Alte 1800 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate joi în Republica Moldova. Bilanțul total al cazurilor de COVID-19 a ajuns la 191 197, potrivit Publika.md. În spitale sunt internați 4018 pacienți confirmați cu infecția COVID-19, dintre care 311 în stare extrem de gravă. În tratament la domiciliu cu forme ușoare și moderate de COVID-19 se află 10.606 persoane, iar 17.605 sunt sub supraveghere la domiciliu.
Citeşte şi: România a donat Republicii Moldova peste 20.000 de doze de vaccin anti-COVID. Reacţia Maiei Sandu
Din cauza numărului mare de cazuri COVID-19, autorităţile moldovene iau în calcul intrarea în lockdown a Republicii Moldova. Ştiripesurse.ro a dat imagini cu o coadă de ambulanțe cu oameni infectați cu Covid-19 care așteaptau minute în şir să fie preluați de medicii din spitale.
Foto: Sabina Roibu via Facebook
Primul lot de vaccinuri anti-COVID-19 livrate prin platforma COVAX a ajuns în Republica Moldova
Primul lot de vaccinuri gratuite împotriva COVID-19 livrate prin intermediul platformei globale COVAX a ajuns joi seara în Republica Moldova, care a devenit astfel prima ţară din Europa care primeşte doze de vaccin prin acest mecanism, informează MOLDPRES.
„Cele 14.400 de doze de vaccin AstraZeneca ne vor ajuta să continuăm imunizarea personalului medical şi să reducem rata de răspândire a virusului. În continuare, facem tot ce ne stă în puteri pentru ca cetăţenii moldoveni să beneficieze gratuit şi cât mai repede de mai multe tipuri de vaccin împotriva COVID-19′, a spus Maia Sandu în cadrul evenimentului de recepţionare a lotului.
Maia Sandu a subliniat totodată că, indiferent de compania producătoare, vaccinurile aprobate sunt o soluţie eficientă împotriva COVID-19 şi reduc rata infectărilor şi a cazurilor grave.
Preşedintele Republicii Moldova a mulţumit, în cadrul discursului său, celor care au făcut posibilă iniţiativa COVAX. „Suntem recunoscători tuturor statelor şi organizaţiilor care susţin financiar aceasta platformă globală – Germania şi alte state membre ale UE, Statele Unite ale Americii, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, Canada, Comisia Europeană, Japonia şi altele – pentru solidaritatea de care dau dovadă în aceste vremuri grele pentru toţi. Mulţumim Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi UNICEF pentru efortul de a distribui echitabil vaccinurile’, a spus Maia Sandu.
Prezent la eveniment, Ambasadorul UE la Chişinău, Peter Michalko, a declarat ca Uniunea Europeană va continua să sprijine Republica Moldova în lupta împotriva pandemiei COVID-19 şi a subliniat că accesul echitabil şi corect la vaccin este un element-cheie pentru a pune capăt pandemiei. „Acesta este un sprijin important pentru continuarea vaccinării, iar UE a fost şi va continua să fie un partener de încredere pentru Republica Moldova în acest proces’, a declarat Peter Michalko.
Platforma COVAX reprezintă un parteneriat între Alianţa pentru Vaccinuri (GAVI), OMS, UNICEF şi Coaliţia pentru Inovarea Pregătirii Epidemiologice (CEPI). Scopul ei este de a accelera dezvoltarea, producţia şi accesul echitabil la teste, tratamente şi vaccinuri împotriva COVID-19.