România nu va intra în conflict cu Rusia lui Vladimir Putin. Potrivit expertului militar Oleg Jdanov, citat de agenţia ucraineană de ştiri UNIAN, acest lucru se datorează faptului că România este membră a NATO, iar această alianţă se menţine departe de războiul Rusiei împotriva Ucrainei.
„Pentru Putin, acesta ar fi un balsam pentru inimă. Ridicaţi nivelul acestui război la nivelul mondial sau cel puţin regional ar spune Putin”, consideră Jdanov. El susţine că atunci procesul de negociere va ajunge la nivelul Moscova-Bruxelles sau chiar Moscova-Washington, ceea ce încearcă să obţină Putin.
„De aceea, România nu va interveni în acest conflict sub nicio formă”, a adăugat Jdanov. Expertul a mai remarcat că se îndoieşte de „căldura” relaţiilor actuale dintre România şi Republica Moldova, şi a lăsat să se înţeleagă şi că ar exista o poziţie „pro-rusă” a preşedintelui Republicii Moldova, Maia Sandu.
Ucraina vrea să atace Transnistria: „Moldova trebuie doar să ne ceară ajutorul! Şi România poate interveni!”
Totodată, Oleg Jdanov a vorbit despre situaţia din armata moldovenească. „Este într-o stare mai proastă decât era a noastră înainte de 2013. Armele sunt vechi sovietice, nu au modernizat nimic. Au trăit pe principiul: „De ce avem nevoie de o armată, tot nu va fi război””, a spus el.
De altfel, după cum a transmis recent agenţia de presă UNIAN, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a recunoscut că de mult timp nimeni nu a acordat atenţia cuvenită sectorului de apărare. Drept urmare, ţara a rămas fără protecţie militară,
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski este de părere că Federaţia Rusă încearcă să destabilizeze situaţia în regiunea Transnistria, însă forţele armate ale Ucrainei sunt pregătite pentru o posibilă astfel de ofensivă a Rusiei, informează site-ul preşedinţiei,
Maia Sandu: Republica Moldova are nevoie de o armată funcţională şi modernă, capabilă să răspundă provocărilor timpului
Pentru a se simţi în siguranţă, Republica Moldova – chiar dacă este o ţară neutră – trebuie să investească mai mult în forţele sale armate, a declarat miercuri preşedinta Maia Sandu, subliniind că ţara sa are nevoie de o armată funcţională şi modernă, capabilă să răspundă provocărilor timpului, potrivit Deschide.md.
„O armată puternică şi bine echipată oferă ţării libertate de acţiune, încredere în forţele proprii şi opţiuni strategice. Prin urmare, trebuie să depunem eforturi financiare şi logistice serioase pentru a construi o armata profesionistă, modernă şi dotată”, a declarat Maia Sandu, cu prilejul celei de-a 30-a aniversări de la fondarea Marelui Stat Major al armatei naţionale.
Scânteia care ar putea declanşa războiul în Moldova: Transnistria acuză Ucraina de atac cu drone
„Avem război chiar la graniţa noastră, deci înţelegem foarte bine acest lucru. În acest sens, Republica Moldova trebuie să preia experienţa altor state neutre de consolidare a forţelor sale armate”, a menţionat ea.
Cu această ocazie, Maia Sandu a oferit mai multe distincţii ofiţerilor şi specialiştilor din cadrul Marelui Stat Major şi a vizitat baza militară nr. 142, care găzduieşte spaţiile de locuit şi complexul sportiv în care se pregătesc soldaţii armatei naţionale. Miercuri, 27 aprilie, a fost şi Ziua drapelului de stat în Republica Moldova, care a fost de asemenea marcată de autorităţile de la Chişinău.