Expertul iranian în fizică nucleară asasinat lângă Teheran în luna noiembrie, a fost ucis cu o armă de o tonă introdusă clandestin pe bucăţi de serviciul secret israelian Mossad, conform unor dezvăluiri publicate miercuri de site-ul săptămânalului The Jewish Chronicle, preluat de Agerpres.
Potrivit mass-media din Iran, Fakhrizadeh a murit la spital după ce a fost împuşcat în maşina sa de asasini înarmaţi. La scurt timp după moartea sa, Iranul a arătat spre responsabilitatea Israelului, ministrul de externe Javad Zarif scriind pe Twitter despre „indicii serioase ale unui rol israelian”.
Israelul a refuzat să comenteze la momentul respectiv, iar miercuri seară un purtător de cuvânt al guvernului a replicat în urma recentelor dezvăluiri: „Nu comentăm niciodată pe astfel de subiecte. Nu există nicio schimbare în ce priveşte poziţia noastră”.
Fakhrizadeh, în vârstă de 59 de ani, era suspectat de mult timp de Occident ca fiind creierul unui program secret destinat fabricării de bombe nucleare.
El era descris de serviciile secret occidentale şi israeliene drept şeful misterios al acestui program secret oprit în 2003 şi pe care, conform acuzaţiilor Statelor Unite, Teheranul încearcă să-l reia. Iranul a dezminţit constant că ar avea un program nuclear în scop militar.
Potrivit celor scrise de Jewish Chronicle, Iranul „a evaluat în secret că îi vor fi necesari şase ani” înainte ca înlocuirea lui Fakhrizadeh să devină pe deplin operaţională”, şi că moartea savantului „a prelungit perioada de timp care i-ar trebui Iranului pentru a realiza o bombă de la circa 3 luni şi jumătate la 2 ani”.
Fără a da detalii suplimentare despre sursele sale, cea mai veche publicaţie evreiască de presă din lume mai scrie că Mossad a instalat arma automată pe o camionetă Nissan şi că „arma respectivă, operată de la distanţă de agenţi de teren atunci când au observat ţinta, era atât de grea pentru că includea o bombă care a distrus dovezile după omor”.
Publicaţia mai afirmă că atacul a fost comis „de Israel singur, fără implicare americană”, dar că oficiali americani au primit unele informaţii în prealabil.