Explozia culorilor în mijlocul civilizaţiei. Cele mai pestriţe oraşe din lume GALERIE FOTO

Din necesităţi practice, sociale sau istorice, locuitori din diferite colţuri ale lumii au transformat fără să vrea localităţile în care locuiesc în adevărate tablouri pline de culoare.
Daniel Spătaru
27 iun. 2013, 04:44
Explozia culorilor în mijlocul civilizaţiei. Cele mai pestriţe oraşe din lume GALERIE FOTO

1. Guanajuato City, Mexic

Se află  la aproximativ 370 km nord-vest de capitala Ciudad de México, la aproape 2.000 m altitudine. A fost fondat în anul 1554, iar în secolul al XVII-lea aici se găseau cele mai mari mine de argint din lume. Oraşul este extrem de sofisticat, cu străzi foarte înguste, multe dintre ele rezervate doar pietonilor. Unele dintre artere nici măcar nu au nume sau au denumiri ironice, precum „Sal si puedes” (Scapă dacă poţi). Majoritatea clădirilor au fost construite din gresie verde sau roz, dar abundenţa de culori ce se înfăţişează aici privitorului este inegabilă.

2. Willemstad, Antilele Olandeze

Este capitala Antilelor şi centrul politico-administrativ al insulei Curaçao. Oraşul păstrează arhitectura olandeză şi a fost asemănat cu Amsterdamul, însă coloritul clădirilor îl face de-a dreptul fascinant. Centrul său istoric este format din două cartiere: Punda şi Otrobanda. Punda este principala zonă comercială şi aici se găseşte şi sediul Guvernului. Este cea mai veche zonă a oraşului, clădită în anul 1634.

3. Valparaiso, Chile

Este al treilea oraş ca mărime din Chile (275.000 locuitori) şi unul dintre cele mai importante porturi. Casele de aici sunt colorate în diferite nuanţe luminoase, din vopseaua rămasă de la navele sosite în port, pentru reparaţii şi revopsire, ei ar lăsa vopseaua suplimentar la docuri. Casele colorate au devenit o marcă înregistrată Valparaiso.

4. St. John’s, Newfoundland, Canada

Este cel mai mare oraş din Newfoundland şi Labrador, situat în partea de est a Peninsulei Avalon. Totodată, este cel mai vechi oraş din Newfoundland, iar casele construite mai demult sunt viu colorate, mai ales în zona centrală. Simbolul oraşului este turnul Cabot care se află pe colina Signal, el putând fi văzut din orice punct  al localităţii.

5. Manarola, Italia

Este unul dintre cele mai vechi oraşe din vestita zonă Cinque Terre, de pe Riviera Italiană. Oferă o privelişte deosebită asupra Mării Mediterane, iar arhitectura şi coloritul său i-a inspirat pe mulţi pictori, precum Llewelyn Lloyd sau Antonio Discovolo.

6. Wroclaw, Polonia

Este cel mai fermecător oraş din Polonia, situat în partea de sud-vest a ţării. Piaţa sa datează din secolul al XII-lea, iar „Hala Centenarului” din Wroclaw a fost înscrisă în anul 2006 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

7. Lima, Peru

Este mai mult un oraş muncitoresc, unde se remarcă în special varietatea stilurilor arhitecturale. Aici se amestecă stilurile indigene cu cele din import, dezvoltate în moduri diferite, iar acest amalgam se regăseşte şi în coloritul exterior al locuinţelor. Baroc spaniol, neoclasicism francez sau clădiri în stil art nouveau pot fi admirate într-un acelaşi cartier.

8. Utrecht, Olanda

Este al patrulea oraş ca mărime din Olanda (307.000 locuitori) şi este celebru pentru Domul său. Oraşul este multicultural, unu din trei locuitori fiind de origine străină. Iniţial de rit catolic, a fost cedat protestanţilor dupa Reformă, în 1580.

9. Stockholm, Suedia

Este una dintre cele mai frumoase capitale din lume, construită pe 14 insule, legate între ele prin 57 de poduri. Clădirile frumoase, multele spaţii verzi, aerul curat şi apropierea de apă sunt trăsăturile distinctive ale acestui oraş.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Leguma care s-a scumpit enorm în ultimele zile. Se vinde cu un preț uriaș în piețe, deși e produsă în cantități industriale în România și la producători costă doar 1,5 lei un singur kilogram
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de mașini. Trebuie să obțină acest document neapărat
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Romanița Iovan, mai bine ca niciodată. Înfloritoare la 59 de ani
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
S-a pus limită. Decizie definitivă cu banii românilor. Interzis prin lege să mai depășești
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Curiosity descoperă sulf pur pe Marte într-un canal străvechi, uimitând cercetătorii
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!