Experţii trag un semnal de alarmă. Concurența globală pentru containere maritime de oțel înseamnă că Thailanda nu își poate expedia orezul, Canada, mazărea și India nu poate descărca imensele sale cantități de zahăr, scrie Bloomberg.
Citeşte şi: Magazinele online sunt viitorul. Estimările experţilor în comerţ online pentru 2021
Transportul containerelor goale înapoi spre China a devenit atât de profitabil, încât, chiar și unii expeditori americani de soia sunt nevoiți să lupte pentru containere.
„Unul dintre clienții mei expediază în fiecare săptămână între 8 și 10 containere de orez din Thailanda la Los Angeles. Dar acum el nu poate expedia decât 2-3 containere pe săptămână”, a declarat Steve Kranig, director de logistică la IM-EX Global, un expeditor de marfă care se ocupă cu transportul a diferite alimente din Asia în SUA.
Principala problemă este aceea că China, care și-a revenit mai repede din criza generată de pandemie, și-a reluat exporturile și plătește sume extra uriașe pentru containere, fiind mult mai profitabil ca acestea să fie trimise înapoi goale decât pline.
Există semne că creșterea tarifelor de transport de marfă determină creșterea costurilor anumitor alimente. Luna trecută, prețul zahărului alb a ajuns la o valoare pe care nu a mai atins-o de trei ani, iar întârzierile în transporturile de soia alimentară din SUA ar putea implica creșterea prețului pentru tofu și pentru laptele de soia pentru consumatorii din Asia, a declarat Eric Wenberg, director executiv al firmei Specialty Soya and Grains Alliance.
În portul din Los Angeles, cel mai mare port pentru containere de marfă, din patru containere, trei se întorc în Asia goale, comparativ cu rata normală, de 50%, a declarat directorul executiv al companiei Gene Seroka. În Vancouver, containerele rămân pe șantiere. Canada este al doilea cel mai mare producător de leguminoase din lume.
India, al doilea cel mai mare producător de zahăr din lume, a exportat doar 70.000 de tone metrice în ianuarie, mai puțin de o cincime din volumul expediat cu un an înainte, a declarat Ravi Gupta, președintele companiei Shree Renuka Sugars, cea mai mare rafinărie din India.
Vietnam, cel mai mare producător de boabe de cafea Robusta, utilizată pentru băuturi instant și espresso, se confruntă cu serioase dificultăți de export. În noiembrie și decembrie 2020 transporturile au scăzut cu peste 20%, a declarat Le Tien Hung, președintele firmei Simexco Dak Lak.
În întreaga lume, unii cumpărători de produse alimentare așteaptă, iar alții au oprit cu totul achizițiile, spun comercianții.
„Din decembrie a fost așa. Se va ajunge nu numai la o penurie de alimente, ci la o penurie totală. Nu m-ar mira să aud că unele tarife pentru transportul de marfă pentru sezonul de transport maritim 2021-2022 vor fi de două ori mai mari decât erau anii anteriori”, a spus Kranig de la IM-EX Global.
În cazul în care această predicție va fi confirmată, unele dintre aceste rate ridicate de transport se vor repercuta asupra nord-americanilor și a europenilor care, după ce se vor vaccina, se vor întoarce la birouri și la cafenele și restaurante.
Nico Hecker, director de logistică al companiei germane de transport maritim de mărfuri Hapag-Lloyd, a declarat în noiembrie că firma se confruntă cu cea mai puternică creștere a cererii de containere cu lungime de 12 m, care vine după una dintre cele mai mari scăderi de până acum.
„Pe măsură ce containerele au devenit greu de găsit în Asia, cererea a ajuns să depășească oferta” pe toate rutele, a declarat Judah Levine, șef al departamentului de cercetare la Freightos. Unii transportatori au anulat navigările pentru săptămânile următoare pentru a recupera întârzierile, a adăugat el, potrivit Aleph News.