Potrivit expertizei făcute de inginerul Cristian-Comisu, în 2018, podul era într-o stare inaintată de degradare, tablierul era deformat peste valorile maxime admise şi avea fisuri şi crăpături la nivelul hobanelor.
Mai mult, cablurile erau ruginite, iar expertul recomanda efectuarea de lucrări capitale la calea de rulare şi construcţia unor piloni suplimentari.
Expertiza a fost făcută în 2018, iar Consiliul Județean nu a ținut cont de ea. Expertul spunea clar atunci că podul trebuie reconstruit de la zero, potrivit Antena 3.
Cele mai importante defecte constatate de expert în 2018 sunt: lipsa betonului de acoperire a armăturilor, exfolierea betonului la nivelul tablierului, coroziunea armăturii, fisuri, crăpături.
Podul peste râul Siret, care face legătura între Sagna și Luțca, inaugurat în urmă cu doar şase luni, s-a rupt joi după-amiază. În momentul în care podul peste Siret s-a rupt două autovehicule, un autocamion şi o autoutilitară, se aflau în tranzit, iar unul dintre șoferi a fost rănit. Șoferul autocamionului ar fi fost scos din maşină de către ceilalţi participanţi la trafic.
După incident, cei care au ajuns la fața locului au descoperit că pilonul podului a fost construit din polistiren expandat în loc de beton. Probabil s-a luat această decizie fiindcă era mai ieftin.
Președintele CJ Neamț, Ionel Arsene, a spus joi că nu are explicații pentru evenimentul rușinos, iar administrația locală este lipsită de vină.
„Și noi ne întrebăm ce s-a putut întâmpla acolo. În toamnă s-au făcut teste cu un convoi de camioane de 300 de tone.
Noi, CJ Neamț, nu avem nicio vină, noi suntem beneficiarii acestui proiect, noi am plătit în întocmai și la timp facturile și urma ca după recepția finală, să facem plata totală. Noi am respectat soluția tehnică dată de expert, pe urmă proiectantul a dat o soluție”, a declarat Arsene.