EXPLICAŢIA lipsei parapetelor mediane de pe drumurile naţionale cu două benzi pe sens

Majoritatea drumurilor nationale din Romania cu cate doua benzi pe sens nu au sensurile despartite prin parapete mediane, iar multe voci sustin ca accidente mortale ar putea fi evitate daca aceste drumuri ar avea montate parapete.
Filip Stan
25 aug. 2015, 17:11
EXPLICAŢIA lipsei parapetelor mediane de pe drumurile naţionale cu două benzi pe sens

Pe 2 august pe DN39 Constanta-Mangalia a avut loc un accident frontal soldat cu pierderea a 5 vieti. Vorbim de un drum cu cate doua benzi pe sens, accidentul petrecandu-se dupa ce una dintre masini a intrat pe contrasens. Asociatia Pro Infrastructura (API) a lansat la acel moment un apel catre Compania de Drumuri si Ministerul Transporturilor sa instaleze de urgenta parapete despartitoare de sens pe toate drumurile nationale cu doua benzi pe sens din tara.

Instalarea separatoarelor mediane pe drumurile 2X2 ar scadea riscul accidentelor rutiere cu pana la 60%, avertiza Asociatia.

Intr-un raspuns adresat HotNews.ro, Compania de Drumuri explica de ce nu au fost montate pana acum separatoare de sens si care au fost problemele intampinate.

Pana la data prezentei au fost demarate 2 licitatii publice avand ca obiect „Achizitia si transportul parapetelor rigide prefabricate tip New Jersey”, amandoua fiind anulate din cauza ofertelor prezentate de operatorii economici care nu au fost realizate in conformitate cu legislatia in vigoare, impunandu-se masura legala de declarare a acestora ca neconforme. In acest moment, a fost redemarata o licitatie publica de achizitionare parapete din beton, care a fost inaintata spre verificare catre ANRMAP, urmand ca dupa primirea avizului favorabil, toata documentia sa fie postata pe SEAP„, sustine CNADNR.

Reprezentantii CNADNR explica faptul ca separatoarele de sens nu pot fi achizitionate „decat prin demararea unei proceduri de licitatie publica la care sunt invitate sa participe toate societatile comerciale care pot furniza produse de siguranta rutiera realizate in conformitate cu cerintele tehnice europene/nationale aflate in vigoare”.

Problema majora, dupa cum sustine CNADNR, este desemnarea unui ofertant ca ofertant-castigator in cadrul licitatiilor demarate, „din cauza ofertelor depuse si realizate fara a respecta legislatia in vigoare si a numarului mic de ofertanti care nu poate conduce decat la existenta unui pret ridicat al acestor produse tocmai din lipsa concurentei dintre producatori/furnizori(ex: s-au prezentat 2 ofertanti la prima procedura de licitatie, respectiv 3 ofertanti la cea de a doua)”.

Citeşte şi Încă un angajat CNADNR a fost suspendat pentru că a semnalat nereguli

DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Ce va face Irinel Columbeanu de Sărbătorile Pascale: Ce meniu special va avea la azilul de bătrâni
Fanatik.ro
Băutura care are rolul de a preveni apariția unui AVC. E una dintre cele mai consumate din lume și e recomandată de medicul Vlad Ciurea
Capital.ro
Amendă pentru românii care folosesc numerar. Obligația legală când ai bani cash. Fiscul nu mai iartă
Playtech.ro
Oraşul din afara ţării populat de români. Aici sunt peste 500.000 de cetăţeni de-ai noştri
DailyBusiness
Vouchere de vacanță 2025. Guvernul aprobă normele de accesare! Ce trebuie să facă bugetarii pentru decontare
Adevarul
Orban o abandonează pe Lasconi și n-o mai susține în alegeri: „N-are nicio șansă”. Pe cine mizează acum
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
BCR, sfaturi financiare de Sărbători. Cum pot românii să economisească
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Criminalul din Băleni, care a ucis și batjocorit o femeie de 80 de ani, a fost trimis în judecată! Ce a făcut acesta după ce i-a luat viața bătrânei
Cancan.ro
Bianca Drăgușanu, GOALĂ în public! S-a dezbrăcat în fața celor prezenți și apoi și-a... GALERIE FOTO
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Marele actor de care românii s-au despărțit cu durere. A fost cel mai bun. Nu poate fi uitat
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Imagini cutremurătoare cu Rareș Ion, tânărul care a murit după supradoză, filmate de Maru. Se vede clar cum i-a procurat substanțe interzise, deși neagă că ar avea o implicare. Prietena lui Rareș rupe tăcerea: "Își bătea joc de el"
Cât de periculoasă este vopseaua de ouă. Atenționarea specialiștilor pentru sănătatea noastră
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai