Tabloidul britanic The Sun a publicat miercuri o „investigaţie” potrivit căreia britanicii riscă să fie exterminaţi din cauza unui bacil de tuberculoză „super letal” pe care îl vor aduce românii în Marea Britanie din momentul în care li se vor „deschide porţile” la începutul lui 2014.
Jonathan Stillo, expertul intervievat de tabloid, explică pentru HotNews.ro că citatele lui au fost complet scoase din context de autorul articolului şi că nu este deloc în regulă faptul că presa britanică doreşte să transforme o problemă de sănătate publică într-un mesaj anti-români, anti-imigranţi.
„Mă simt groaznic pentru că totul a fost scos complet din context şi transformat în acest lucru teribil despre imigranţi (…) Eu iubesc România, vin aici din 2001, este a doua mea casă, îmi place să fiu aici şi încerc să lupt cu această boală aici. Este foarte frustrant că s-a politizat şi când mi-am văzut poza acolo am zis ‘Nu îmi vine să cred că sunt asociat cu asta!‘” a spus Stillo.
CITEŞTE ŞI Încă un atac al tabloidelor britanice la România: Imigranţii aduc tuberculoză
Acesta a relatat că doi ziarişti de la „The Sun” au venit în România unde au intervievat atât medici, cât şi pacienţi. Stillo recunoaşte că o mare parte din spusele sale au apărut în respectiva publicaţie, însă trunchiate şi scoase din context. „Este adevarat, dacă cineva are tuberculoză, Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că, în fiecare an, va infecta circa 10-15 persoane, însă dintre aceştia doar unul va dezvolta tuberculoza activă. Majoritatea celor expuşi la tuberculoză nu se îmbolnăvesc de fapt, altfel cum aş putea eu să stau într-un sanatoriu cu persoane bolnave de TBC şi să nu am?”, a spus americanul.
Stillo a arătat că problema recrudescenţei cazurilor de tuberculoză nu este una strict românească, ci una la nivelul întregii Europe. „Tuberculoza este o problemă medicală, migraţia este o problemă politică. Cele două nu au de fapt legătură. Ce am vrut să spun este că în România tratamentul tuberculozei, în special al tuberculozei rezistente la medicamente, este o problemă mare. Şi până acum, tratarea acestei boli a fost un eşec dezastruos. România are cea mai joasă rată de tratare cu succes a TBC-ul rezistent la medicaţie din aproape întreaga lume. Chiar este şocant de rău. Însa ce nu au pus ei (cei de la The Sun) este ce am spus eu după, şi anume că Ministerul Sănătăţii a admis în sfârşit problema. Va fi rezolvată problema procurării de medicamente. Există multe lucruri pozitive care se întâmplă în domeniul tratării TBC în România, dar nu se văd pentru că se întâmplă abia anul asta. Am vrut să le transmit acest optimism, însă ei nu au inclus nimic„, a declarat Jonathan Stillo.
Acesta a spus că bolnavii de tuberculoză în general nu emigrează. Eventual, emigranţii contactează boala în ţara în care se stabilesc pentru că muncesc mult şi nu se îngrijesc de sănătatea lor.
Stillo intenţionează să trimită redacţiei „The Sun” o scrisoare în care să conteste modul în care a fost prezentată problema tuberculozei în România prin tranformarea ei într-o chestiune îndreptată împotriva românilor şi imigranţilor.
Jonathan Stillo este specialist în antropologie medicală şi doctorand la City University din New York. De asemenea, este fellow la Colegiul Noua Europă. A vizitat România în repetate rânduri, din 2001. Face cercetare pe tuberculoză în România din 2006. A trăit într-un sanatoriu pentru bolnavi de tuberculoză în România timp de 6 luni. A mai făcut cercetare în acest domeniu în Italia, Ungaria şi Moldova. Este membru fondator al STOP TB Partnership în România.
După mai multe articole în care tabloidele britanice denigrează imigranţii români, The Sun a publicat miercuri un articol intitulat: „Bombă cu ceas: Imigranţii români ar putea aduce tuberculoza rezistentă la medicamente în Marea Britanie”.