Înregistrări video şi imagini neverificate difuzate pe reţelele de socializare au arătat o minge uriaşă de foc care se înălţa pe cerul nopţii şi explozii puternice în această regiune situată la nord-vest de Moscova şi nu departe de graniţa cu Belarus.
Sateliţii NASA au detectat mai multe explozii provenind de la acest depozit la primele ore ale zilei de miercuri, iar staţiile de monitorizare a cutremurelor au detectat ceea ce pare a fi un cutremur minor în zonă.
Pompierii încearcă să localizeze focul, a declarat Igor Rudenea, guvernatorul regiunii Tver, într-o postare pe contul de Telegram al administraţiei regionale, dar fără să precizeze ce anume arde.
Rusia susţine că a doborât 54 de drone ucrainene, dintre care jumătate doar în regiunea Kursk
Iniţial, guvernatorul Rudenea spunea că este vorba despre un mic incendiu în câmp în urma căderii de resturi de la o dronă ucraineană doborâtă de antiaeriana rusă, potrivit mai multor media ucrainene.
More video from the scene of the fire in Toropets, Tver Region
According to journalist Yuriy Butusov, the warehouse was used to store 122-mm rockets for Grads and 82-mm artillery mines for them. Andriy Kovalenko, head of the Center for Countering Disinformation in Kyiv, wrote… pic.twitter.com/LTbiaCFcA0
— NEXTA (@nexta_tv) September 18, 2024
Rusia construia în 2018 un important depozit pentru stocarea de rachete, muniţii şi explozibili în Toropeţ (regiune Tver), un oraş vechi de 1.000 de ani, cu o populaţie de puţin peste 11.000 de locuitori, potrivit unei relatări de la acea vreme a agenţiei oficiale de presă RIA Novosti.
Presa rusă de stat a sugerat că este vorba de un arsenal major de arme convenţionale.
Nu există deocamdată informaţii cu privire la eventuale victime în urma exploziilor la depozitul din Toropeţ.
Şeful Centrului de combatere a dezinformarii din cadrul Consiliului Naţional de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Oleksandr Kovalenko, a declarat pentru postul de televiziune ucrainean Kanal 24 că la depozitul atacat erau stocate, între altele, rachete de 122 mm pentru lansatoarele multiple de rachete Grad, obuze de artilerie de 88 mm, rachete cu rază lungă de acţiune S-300 şi S-400, de asemenea rachete balistice Iskander şi se începuse stocarea de rachete nord-coreene.
Până la 240 de tone de muniţie s-ar fi putut afla la depozitul din Toropeţ, conform canalului de televiziune citat. În apropierea acestui arsenal staţionează unitatea militară rusă nr. 54169, care a fost evacuată în cursul nopţii trecute. Şi aceasta dispunea de un lanţ de depozite de arme, dar nu se ştie dacă şi ele au fost lovite.
Potrivit lui George William Herbert, de la Institutul de studii internaţionale Middlebury din Monterey (California), puterea principalei explozii din înregistrările video neverificate de pe reţelele de socializare corespundea cu detonarea a 200-240 de tone de explozibili de mare putere.
Preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus) a afirmat joi că lovituri aeriene ucrainene cu rachete occidentale asupra Rusiei ar conduce la un război mondial în care ar fi utilizate arme nucleare şi că răspunsul Moscovei ar fi dur, cu arme mai puternice, informează Reuters.
Viaceslav Volodin a spus că, dacă Occidentul ar autoriza astfel de lovituri asupra teritoriului rus, atunci s-ar putea ajunge la ”un război global cu folosirea de arme nucleare”.
”Rusia va da un răspuns dur, folosind arme mai puternice”, a afirmat Volodin, un colaborator apropiat al preşedintelui Vladimir Putin.
El a reacţionat astfel la rezoluţia votată joi de Parlamentul European ce solicită ţărilor Uniunii Europene să ridice restricţiile actuale care împiedică Ucraina să utilizeze sistemele de arme occidentale împotriva ţintelor militare legitime din Rusia. Rezoluţia menţionează că, fără ridicarea restricţiilor actuale, Ucraina nu îşi poate exercita deplin dreptul la autoapărare şi rămâne expusă atacurilor asupra populaţiei şi infrastructurii sale.
Volodin a adăugat că Rusiei i se pare că Occidentul a uitat sacrificiile mari făcute de Uniunea Sovietică în Al Doilea Război Mondial.
El a atenţionat europenii că ar trebui să înţeleagă că racheta balistică intercontinentală rusă RS-28, cunoscută şi drept Satan II, are nevoie de numai 3 minute şi 20 de secunde pentru a lovi oraşul francez Strasbourg, unde Parlamentul European s-a reunit în această săptămână în sesiune plenară.
Membrii Parlamentului European au adoptat joi o rezoluţie care solicită ţărilor Uniunii Europene să ridice restricţiile actuale ce împiedică Ucraina să utilizeze sistemele de arme occidentale împotriva ţintelor militare legitime din Rusia.
Rezoluţia subliniază că livrările insuficiente de muniţie şi restricţiile privind utilizarea acestora riscă să submineze impactul eforturilor depuse până în prezent şi regretă volumul în scădere al ajutorului militar bilateral acordat Ucrainei de către ţările UE. Rezoluţia le solicită statelor membre să menţină şi să extindă politica de sancţiuni a Consiliului împotriva Rusiei, Belarusului şi ţărilor şi entităţilor din afara UE care furnizează Rusiei tehnologii militare şi cu dublă utilizare.