a început la ora 05.00 GMT (07.00 ora României), marţi, în prezenţa experţilor francezi, elveţieni şi ruşi, începându-se prelevarea de probe din oseminte, au anunţat aceste surse sub acoperirea anonimatului. Operaţiunea s-a derulat cu discreţie şi a durat aproximativ 6 ore, după care a fost încheiată, Arafat fiind reînhumat.
Muftiul Ierusalimului, Mohamad Hussein, era prezent, marţi, în interiorul Mukataa, cartierul general al Autorităţii Palestiniene din Ramallah, unde se află mormântul lui Arafat. „Trebuia să fiu prezent la deschiderea mormântului”, a declarat acesta pentru AFP.
O ambulanţă era parcată în incinta Mukataa, unde se aflau experţii, îmbrăcaţi în costume albe. Mormântul a fost izolat cu panouri din plastic albastre.
Experţii internaţionali încearcă să stabilească dacă liderul palestinian a fost iradiat cu poloniu, ipoteză relansată după difuzarea, în iulie, a unui documentar care dezvăluia urme din această substanţă radioactivă pe lucrurile personale ale lui Arafat.
.