Expertul în Educație Mircea Bertea: ”Nu profesorii ar trebui să fie în stradă. Nu salariul cadrelor didactice ar trebui să facă obiectul și subiectul acestei greve”

Mircea Bertea este expert în Educație, președinte al Asociației Naționale a Colegiilor și Liceelor Pedagogice din România, Membru al Centrului Internațional de Cercetări și Studii Transdisciplinare Paris. El sune, într-un editorial publicat pe Edupedu.ro, că ”nu profesorii ar trebui să fie în stradă” și că ”nu salariul cadrelor didactice ar trebui să facă obiectul și subiectul acestei greve”.
Filip Stan
06 iun. 2023, 09:56
Expertul în Educație Mircea Bertea: ”Nu profesorii ar trebui să fie în stradă. Nu salariul cadrelor didactice ar trebui să facă obiectul și subiectul acestei greve”

”Nu profesorii ar trebui să fie în stradă, întreaga societate ar trebui să protesteze pentru ca ei să se poată întoarce în clasele și la elevii lor”, este de părere expertul în Educație Mircea Bertea.

”Așadar, nu despre mărirea salariilor în Învățământ (majusculă de speranță!) ar trebui să se vorbească, ci despre locul pe care acesta și angajații lui îl ocupă în grila-standard de salarizare la nivel de țară conform valorii și importanței sociale a muncii prestate. Și, prin urmare, nu atât despre GREVĂ ar trebui să vorbim, cât despre nevoia de introspecție lucidă și de reponsabilitate națională pentru viitor. Și nu este vorba aici și acum doar despre viitorul dascălilor, ci despre viitorul nostru, al tuturor.

Cunoașteți vorbele Să stăm strâmb și să judecăm drept. Ele au făcut mult timp și fac în continuare istorie în spiritualitatea și în practica românească.

Poate vă veți întreba ce legătură au vorbele și poziția aceasta cu greva din învățământ (Folosesc în acest articol cuvântul învățământ, considerându-l reprezentativ pentru universul concret al școlii noastre, mult uzitatul educație având un sens mai larg și inclusiv, pentru că educație se face și în familie și în societate în general). Vă reamintesc doar că aceste vorbe (Să stăm strâmb și să judecăm drept), devenite la noi realitate, fac, tot la noi, casă bună cu înruditele Capul plecat sabia nu-l taie, precum și cu binecunoscutul Stai în banca ta! Stai în banca ta, adică fii ascultător, respectuos, cuminte etc., dacă vrei să-ți fie bine! Binele acesta nu era definit, dar puteam presupune că era vorba despre a-ți fi bine la școală și apoi bine în viața cea de toate zilele, pentru că și viața cea de toate zilele are băncile, lecțiile și binele ei. Țineți minte lecția aceasta, nu-i așa? Nu era și încă nu este una opțională. Am participat la ea majoritatea dintre noi și iată, stând în banca noastră, am ajuns în situația în care suntem azi. Adică în situația în care mai mult de două treimi din angajații din învățământ continuă greva, deși anul școlar ar trebui să se încheie, să urmeze examenele naționale și mult așteptata vacanță de vară”, spune Mircea Bertea, într-un editorial publicat pe Edupedu.ro.

Citește și: Secretar de stat în Ministerul Educației: „O parte din profesori renunță la grevă. Mâine vom avea o situație certă cu privire la gradul de participare la această grevă”

”Pentru mine este foarte clar că nici clasa politică, nici societatea noastră așa-zis civilă și nici chiar sindicatele n-au înțeles și nu înțeleg nici acum că educatoarele, învățătorii, profesorii, personalul didactic în general nu ar trebui niciodată pus în situația de a declara și de a face grevă. Și nici într-un caz grevă pentru salarii!

Aceasta, pentru că este obligația fundamentală a societății și a statului, conștienți fiind de rolul și îndatoririle lor constituționale, să se asigure că elevii și copiii din țara lor beneficiază de cel mai bun învățământ și de cea mai bună educație posibilă și, implicit, de cele mai bune cadre didactice. Și, prin urmare, să asigure baza materială, financiară, logistică, metodologică și de protecție socială care să ducă la transformarea acestui deziderat în realitate.

Cum? Nicidecum prin ”oferirea” unei mii de lei sau a 25 de procente la sau din salariul actual al cadrelor didactice, pentru că 25 sau chiar 60 la sută din puțin înseamnă tot puțin și pentru că, în orice țară civilizată, salariul, dincolo și mai presus de o sumă de bani, este dovada aprecierii și valorii pe care societatea o atribuie celui angajat să presteze o anumită muncă la indicatorii cantitativi și calitativi stabiliți prin contract”, mai spune Mircea Bertea.

Citește și: Mesajul unui şofer pentru profesori: Haideți fraților la Bolt! Umilinţă pentru dascăli, cât câştigă pe lună, a făcut calculul cu pixul! VIDEO

Expertul în Educație susține că în actuala grilă de salarizare, coeficienșii atribuiți Învățământului ”nu numai că sunt derizorii, dar sunt deopotrivă și jignitori și descalificanți pentru categoria profesională a cadrelor didactice”.

”Într-o evaluare ca la școală, de la 1 la 10, în baza acestor coeficienți, nota atribuită profesorilor ca valoare a muncii lor de statul român este de 1,86.  Și, de aici, o problemă de calcul elementar și de bun-simț: cum poți să-i ceri unei categorii profesionale pe care o evaluezi cu maximum nota 2 (dacă ar fi să exprimăm coeficienții în note de la 1 la 10) să presteze o activitate profesională și socială cât mai aproape de nota 10?!”, mai spune Mircea Bertea.

DailyBusiness
Elevii care vor primi 1.100 de lei! Care sunt CONDIȚIILE pentru a primi banii
Spynews
Cum s-a înțeles Alina Petre cu fosta soție a lui Bogdan Vasiliu. Îl acuză că ar fi mințit-o în legătură cu femeia cu care are un copil
Bzi.ro
Viorel Lis a ajuns de urgență la spital! Oana Lis este în lacrimi: „Asta este viața!”
Fanatik.ro
Pasărea rară și ciudată care se vinde cu peste 2.000 de euro. A suferit o mutație, iar lumea se sperie când o vede
Capital.ro
Se transferă minim 2.300 de lei pe cardurile românilor. Decizie la Guvern. Plăți finale pe 2 decembrie
Playtech.ro
2025, anul marilor realizări pentru aceste zodii. Scapă de ghinion, le merge pe toate planurile
DailyBusiness
ANPC continuă controalele! Este ILEGAL!
Adevarul
Cum își direcționează voturile candidații cu scor bun, dar fără șanse in turul 2. Analist: „Mă aștept ca Simion să nu fie susținut” | ANALIZǍ
wowbiz.ro
Adriana Bahmuțeanu, dispusă să se mute în casa lui Silviu Prigoană pentru a fi alături de copiii ei! Declarația neașteptată făcută de jurnalistă după ce și-a îmbrățișat din nou băieții: „Era firesc să îmi propună asta”
Spynews
Fructul care ajută la pierderea în greutate. Este delicios, îl găsești în orice supermarket, și poate fi consumat crud sau în smoothie
Spynews
Andrei Rotaru și Cristina, femeia pe care a părăsit-o pentru ispita Diandra, au plecat în vacanță. De când s-au împăcat, foștii soți se comportă ca doi îndrăgostiți / VIDEO
Evz.ro
Medicament retras de urgență din farmacii. Poate provoca efecte secundare grave
Ego.ro
Ce făcea Mihaela, partenera lui Silviu Prigoană, în timp ce el se stingea din viață
Prosport.ro
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
kanald.ro
Cea mai mare dorință a lui Igor Cuciuc, după moartea fulgerătoare a fiicei sale de doar 17 ani. Interpretul ar vrea să fie tată pentru a doua oară: „Să ne dăruiască încă un prunc”
Cancan.ro
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Ilegal pentru proprietarii de locuințe. Poliția intră peste tine în casă și confiscă tot
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
FOTO. Jaqueline Cristian, imagini fabuloase în costum de baie
stirilekanald.ro
„Un prunc” Igor Cuciuc, primele declarații despre cel de-al doilea copil, după moartea tragică a fiicei lui. Artistul este pregătit să devină tată din nou
substantial.ro
Cinci copii de la o grădiniță din Timișoara, spitalizați cu simptome de toxiinfecție alimentară
MediaFlux
A MURIT DUMNEZEU! ERA mâna dreaptă a lui CEAUȘESCU
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Burse de 1.000 de lei pentru elevii din acest județ. Ce trebuie să facă pentru a fi eligibili