Expertul în Educație Mircea Bertea: ”Nu profesorii ar trebui să fie în stradă. Nu salariul cadrelor didactice ar trebui să facă obiectul și subiectul acestei greve”

Mircea Bertea este expert în Educație, președinte al Asociației Naționale a Colegiilor și Liceelor Pedagogice din România, Membru al Centrului Internațional de Cercetări și Studii Transdisciplinare Paris. El sune, într-un editorial publicat pe Edupedu.ro, că ”nu profesorii ar trebui să fie în stradă” și că ”nu salariul cadrelor didactice ar trebui să facă obiectul și subiectul acestei greve”.
Filip Stan
06 iun. 2023, 09:56
Expertul în Educație Mircea Bertea: ”Nu profesorii ar trebui să fie în stradă. Nu salariul cadrelor didactice ar trebui să facă obiectul și subiectul acestei greve”

”Nu profesorii ar trebui să fie în stradă, întreaga societate ar trebui să protesteze pentru ca ei să se poată întoarce în clasele și la elevii lor”, este de părere expertul în Educație Mircea Bertea.

”Așadar, nu despre mărirea salariilor în Învățământ (majusculă de speranță!) ar trebui să se vorbească, ci despre locul pe care acesta și angajații lui îl ocupă în grila-standard de salarizare la nivel de țară conform valorii și importanței sociale a muncii prestate. Și, prin urmare, nu atât despre GREVĂ ar trebui să vorbim, cât despre nevoia de introspecție lucidă și de reponsabilitate națională pentru viitor. Și nu este vorba aici și acum doar despre viitorul dascălilor, ci despre viitorul nostru, al tuturor.

Cunoașteți vorbele Să stăm strâmb și să judecăm drept. Ele au făcut mult timp și fac în continuare istorie în spiritualitatea și în practica românească.

Poate vă veți întreba ce legătură au vorbele și poziția aceasta cu greva din învățământ (Folosesc în acest articol cuvântul învățământ, considerându-l reprezentativ pentru universul concret al școlii noastre, mult uzitatul educație având un sens mai larg și inclusiv, pentru că educație se face și în familie și în societate în general). Vă reamintesc doar că aceste vorbe (Să stăm strâmb și să judecăm drept), devenite la noi realitate, fac, tot la noi, casă bună cu înruditele Capul plecat sabia nu-l taie, precum și cu binecunoscutul Stai în banca ta! Stai în banca ta, adică fii ascultător, respectuos, cuminte etc., dacă vrei să-ți fie bine! Binele acesta nu era definit, dar puteam presupune că era vorba despre a-ți fi bine la școală și apoi bine în viața cea de toate zilele, pentru că și viața cea de toate zilele are băncile, lecțiile și binele ei. Țineți minte lecția aceasta, nu-i așa? Nu era și încă nu este una opțională. Am participat la ea majoritatea dintre noi și iată, stând în banca noastră, am ajuns în situația în care suntem azi. Adică în situația în care mai mult de două treimi din angajații din învățământ continuă greva, deși anul școlar ar trebui să se încheie, să urmeze examenele naționale și mult așteptata vacanță de vară”, spune Mircea Bertea, într-un editorial publicat pe Edupedu.ro.

Citește și: Secretar de stat în Ministerul Educației: „O parte din profesori renunță la grevă. Mâine vom avea o situație certă cu privire la gradul de participare la această grevă”

”Pentru mine este foarte clar că nici clasa politică, nici societatea noastră așa-zis civilă și nici chiar sindicatele n-au înțeles și nu înțeleg nici acum că educatoarele, învățătorii, profesorii, personalul didactic în general nu ar trebui niciodată pus în situația de a declara și de a face grevă. Și nici într-un caz grevă pentru salarii!

Aceasta, pentru că este obligația fundamentală a societății și a statului, conștienți fiind de rolul și îndatoririle lor constituționale, să se asigure că elevii și copiii din țara lor beneficiază de cel mai bun învățământ și de cea mai bună educație posibilă și, implicit, de cele mai bune cadre didactice. Și, prin urmare, să asigure baza materială, financiară, logistică, metodologică și de protecție socială care să ducă la transformarea acestui deziderat în realitate.

Cum? Nicidecum prin ”oferirea” unei mii de lei sau a 25 de procente la sau din salariul actual al cadrelor didactice, pentru că 25 sau chiar 60 la sută din puțin înseamnă tot puțin și pentru că, în orice țară civilizată, salariul, dincolo și mai presus de o sumă de bani, este dovada aprecierii și valorii pe care societatea o atribuie celui angajat să presteze o anumită muncă la indicatorii cantitativi și calitativi stabiliți prin contract”, mai spune Mircea Bertea.

Citește și: Mesajul unui şofer pentru profesori: Haideți fraților la Bolt! Umilinţă pentru dascăli, cât câştigă pe lună, a făcut calculul cu pixul! VIDEO

Expertul în Educație susține că în actuala grilă de salarizare, coeficienșii atribuiți Învățământului ”nu numai că sunt derizorii, dar sunt deopotrivă și jignitori și descalificanți pentru categoria profesională a cadrelor didactice”.

”Într-o evaluare ca la școală, de la 1 la 10, în baza acestor coeficienți, nota atribuită profesorilor ca valoare a muncii lor de statul român este de 1,86.  Și, de aici, o problemă de calcul elementar și de bun-simț: cum poți să-i ceri unei categorii profesionale pe care o evaluezi cu maximum nota 2 (dacă ar fi să exprimăm coeficienții în note de la 1 la 10) să presteze o activitate profesională și socială cât mai aproape de nota 10?!”, mai spune Mircea Bertea.

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Cât costă kilogramul de carne de miel în Piața Obor. Partea din animal care se vinde cu 29 de lei
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Ghid de supraviețuire în războiul sondajelor electorale. Ștefureac: „80% din ce s-a publicat până acum sunt advertoriale electorale”
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Carnea de miel, prețuri uluitoare. E mai ieftin în Marea Britanie
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
FOTO. Teodora Stoica, imagini fabuloase din Japonia. A fost la templul acoperit cu foiță de aur
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marea Britanie a pus interdicție la graniță. Decizie pentru românii care stau sau merg în Regatul Unit
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
MediaFlux
Scad drastic dobânzile la rate. Decizia Băncii Centrale aduce vești bune românilor
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai