Explozie devastatoare la Crevedia: Bilanțul răniţilor a crescut la 58, doi morţi. Parchetul a deschis mai multe anchete. Ciolacu, la faţa locului: Cine se va face vinovat, va suporta rigorile legii

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunţat că în urma exploziilor de la staţia GPL din Crevedia, judeţul Dâmboviţa, au fost 58 de răniţi. Se pare că exploziile de la Crevedia au pornit de la o țigară aprinsă în timp ce gaz lichefiat era transferat dintr-o cisternă în alta.
Filip Stan
27 aug. 2023, 16:11
Explozie devastatoare la Crevedia: Bilanțul răniţilor a crescut la 58, doi morţi. Parchetul a deschis mai multe anchete. Ciolacu, la faţa locului: Cine se va face vinovat, va suporta rigorile legii

UPDATE; Ministrul Alexandru Rafila a susținut duminică, la ora 16, o conferință de presă în care a vorbit despre situația răniților de la explozia din Crevedia care au fost transportați în străinătate.

„În total sunt 58 de pacienți. Am avut 2 decese, unul dintre acestea fiind la un pacient cu o suprafață arsă din corp care depășea 95%. În cursul acestei nopți și dimineață devreme au fost transferați la Bruxelles 2 pacienți. Alți 2 pacienți sunt transferați la Milano. Din păcate, unul dintre pacienții transferați la Milano este în stare critică și cei de acolo cu care sunt în legătură fac eforturi ca să-l stabilizeze. Este vorba de un pacient de 68 de ani. Celălalt este un pacient în vârstă de aproximativ 48 de ani, dar în cazul său situația nu este atât de dramatică. Totuși, este un pacient critic.

În cursul acestei zile și la noapte vor fi transferați și alți 6 pacienți de la Spitalul Floreasca și 2 pacienți de la Spitalul Bagdasar-Arseni. Destinația acestor pacienți va fi Austria, AKH și Graz, în Germania și unul în Norvegia. Vor exista cel puțin 2 zboruri care să ducă acești pacienți, unele dintre ele cu escală“, a spus Alexandru Rafila. „La Floreasca sunt 30 de pacienți, 3 civili, restul pompieri, din care cinci sunt intubați.

La Spitalul Bagdasar Arseni sunt 13 pacienți, la Clinica de Chirurgie plastică sunt alți șase pacienți. În funcție de evaluări vor benefica de tratament. Pe măsură ce sunt transferați pacienți în străinătate se eliberează locuri în spitale pentru mari arși.

Familiile primesc suport psihologic. La Crevedia funcționează echipele care oferă suport psihologic și celor care au fost afectați, chiar dacă nu au fost victime (n. r. directe). Ne preocupă siguranța lor“, a mai spus ministrul Sănătății.

UPDATE: Premierul Marcel Ciolacu și ministrul Cătălin Predoiu au mers la Crevedia, la locul exploziilor devastatoare. Prim-ministrul anunță controale în toată țara la stațiile GPL.

Premierul Marcel Ciolacu a evitat, duminică, să se pronunţe în privinţa primarului PSD din Caracal, al cărui fiu deţine staţia GPL din Crevedia unde sâmbătă seară s-au produs exploziile devastatoare. Ciolacu a explicat că nu este în atribuţiile sale de serviciu să ia legătura cu tatăl cuiva.”În primul rând, eu sunt fiul cuiva… Fiecare dintre noi suntem copiii cuiva, e un lucru normal. Ceea ce vă garantez şi eu şi domnul ministru de Interne şi doamna ministru al Justiţiei: cine se va face vinovat va suporta rigorile legii, fără excepţie. Am înţeles, e o problemă cu primarul din PSD pe care eu trebuie să o iau, nu vă supăraţi, eu nu trebuie să iau legătura cu tatăl nimănui, pentru că nu e în atribuţiile mele de serviciu”, a declarat Marcel Ciolacu, duminică, după ce a văzut locul exploziilor din Crevedia.

Premierul, care este şi preşedintele PSD, a ţinut să repete că nu are în fişa postului să ia legătura cu ”tatăl fiului”.

”Repet, dacă dumneavoastră, în fişa postului preşedintelui scrie să iau legătura cu tatăl fiului care are un GPL, o să iau legătura”, a declarat Marcel Ciolacu.

UPDATE explozie Crevedia: a fost confirmat al doilea deces, soţia bărbatului care a murit duminică seară. Secretarul de stat Raed Arafat a confirmat. „Acum a fost confirmat de către colegii de la Floreasca încă un deces. Dar nu vreau să zic încă un deces din cauza arsurilor, pentru că primul deces, din păcate, a fost soţul doamnei care e decedat şi care a făcut infarct miocardic la faţa locului. Şi nu era ars. Acolo a decedat din cauza infarctului. De data asta pot să spun că din cauza arsurilor, primul deces. Este soţia celui care a decedat ieri şi care a avut o suprafaţă arsă de peste 95%. Deci peste 95%, cum am explicat şi mai devreme astăzi, prognosticul este aproape de zero. Dacă nu este chiar zero, din păcate„, a precizat Arafat într-o declaraţie acordată presei.

UPDATE: Premierul Marcel Ciolacu merge la faţa locului şi a anunţat că sunt 7 case avariate în urma exploziilor de la o staţie GPL de la Crevedia. Potrivit premierului, trei spitale de mari arşi sunt acum în construcţie, în România, dintre care unul în Capitală. ”Sunt 7 case afectate în zona exploziei”, a declarat Marcel Ciolacu, duminică.
Prim-ministrul a precizat că autorităţile sunt pregătite să transfere cât mai mulţi pacienţi afectaţi de explozii. ”Astăzi suntem pregătiţi să transferăm cât mai mulţi pacienţi. Mai ales cei care au nevoie”, a spus Ciolacu.

Marcel Ciolacu s-a referit şi la spitalele de Mari Arşi care urmează să fie construite în România.

”Sunt trei spitale, unul este în construcţie la Timişoara, în câteva săptămâni se porneşte construcţia spitalului de la Târgu Mureş şi urmează în septembrie, la Grigore Alexandrescu”, a precizat Ciolacu.

UPDATE: Exploziile de la Crevedia au pornit de la o țigară aprinsă în timp ce gaz lichefiat era transferat dintr-o cisternă în alta, conform informațiilor G4Media. Aceasta ar fi prima ipoteză de lucru în acest caz.

 

UPDATE: Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat, duminică, faptul că toate procedurile au fost respectate după exploziile produse la o staţie GPL de la Crevedia şi că părerea sa este că s-a evitat un dezastru uriaş. Poliţia şi Parchetul fac acum verificări, a menţionat ministrul.
”La faţa locului s-a acţionat în baza tuturor procedurilor în vigoare de către comandantul acţiunii şi şeful operaţiunii în teren şi, după toate evaluările, faptul că s-a intervenit atât de rapid şi s-a creat un perimetru şi s-a îndepărtat teritorial pe cât posibil să fie evitate pierderi de vieţi omeneşti în număr mai mare. Procedurile s-au aplicat conform legii. Domnul Arafat a fost acolo”, a declarat duminică, ministrul de Interne, Cătălin Predoiu.

Întrebat despre firma care deţinea staţia GPL, Predoiu a spus că a primit asigurări că Poliţia şi Parchetul au început ancheta.

Incendiul de la Crevedia a fost localizat, planul roșu a fost dezactivat. IGSU anunță 58 de victime, 43 fiind cadre ale MAI. 54 de persoane, internate în diverse secţii ale unităţilor sanitare, 10 fiind intubate. Planul Roşu de Intervenţie a fost dezactivat la Crevedia, unde au avut loc explozii la o staţie GPL, a informat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Dâmboviţa.

Primele opt victime au fost după prima explozie, dintre care o persoană decedată în urma unui infarct, fără arsuri, şi şapte persoane rănite (3 cu arsuri transportate la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti, 4 cu arsuri transportate la Spitalul „Bagdasar-Arseni”), precizează reprezentanţii MAI, duminică, într-un comunicat de presă.

Exploziile de la staţia GPL din Crevedia – Şeful INSEMEX, acuzaţii la adresa lui Arafat: „Ar fi fost evitată a doua explozie, dacă se respectau legile”
Alte 50 de victime au suferit după a doua explozie, dintre care 3 persoane rănite transportate la UPU Târgovişte, 47 persoane la unităţi sanitare din municipiul Bucureşti, cu arsuri şi traumatisme.

Din totalul victimelor, 43 de persoane sunt cadre ale MAI (39 pompieri, 2 poliţişti şi 2 jandarmi).

În jurul orei 2,00, mai erau internate în diverse secţii ale unităţilor sanitare 54 de persoane, 10 dintre acestea fiind intubate.

Odată cu activarea Planului Roşu de Intervenţie, care presupune suplimentarea echipajelor operative, inclusiv a celor medicale, la faţa locului au fost angrenate următoarele forţe de intervenţie:

– ISU DB: 6 autospeciale de stingere, 1 autospecială pentru transport victime multiple, 11 ambulanţe SMURD , 2 puncte medicale avansate.

– ISU BIF – 14 autospeciale de stingere, 1 autospecială cu roboţi, 1 autospecială de stingere cu pulbere şi azot, 1 autoscară, 2 puncte medicale avansate, 7 ambulanţe SMURD, 4 ambulanţe SMURD cu medic, 1 echipaj CBRN, 1 punct de comandă mobil, 1 descarcerare.

– ISU PH – 3 autospeciale de stingere.

Au mai fost un elicopter SMURD, nouă echipaje SAJ Dâmboviţa, 29 de poliţişti, 30 de jandarmi.

„Totodată, pentru protecţia cetăţenilor, a fost stabilit un perimetru de siguranţă pe o distanţă de aproximativ 800 de metri faţă de locul intervenţiei şi au fost evacuaţi preventiv aproximativ 3.000 de locuitori. De asemenea, în proximitatea zonei de manifestare a fost transmis un mesaj de avertizare prin intermediul sistemului RO-ALERT”, arată MAI.

Alexandru Rafila, în alertă, după explozia de la Crevedia. ”Dacă nu vor fi locuri în spitalele pentru arși victimele vor fi transferate imediat în străinătate”

Secţia de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a preluat ancheta în cazul exploziilor de la o staţie GPL din Crevedia, fiind făcute cercetări in rem pentru distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ) a anunţat, duminică dimineaţa, că Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul PÎCCJ a preluat dosarul având ca obiect explozia care a avut loc în localitatea Crevedia, judeţul Dâmboviţa, în cursul zilei de 26 august 2023.

”În cauză se efectuează cercetări in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru ( art. 255 alin 1 şi 2 din Codul Penal). A fost începută cercetarea la faţa locului, aceasta fiind coordonată de către procurorul de caz din cadrul PÎCCJ. Au fost cooptaţi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul IGPR, specialişti din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică din cadrul IGPR, experţi de la Institutul Naţional de Expertize Criminalistice din cadrul Ministerului Justiţiei, specialişti de la INSEMEX Petroşani, inspectori de inspecţia muncii, ofiţeri din cadrul IPJ Dâmboviţa”, a precizat sursa citată.

La nivelul Ministerului Afacerilor Interne, în prezenţa premierului Marcel Ciolacu şi a ministrului Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a fost constituită o celulă de criză, care a reunit şi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii.

„Pe lângă aspectele operaţionale destinate gestionării optime a acestei situaţiei complexe, au fost operaţionalizate şi două linii TELVERDE, unde aparţinătorii victimelor exploziei din judeţul Dâmboviţa au putut afla informaţii despre starea celor afectaţi de acest nefericit eveniment. Urmare acestui eveniment, a fost activat Mecanismul European de Protecţie Civilă, cu scopul realizării, în regim de urgenţă a transferului pacienţilor puternic afectaţi, pentru acordarea îngrijirilor medicale care se impun marilor arşi. Astfel, primii pacienţi vor fi transferaţi cu o aeronavă aflată în dotarea MAPN la o unitate sanitară din Bruxelles, urmând ca pe parcursul zilei să se realizeze şi altele, în vederea efectuării intervenţiilor medicale de specialitate”, adaugă reprezentanţii MAI.

Explozia de la Crevedia. Predoiu: Cei vinovaţi  trebuie să fie identificaţi pentru a răspunde conform legii

Cei vinovaţi de producerea acestei tragedii trebuie să fie identificaţi pentru a răspunde conform legii, transmite ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, după exploziile de la o staţie GPL din Crevedia.

„Într-un moment foarte greu, încep acest mesaj prin a transmite condoleanţe persoanelor îndurerate după tragicul incident din judeţul Dâmboviţa. Gândurile mele se îndreaptă şi spre oamenii care au fost răniţi, de asemenea spre curajoşii pompieri-salvatori, poliţişti şi jandarmi, care şi-au pus misiunea în slujba cetăţenilor mai presus de propria integritate fizică”, scrie pe Facebook Cătălin Predoiu.

El afirmă că a activat Mecanismul European de Protecţie Civilă pentru a asigura, la decizia medicilor, eventuale transferuri pentru tratament în străinătate. Predoiu menţionează că a fost împreună cu premierul Marcel Ciolacu la spitalele Floreasca şi Bagdasar, în care au fost transportaţi răniţii.

„Am operaţionalizat imediat celula de criză la minister şi voi continua să manifest atenţie şi să urmăresc evoluţia situaţiei până la final. Le mulţumesc pompierilor-salvatori, poliţiştilor şi jandarmilor care au asigurat măsurile necesare pentru finalizarea intervenţiei şi limitarea efectelor exploziilor şi incendiului. Cei vinovaţi de producerea acestei tragedii trebuie să fie identificaţi pentru a răspunde conform legii”, încheie Predoiu.

Ciolacu: Cine se va face vinovat, va suporta rigorile legii, indiferent despre cine vorbim

„Cine se va face vinovat, va suporta rigorile legii, indiferent despre cine vorbim”, spune Marcel Ciolacu, la sediul Ministerului Afacerilor Interne.

El reaminteşte de explozia de la Mihăileşti, din 2004. „Dacă nu se crea acel cordon şi se lăsa lumea, cum s-a făcut la Mihăileşti, astăzi ar fi fost o situaţie de nedescris. Cine a organizat perimetrul a făcut un lucru extraordinar, de fapt s-au salvat vieţi”, încheie Ciolacu.

Peste 3.000 de persoane au fost evacuate în urma exploziei de la staţia GPL de la Crevedia.

Şapte oameni au fost răniţi, dintre care patru sunt în stare critică, intubaţi. O persoană a decedat. La locul exploziei intervin 14 autospeciale de stingere, o autospecială cu roboţi, o autospecială de stingere cu pulbere şi azot, o autoscară, o punct medical avansat, 7 ambulanţe SMURD, 4 ambulanţe SMURD cu medic, un echipaj CBRN de la ISU Bucureşti – Ilfov. Intervin şi 6 autospeciale de stingere, o autospecială pentru transport victime multiple, 11 ambulanţe SMURD , două puncte medicale avansate de la ISU Dâmboviţa şi trei autospeciale de stingere de la ISU Prahova.

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
El este românul care a salvat Europa. Războinicul despre care se vorbește cu onoare și mândrie chiar și astăzi
Capital.ro
România a depășit Ungaria. Umilință supremă pentru unguri
Playtech.ro
S-a schimat legea, acum! Poți să rămâi pe loc fără permis
DailyBusiness
Dispare o mare bancă din România! Schimbarea majoră pentru mii de clienți
Adevarul
Cum a rămas România fără uriașele păduri seculare. Planul eșuat al lui Ceaușescu de reîmpădurire a țării
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Teo Trandafir, topită după Valeriu Gheorghiță. Monica Bîrlădeanu a aflat de la televizor
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la 8 ani. Ce note a luat la Evaluarea Națională 2024
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
„Uite, am ucis-o. Tu urmezi”. Un bărbat și-a ucis soția în timp ce vorbea la telefon cu amantul ei. Ulterior a îngrămădit-o într-o valiză și a aruncat-o în râu
Capital.ro
Interzis și ilegal în România. Vin direct la tine acasă și te controlează
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așaa arată tânăra care primește orice dorește
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Jens Stoltenberg: Ucraina ar putea deveni membră NATO în următorii zece ani
MediaFlux
TELESCAUN CĂZUT ÎN ROMÂNIA! SUNT VICTIME
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!