1. Guanajuato City, Mexic
Se află la aproximativ 370 km nord-vest de capitala Ciudad de México, la aproape 2.000 m altitudine. A fost fondat în anul 1554, iar în secolul al XVII-lea aici se găseau cele mai mari mine de argint din lume. Oraşul este extrem de sofisticat, cu străzi foarte înguste, multe dintre ele rezervate doar pietonilor. Unele dintre artere nici măcar nu au nume sau au denumiri ironice, precum „Sal si puedes” (Scapă dacă poţi). Majoritatea clădirilor au fost construite din gresie verde sau roz, dar abundenţa de culori ce se înfăţişează aici privitorului este inegabilă.
2. Willemstad, Antilele Olandeze
Este capitala Antilelor şi centrul politico-administrativ al insulei Curaçao. Oraşul păstrează arhitectura olandeză şi a fost asemănat cu Amsterdamul, însă coloritul clădirilor îl face de-a dreptul fascinant. Centrul său istoric este format din două cartiere: Punda şi Otrobanda. Punda este principala zonă comercială şi aici se găseşte şi sediul Guvernului. Este cea mai veche zonă a oraşului, clădită în anul 1634.
3. Valparaiso, Chile
Este al treilea oraş ca mărime din Chile (275.000 locuitori) şi unul dintre cele mai importante porturi. Casele de aici sunt colorate în diferite nuanţe luminoase, din vopseaua rămasă de la navele sosite în port, pentru reparaţii şi revopsire, ei ar lăsa vopseaua suplimentar la docuri. Casele colorate au devenit o marcă înregistrată Valparaiso.
4. St. John’s, Newfoundland, Canada
Este cel mai mare oraş din Newfoundland şi Labrador, situat în partea de est a Peninsulei Avalon. Totodată, este cel mai vechi oraş din Newfoundland, iar casele construite mai demult sunt viu colorate, mai ales în zona centrală. Simbolul oraşului este turnul Cabot care se află pe colina Signal, el putând fi văzut din orice punct al localităţii.
5. Manarola, Italia
Este unul dintre cele mai vechi oraşe din vestita zonă Cinque Terre, de pe Riviera Italiană. Oferă o privelişte deosebită asupra Mării Mediterane, iar arhitectura şi coloritul său i-a inspirat pe mulţi pictori, precum Llewelyn Lloyd sau Antonio Discovolo.
6. Wroclaw, Polonia
Este cel mai fermecător oraş din Polonia, situat în partea de sud-vest a ţării. Piaţa sa datează din secolul al XII-lea, iar „Hala Centenarului” din Wroclaw a fost înscrisă în anul 2006 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.
7. Lima, Peru
Este mai mult un oraş muncitoresc, unde se remarcă în special varietatea stilurilor arhitecturale. Aici se amestecă stilurile indigene cu cele din import, dezvoltate în moduri diferite, iar acest amalgam se regăseşte şi în coloritul exterior al locuinţelor. Baroc spaniol, neoclasicism francez sau clădiri în stil art nouveau pot fi admirate într-un acelaşi cartier.
8. Utrecht, Olanda
Este al patrulea oraş ca mărime din Olanda (307.000 locuitori) şi este celebru pentru Domul său. Oraşul este multicultural, unu din trei locuitori fiind de origine străină. Iniţial de rit catolic, a fost cedat protestanţilor dupa Reformă, în 1580.
9. Stockholm, Suedia
Este una dintre cele mai frumoase capitale din lume, construită pe 14 insule, legate între ele prin 57 de poduri. Clădirile frumoase, multele spaţii verzi, aerul curat şi apropierea de apă sunt trăsăturile distinctive ale acestui oraş.