Răzvan Cherecheş a analizat studiile despre noile tulpini ale virusului şi a realizat că imunitatea de grup va fi atinsă mai greu.
„Dacă tulpina de virus este mai infecţioasă, este nevoie de un procent mai mare de persoane vaccinate pentru a atinge imunitatea de grup (fără restricţii suplimentare). Tulpina Delta (India) este cu până la 50% mai infecţioasă = vom avea nevoie de un procent de peste 80% de persoane vaccinate pentru a ne putea relua viaţa normală”, a explicat Răzvan Cherecheş.
Soluţia stă în vaccinare, a mai spus Cherecheş.
„Trebuie accelerat ritmul de vaccinare, în caz contrar vom vedea la toamnă o creştere a numărului de cazuri (în principal dintre persoanele nevaccinate)”, a precizat expertul.
Varianta Delta a noului coronavirus, care ameninţă posibilitatea de ridicare a ultimelor restricţii antiepidemice din Marea Britanie, are o rată de transmisibilitate cu 40% mai mare decât varianta Alfa, până acum dominantă în această ţară, a declarat duminică ministrul britanic al Sănătăţii, Matt Hancock.
Expertul în sănătate publică Răzvan Cherecheș susține că tratamentul cu anticorpi monoclonali este eficient pe toate tulpinile existente. Este o veste bună, mai ales că și vaccinurile sunt eficiente, spune Cherecheș.
Anunțul a fost făcut pe Facebook și este însoțit de un document de pe portalul cell.com.
„Vești bune – tratamentul cu anticorpi monoclonali este eficient pe toate tulpinile existente până acum. Pe lângă un set de vaccinuri eficiente, avem acum și un tratamanent eficient – situația începe să arate tot mai bine. Dezavantajul tratamentului cu anticorpi monoclonali este prețul foarte mare”, a explicat expertul Răzvan Cherecheș.
Anticorpii monoclonali țintesc proteina spike a virusului, cea care atacă celulele din organismul uman. Tratamentul este folosit în țări din Europa și în Statele Unite.
Citeşte şi: Avertisment OMS: Vaccinarea copiilor nu este o prioritate, nu fac forme severe de boală