Explozia de la depozitul rusesc a fost atât de puternică încât seismografele au semnalat un cutremur. Rusia ameninţă din nou cu Satan şi războiul nuclear

Un atac masiv cu drone al forţelor ucrainene a provocat în noaptea de marţi spre miercuri o explozie uriaşă la un mare depozit de muniţie din regiunea Tver din vestul Rusiei, forţând autorităţile locale să dispună evacuarea parţială a locuitorilor ale căror case sunt situate în apropierea acestui arsenal, au comunicat bloggeri militari ruşi şi unele media.
Mircea Filipescu
19 sept. 2024, 20:21
Explozia de la depozitul rusesc a fost atât de puternică încât seismografele au semnalat un cutremur. Rusia ameninţă din nou cu Satan şi războiul nuclear

Înregistrări video şi imagini neverificate difuzate pe reţelele de socializare au arătat o minge uriaşă de foc care se înălţa pe cerul nopţii şi explozii puternice în această regiune situată la nord-vest de Moscova şi nu departe de graniţa cu Belarus.

Sateliţii NASA au detectat mai multe explozii provenind de la acest depozit la primele ore ale zilei de miercuri, iar staţiile de monitorizare a cutremurelor au detectat ceea ce pare a fi un cutremur minor în zonă.

Pompierii încearcă să localizeze focul, a declarat Igor Rudenea, guvernatorul regiunii Tver, într-o postare pe contul de Telegram al administraţiei regionale, dar fără să precizeze ce anume arde.

Rusia susţine că a doborât 54 de drone ucrainene, dintre care jumătate doar în regiunea Kursk

Iniţial, guvernatorul Rudenea spunea că este vorba despre un mic incendiu în câmp în urma căderii de resturi de la o dronă ucraineană doborâtă de antiaeriana rusă, potrivit mai multor media ucrainene.

Rusia construia în 2018 un important depozit pentru stocarea de rachete, muniţii şi explozibili în Toropeţ (regiune Tver), un oraş vechi de 1.000 de ani, cu o populaţie de puţin peste 11.000 de locuitori, potrivit unei relatări de la acea vreme a agenţiei oficiale de presă RIA Novosti.

Presa rusă de stat a sugerat că este vorba de un arsenal major de arme convenţionale.

Nu există deocamdată informaţii cu privire la eventuale victime în urma exploziilor la depozitul din Toropeţ.

Şeful Centrului de combatere a dezinformarii din cadrul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Oleksandr Kovalenko, a declarat pentru postul de televiziune ucrainean Kanal 24 că la depozitul atacat erau stocate, între altele, rachete de 122 mm pentru lansatoarele multiple de rachete Grad, obuze de artilerie de 88 mm, rachete cu rază lungă de acţiune S-300 şi S-400, de asemenea rachete balistice Iskander şi se începuse stocarea de rachete nord-coreene.

Până la 240 de tone de muniţie s-ar fi putut afla la depozitul din Toropeţ, conform canalului de televiziune citat. În apropierea acestui arsenal staţionează unitatea militară rusă nr. 54169, care a fost evacuată în cursul nopţii trecute. Şi aceasta dispunea de un lanţ de depozite de arme, dar nu se ştie dacă şi ele au fost lovite.

Potrivit lui George William Herbert, de la Institutul de studii internaţionale Middlebury din Monterey (California), puterea principalei explozii din înregistrările video neverificate de pe reţelele de socializare corespundea cu detonarea a 200-240 de tone de explozibili de mare putere.

Rusia avertizează din nou cu privire la pericolul unui război nuclear

Preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) a afirmat joi că lovituri aeriene ucrainene cu rachete occidentale asupra Rusiei ar conduce la un război mondial în care ar fi utilizate arme nucleare şi că răspunsul Moscovei ar fi dur, cu arme mai puternice, informează Reuters.

Viaceslav Volodin a spus că, dacă Occidentul ar autoriza astfel de lovituri asupra teritoriului rus, atunci s-ar putea ajunge la ”un război global cu folosirea de arme nucleare”.

”Rusia va da un răspuns dur, folosind arme mai puternice”, a afirmat Volodin, un colaborator apropiat al preşedintelui Vladimir Putin.

El a reacţionat astfel la rezoluţia votată joi de Parlamentul European ce solicită ţărilor Uniunii Europene să ridice restricţiile actuale care împiedică Ucraina să utilizeze sistemele de arme occidentale împotriva ţintelor militare legitime din Rusia. Rezoluţia menţionează că, fără ridicarea restricţiilor actuale, Ucraina nu îşi poate exercita deplin dreptul la autoapărare şi rămâne expusă atacurilor asupra populaţiei şi infrastructurii sale.

Volodin a adăugat că Rusiei i se pare că Occidentul a uitat sacrificiile mari făcute de Uniunea Sovietică în Al Doilea Război Mondial.

El a atenţionat europenii că ar trebui să înţeleagă că racheta balistică intercontinentală rusă RS-28, cunoscută şi drept Satan II, are nevoie de numai 3 minute şi 20 de secunde pentru a lovi oraşul francez Strasbourg, unde Parlamentul European s-a reunit în această săptămână în sesiune plenară.

Membrii Parlamentului European au adoptat joi o rezoluţie care solicită ţărilor Uniunii Europene să ridice restricţiile actuale ce împiedică Ucraina să utilizeze sistemele de arme occidentale împotriva ţintelor militare legitime din Rusia.

Rezoluţia subliniază că livrările insuficiente de muniţie şi restricţiile privind utilizarea acestora riscă să submineze impactul eforturilor depuse până în prezent şi regretă volumul în scădere al ajutorului militar bilateral acordat Ucrainei de către ţările UE. Rezoluţia le solicită statelor membre să menţină şi să extindă politica de sancţiuni a Consiliului împotriva Rusiei, Belarusului şi ţărilor şi entităţilor din afara UE care furnizează Rusiei tehnologii militare şi cu dublă utilizare.

Citește și: Klaus Iohannis a decis: pregătiri militare ale militarilor ucraineni pe teritoriul României

DailyBusiness
Salarii explozive în România! Joburi de peste 10.000 lei pe lună și oportunități uriașe pentru câteva domenii în creștere
Spynews
Anunț ANM de ultimă oră! A fost emis cod galben de vreme severă. Zeci de județe, sub atenționare
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Singurele zodii care vor avea noroc triplu în următoarele cinci zile. Doar 4 nativi sunt avantajați de astre
Capital.ro
România a pierdut cea mai iubită cântăreață de muzică populară. Niciodată nu va fi uitată de români
Playtech.ro
Gardurile ca la ocnă din Sectorul 5 care îi deranjează pe bucureşteni. Ce se pune în jurul blocurilor
DailyBusiness
Busu, la un pas de moarte. Cine l-a salvat pe prezentatorul de la Pro TV: „Mi-a rupt cinci coaste și îi mulțumesc”
Adevarul
Criza politică dă de pământ cu economia României. La ce se așteaptă experții anul acesta
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Insula din Grecia perfectă pentru familii. Priveliștile sunt spectaculoase, iar apele calme sunt ideale pentru înotătorii începători
Spynews
Cine sunt și cum arată surorile lui chef Alexandru Sautner. Doina Militaru și Cristina Iacob au gătit pentru jurați și au primit cuțitul de argint
Evz.ro
Andreea Esca, detalii despre retragerea de la Pro TV. Motivul deciziei
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
Românii care stau la casă pot primi până la 10.000 de lei. Au nevoie de trei documente
Cancan.ro
Ce a putut găsi Piedone într-un 'second hand' din Arad: 'Ăștia-s mari și pentru mine'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Vestea dimineții despre Cristian Cioacă. Ce s-a întâmplat cu fostul soț al Elodiei Ghinescu
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
A murit! Fiica sa a făcut anunțul cutremurător
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Viitorul președinte al României! Candidatul surpriză de pe primul loc!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Scenarii alternative pentru România după alegerile prezidențiale din 2025 (partea I)