„Dragi prieteni, să îi mulţumim bunului Dumnezeu! Să mulţumim Bisericii, pentru că ea a fost singura care a rămas alături de generali„, a declarat în faţa mulţimii, suspinând, Josip Klemm, preşedinte al unei asociaţii a foştilor combatanţi croaţi.
Numeroase persoane, care au urmărit pe un ecraun uriaş şedinţa de judecare a TPI, plângeau de bucurie. Altele, cu pumnul ridicat în semn de victorie, scandau numele fostului general Gotovina, un „erou” al Războiului de Independenţă a Croaţiei, care a fost condamnat în primă instanţă, în 2011, la 24 de ani de închisoare pentru crime de război.
Generalul Markaci a fost condamnat în primă instanţă la 18 ani de închisoare.
Cei doi au fost găsiţi vinovaţi, iniţial, de crime, aplicarea unor tratamente de cruzime şi acte inumane, în special unor sârbi din această ţară.
Într-o zi friguroasă, înainte de pronunţarea verdictului, cu un aer îngrijorat, unii dintre participanţii la miting se închinau, iar alţii au fluierat în timp ce era citit actul de acuzare. Atunci când s-a auzit, potrivit traducerii în croată, anunţul Tribunalului potrivit căruia „Curtea a respins anumite părţi din verdictul” iniţial, mulţimea a aplaudat şi a strigat „Ante, Ante”.
În mulţime, unii agitau steaguri croate, în timp ce foşti combatanţi în uniformă purtau steaguri ale unor unităţi din timpul războiului. Alţii agitau fotografii cu generalul Gotovina, pe care era inscripţionat sloganul „Mândria Croaţiei”.
„Sunt atât de mulţumită! Nu am cuvinte să îmi descriu bucuria”, a exclamat Ljubiţa Basarci, în vârstă de aproximativ 50 de ani, în timp ce era pronunţată achitarea.
„Suntem mulţumiţi, atât de mulţumiţi”, a adăugat plângând Aniţa Pecar, o femeie în vârstă de 70 de ani.
Faptele reproşate au fost comise în cursul operaţiunii „Furtună”, în 1995, al cărei scop a fost recucerirea Republicii sârbe autoproclamate Krajina (sud), una dintre ultimele enclave ale rezistenţei secesioniştilor sârbi din Croaţia, susţinuţi de regimul care se afla la putere la Belgrad.
Operaţiunea „Furtuna este simbolul Războiului pentru patrie. Ea ne-a permis eliberarea ţării de agresiunea unităţilor sârbe”, a declarat un fost combatant, Zeljko, în vârstă de aproximativ 50 de ani.
Proclamarea în 1991 de către Croaţia a independenţei sale faţă de Iugoslavia a fost urmată de un război între forţele de la Zagreb şi secesioniştii sârbi, susţinuţi de Belgrad. Acest conflict s-a soldat cu aproximativ 20.000 de morţi.