Pacienții care ajung în spital în valul 4 al pandemiei de COVID-19 au forme ceva mai severe decât cei din valurile precedente, iar 98% dintre pacienţi sunt nevaccinați, spune medicul Virgil Musta.
„Această creștere în progresie geometrică este undeva așteptată din partea specialiștilor, deoarece contagiozitatea acestei tulpini de virus este foarte mare. Acest lucru face ca, pe de o parte, numărul de îmbolnăviri să crească rapid. Pe de altă parte, acest lucru duce la umplerea rapidă a spitalelor. Secțiile de terapie intensivă lucrează, mare parte, la capacitate maximă și probabil că suntem în continuare pe panta ascendentă a acestui val, ceea ce înseamnă că va crește în continuare acest număr de îmbolnăviri”, a spus Virgil Musta la Digi24.
„Evoluția acestor cazuri este puțin mai severă decât a celor din celelalte valuri, iar datorită contagiozității foarte mari crește numărul celor care necesită internare în spital”, a mai spus medicul.
Situaţia este critică şi la spitalul județean din Craiova, pacienții infectați cu SAR-COV 2 așteaptă cu disperare să se elibereze câte un pat la ATI. În unitățile medicale din țară, locurile la terapie intensivă sunt tot mai puține.
”La data de 19 septembrie 2021, la nivel național erau 1024 paturi ATI avizate de către DSP dedicate pacienților Covid- 19. Dintre acestea , 849 erau ocupate cu pacienți. 18 dintre pacienții de la ATI sunt minori. La nivelul municipiului București, la data menționată, regăsim 184 paturi ATI avizate DSP.
Din totalul de 184 de paturi ATI din București avizate de DSP, erau ocupate 133. Facem precizarea totuși, ca parte din aceste paturi ATI destinate COVID-19 sunt paturi rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu SARS-COV-2(obstetrică-ginecologie etc.)
De asemenea , situația privind numărul de paturi disponibile este în dinamică și variază în funcție de numărul de pacienți internați la ATI și de numărul de paturi nou operationalizate, având în vedere faptul că în ultimele zile este un efort continuu privind avizarea de noi paturi și detașarea personalului medical necesar.”, spun oficialii din Sănătate.