Vladimir Sotnikov, expert al Centrului de securitate internaţională la Institutul de economie mondială şi relaţii internaţionale din Moscova (IMEMO) şi al Institutului de studii orientale al Academiei de ştiinţe din Rusia, crede că o soluţie paşnică la conflictul sirian este de acum aproape imposibilă.
„Aparent, ţările occidentale au decis deja să atace. Iar acest atac va fi probabil limitat, fără operaţiuni terestre. În ceea ce priveşte debutul operaţiunilor, eu cred că va fi un pic mai târziu”, a declarat, joi, Vladimir Sotnikov pentru RIA Novosti.
„Cred că nu va fi niciun atac înainte de summitul G20 şi întâlnirea Putin-Obama”, a adăugat el. Potrivit lui, situaţia este dificilă şi tensionată în ansamblu şi, în caz de atac, unele ţări ar putea boicota G20.
Petr Stegni, diplomat şi membru al Consiliului rus pentru afaceri internaţionale (RSMD), nu face prognosticuri despre probabilitatea unui atac împotriva Siriei în noaptea de joi spre vineri.
„Cred că este vorba pentru moment de avertismente, de un război al nervilor, de o demonstraţie de forţă, deşi forţele s-au reunit în apropierea eventualului teatru de operaţiuni din Siria. Totuşi, atacarea Siriei în timp ce experţii ONU, aflaţi în prezent la Damasc, nu şi-au încheiat munca pare foarte îndoielnică, în special în sens moral”, a declarat Stegni.
El aminteşte că experţii ONU în Siria nu au anunţat încă niciun rezultat şi subliniază că un atac ar fi „nejustificat din punct de vedere etic” înainte ca situaţia să fie clarificată.
„Comunitatea internaţională nu ştie ce s-a întâmplat la 21 august şi dacă este vorba despre un atac chimic, va trebui să aflăm cine a folosit … (armele chimice). Pentru moment nu există nicio dovadă concretă. Americanii vorbesc vag şi de aceea eu cred că este încă posibil ca bunul simţ să prevaleze, deşi această speranţă se reduce de la oră la oră”, a declarat Petr Stegni.
Viaceslav Matuzov, preşedintele Asociaţiei pentru prietenie şi cooperare cu ţările arabe, crede că dacă americanii vor adopta linia strategică de confruntare cu Rusia, bombardamentul va avea loc, dar în caz contrar, Statele Unite s-ar abţine de la orice atac.
„Orice atac american, dacă va avea loc, va consolida societatea siriană. Trei sferturi din opoziţia siriană s-ar alătura taberei susţinătorilor preşedintelui Bashar al-Assad şi regimului sirian”, conchide Viaceslav Matuzov.