La începutul săptămânii trecute, indicele ROBOR la 3 luni era cotat la 4,36%, în timp ce la începutul lunii martie acesta era cotat la 4,25%. Indicele ROBOR la 3 luni a început anul 2022 la 3,02%. Creşterea indicelui la nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia de declarat război Ucrainei, moment în care indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022.
Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 4,64%, de la 4,58%, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut la 4,69%.
Pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă – indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor – IRCC, care a înlocuit ROBOR.
Indicile ROBOR a ajuns la cel mai mare nivel din 2013 până acum. Ştefana Todică l-a avut invitat pe Cristian Popa, membru în consiliul de administratie BNR, a explicat de ce cresc dobânzile.
“Cred că este important spunem că inflația este creșterea generalizată a prețurilor, iar cel mai puternic instrument pe care Banca Centrală îl are în stoparea acestui proces de creștere a prețurilor sunt dobânzile, creșterea dobânzilor. Important este să spunem că trebuie să facem acest lucru, pentru că inflația este o taxă parșivă pe care nu o putem tolera și de aceea este nevoie de creșterea dobânzilor”, a declarat Cristian Popa, membru în consiliul de administratie BNR.
Ce se întâmplă prin creșterea dobânzilor?
„Facem mai atractivă economisirea în defavoarea consumului. Altfel spus facem mai atractive depozitele și mai puțin atractive creditele”, a punctat el.
Pentru români ceea ce s-a întâmplat este o lovitură, pentru că pe lângă faptul că trebuie să plătească mai mult pentru orice acum au și rate mai mari, chiar și cu câteva sute de lei. Întrebat dacă acest lucru este un rău necesar, Cristian Popa spune că: „Da, este un rău necesar. Nu ne face plăcere să facem asta, dar este mandatul BNR de stabilitate a prețurilor, trebuie să ținem prețurile în frâu”.