Explicaţie ştiinţifică: de ce nu ne muşcăm limba atunci când mâncăm

Mestecatul poate parea un proces simplu, insa stiinta din spatele acestui gest aparent banal este mult mai complexa. Limba se afla intr-o pozitie vulnerabila atunci cand mestecam, dar, cu toate acestea, rareori se intampla sa ne-o muscam, iar acest lucru se intampla mai ales atunci cand mancam pe fuga sau cu pofta, moment in care creierul nu reactioneaza suficient de rapid, arata un studiu publicat de curand in revista eLife.
Alina Costache
19 iul. 2015, 16:01
Explicaţie ştiinţifică: de ce nu ne muşcăm limba atunci când mâncăm

Pentru a intelege mai precis modul in care functioneaza mecanismul de protectie a limbii, cercetatorii britanici de la Universitatea Duke au realizat un studiu pe soareci de laborator. Edward Stanek, absolvent la universitatea mentionata, si cativa colegi au vrut prin intermediul acestei cercetari sa creeze o harta a circuitelor neuronale responsabile de coordonarea limbii si a musculaturii maxilarului, potrivit adevarul.ro. Expertii stiau in prealabil ca maxilarul si muschii limbii sunt controlati de o serie de neuroni specifici numiti motoneuroni care, la randul lor, sunt controlati de un alt grup de neuroni denumiti neuroni premotori. Pentru a intelege mai bine mecanismul acestui circuit, savantii au utilizat o forma modificata a virusului rabic in care au introdus o vopsea fluorescenta speciala de culoare verde si rosie. Prin aceasta metoda s-a dorit identificarea vizuala mai facila a miscarilor de mestecat si originile acestora, potrivit bzi.ro.

„Mestecatul este o activitate ce poate fi controlata in mod constient, dar chiar si in situatia in care nu acordam suficienta atentie acestui gest, cum ar fi de exemplu mestecatul mancarii atunci cand ne uitam la un film sau cand citim o carte captivanta, creierul nu permite diferitelor categorii de neuroni sa isi inceteze activitatea de control, motiv pentru care nu ne muscam limba nici macar in conditii de distragere a atentiei”, spune autorul cercetarii.

Expertii au injectat virusul modificat ce continea vopseaua speciala in muschiul genioglos – cel mai puternic muschi al limbii – si in cel maseter – care controleaza miscarea maxilarului – si au observat ca neuronii premotori s-au conectat aproape instantaneu la motoneuronii implicati in procesul de retractie linguala si inchidere a maxilarului, rezultand asfel un mecanism automat si perfect coordonat de protejare a limbii in timpul mestecarii alimentelor.

Spynews
Fetița lovită cu mașina de șoferul minor, în Pantelimon, s-a trezit fix în ziua în care fratele său a fost înmormântat! A aflat că medicii i-au amputat piciorul, însă nu știe că băiatul a murit
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Locul unic descoperit recent în România. E spectaculos și are o lungime de 1.3 kilometri
Capital.ro
Proprietarii de apartamente au interzis. Trebuie să anunțe chiriașul și să-i ceară permisiunea
Playtech.ro
Imagini de SENZAȚIE cu soția lui Ianis Hagi. Elena a făcut furori în luna de miere. E tot mai îndrăzneață
DailyBusiness
Cele mai poluate orașe din România au ajuns într-un clasament european. Unde îți poți pune în pericol sănătatea
Adevarul
Marturiile disidenților ruși eliberați în schimbul de prizonieri cu Rusia: „Este foarte dificil pentru mine din punct de vedere emoţional”
Spynews
Maria Georgiana, imagini cu burtica de gravidă! Cum decurge sarcina celei mai dorite românce de pe platformele pentru adulți | VIDEO
Spynews
Imaginile care pun capăt speculațiilor. Dovada clară că la volan, în timpul accidentului din Pantelimon, era minorul în vârstă de 17 ani | VIDEO
Evz.ro
Câți bani a investit Gabi Bădălău în Bianca Drăgușanu. N-a lăsat-o să se urce în Skoda Octavia
Ego.ro
Imaginile pe care Carmen Iohannis NU le-ar vrea publice! Cum arată când nu este în ținuta oficială
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
Lavinia și Ștefan Bănică Jr., distanți în aeroport, ea cu brațul plin de răni. Avem imagini bombă
Cancan.ro
Adrian Mutu e în stare de șoc, după cutremurătoarea veste primită: 'Am pierdut un frate!' 😢
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Declarațiile sfâșietoate ale bunicului celor doi copii loviți de un adolescent într-o parcare din București. Care este starea fetiței al cărui picior a fost amputat: „A avut coșmaruri”
Capital.ro
S-a dat ordin de la UE. Devine obligatoriu în România. Se va aplica în toate statele membre
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Dărâmat de durere, bunicul băiețelului omorât în accidentul din Pantelimon cere dreptate "A băgat în pământ un suflet nevinovat"
substantial.ro
Atacuri aeriene israeliene asupra școlilor din Gaza: Zeci de persoane decedate
MediaFlux
PENSIA după 30 DE ANI de MUNCĂ! Se dau în PLUS SUTE de LEI
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?