Explicaţia specialiştilor despre poluarea peste limite din Bucureşti şi din alte oraşe ale României

Calitatea aerului din Bucureşti este în continuare afectată din cauza arderilor ilegale, în vreme ce o iniţiativă legislativă prin care aceste activităţi pot fi dur sancţionate bate pasul pe loc.
Filip Stan
16 feb. 2022, 23:48
Explicaţia specialiştilor despre poluarea peste limite din Bucureşti şi din alte oraşe ale României

Semnal de alarmă privind poluarea peste limite din Bucureşti. Marţi dimineaţă au fost înregistrate depăşiri cu 700% ale indicelui pulberilor care ne intoxică la propriu.

Potrivit Adevărul, Ministerul Mediului susţine că de această dată a fost de vină „Mama Natură” doarece în aproape toată ţara a fost înregistrat un nivel ridicat de poluare.

„În seara zilei de marţi, 15 februarie, începând cu ora 21.00, la nivelul întregii ţări, concentraţiile de particule în suspensie au crescut progresiv, emisiile de poluanţi acumulându-se la nivelul solului din cauza existenţei unor condiţii meteorologice extrem de nefavorabile dispersiei. Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, mişcarea aerului pe orizontală a fost extrem de redusă, ceea ce a determinat condiţii de calm atmosferic pe spaţii destul de extinse, iar pe verticală direcţia de deplasare a fost de sus în jos, pe fondul presiunii atmosferice ridicate, a umezelii relative a aerului, în general, ridicate şi a formării unui strat de inversiune termică, astfel încât efectul a fost cel al unui „capac” care a împiedicat dispersia poluanţilor pe timpul nopţii. (…)

Cele mai semnificative creşteri s-au înregistrat la staţiile din judeţele Alba, Cluj, Giurgiu, Mureş şi Neamţ, precum şi la cele din aglomerarea Bucureşti-Ilfov. Nu vorbim, aşadar, despre un caz izolat pentru regiunea Bucureşti, ci de un fenomen generalizat pe întreg teritoriul României. Conform procedurii interne de alarmare şi comunicare, rezultatele au fost comunicate imediat către Garda Naţională de Mediu pentru a se identifica în teren existenţa/inexistenţa unor surse suplimentare de emisie. Echipele de permanenţă ale comisariatelor GNM din Bucureşti şi Ilfov s-au aflat în alertă pe întreg parcursul nopţii, însă nu au fost înregistrate sesizări cu privire la existenţa unor focare de arderi care ar fi putut influenţa calitatea aerului”, a comunicat Ministerul Mediului.

Citeşte şi: Poluare masivă în București şi în Ilfov, miercuri dimineață

Poluarea peste limite din Bucureşti şi din alte oraşe ale României, fenomen scăpat de sub control

În schimb, Octavian Berceanu, fost şef al Gărzii de Mediu, a avertizat că valul de poluare de la Bucureşti a fost provocat din cauza incendierilor ilegale de marţi din jurul Capitalei. În lipsa unor legi care să prevadă sancţiuni drastice, această industrie a arderilor ilegale nu va înceta să funcţioneze.

„Există un proiect legislativ la Parlament, care a obţinut absolut toate avizele, cu excepţia unuia singur, al Ministerului Mediului, culmea. Deci în proiect se cere ca aceste incendieri să fie considerate infracţiuni şi nu contravenţii, cum spune legea acum, pentru care se aplică amenzi între 10.000 şi 20.000 de lei, la persoane fizice. Cei care se ocupă de această industrie a arderilor ilegale în jurul Capitalei nici nu se prea sinchisesc de acest amenzi, iar poliţia are mâinile legate. În răspunsul său, ministrul Mediului, Tanczos Barna, spune că nu poate aviza această modificare pentru că termenul de «incendiere» trebuie clarificat din punct de vedere juridic. Păi de ce trebuie clarificat acest termen dacă fix în Ordonanţa de Urgenţă numărul 92 din 19 august 2021 privind regimul deşeurilor prin care se reglementează amendarea celor care se ocupă cu arderi ilegale se arată negru pe alb, la Articolul 20, aliniatul 5, că «Incendierea deşeurilor de orice fel este interzisă». Deci termenul de «incendiere» este definit şi trebuie schimbată numai pedeapsa. Probabil nu se doreşte stârpirea fenomenului. Altceva nu pot deduce”, susţine Octavian Berceanu, conform Adevărul.

Specialiştii susţin că PM2.5 sunt pulberile cele mai periculoase pentru sănătatea oamenilor. Spre deosebire de pulberile mai mari, încadrate la PM10, cu o dimensiune de 10 microni, cele din categoria PM2.5 pătrund adânc în plămâni, sunt greu de îndepărtat şi provoacă o reacţie a sistemului imunitar.

Citeşte şi: Virgil Popescu anunță că a găsit SOLUȚIA la problemele consumatorilor români de energie: Dăm drumul la proiecte pentru a fi accesate sute de milioane de euro din PNRR

Spynews
Știrile Antena Stars. Ce spune Ilie Năstase despre presupusa despărțire dintre el și Ioana Năstase! Mai formează sau nu un cuplu: ”E păcat că...” / VIDEO
Bzi.ro
Lovitură dată de ProTV! Gina Pistol va prezenta MasterChef!
Fanatik.ro
Cum arată gara SF din Germania. Foarte mulți români lucrează aici. Așa putea să fie și Gara de Nord din București
Capital.ro
Anunț pentru proprietarii de case și terenuri. Guvernul pregătește marea lovitură
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
Bani GRATIS pentru acești români! Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis
Adevarul
EXCLUSIV Dovezile bombei ecologice de la un depozit de deșeuri din Argeș: pârâu poluat și niveluri de amoniu depășite de peste 800 de ori
Spynews
Pedeapsă mai mare pentru tânăra care și-a ucis cea mai bună prietenă și i-a abandonat trupul într-un parc, sub o bancă. Decizia Curţii de Apel Constanţa
Spynews
Laurențiu Reghecampf ar fi deranjat că Anamaria Prodan ar locui cu Ronald Gavril în casa familiei, în care el ar fi proprietar: ”Să stea copilul” / VIDEO
Evz.ro
Atac agresiv al hackerilor. Atenție, dacă aveți aceste telefoane
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Claudia Pătrășcanu, dezvăluiri despre vacanța cu Gabi Bădălău în Paris: 'Am fost cu iubirile mele!' 😲
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Când vor avea loc alegerile parlamentare și prezidențiale. Coaliția a anunțat datele
Capital.ro
Decizie pentru românii cu permis de conducere. Statul schimbă legea. Se întâmplă chiar a doua zi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așaa arată tânăra care primește orice dorește
stirilekanald.ro
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a
substantial.ro
Joe Biden face o nouă gafă într-un discurs despre condițiile meteorologice din Statele Unite
MediaFlux
Când e CEL MAI BINE să ieși la pensie. Explicații de la Casa de Pensii
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!