După ce au luat în calcul mai multe ipoteze, inclusiv prăbuşirea unei drone, autorităţile Republicii Turce Ciprul de Nord (RTCN) – autoproclamtă şi nerecunoscută de comunitatea internaţională – privilegiază pista unei rachete ruse, a anunţat şeful diplomaţiei cipriote turce Kudret Ozersay.
”Potrivit primelor noastre evaluări, este vorba despre o rachetă de fabricaţie rusă, trasă de un sistem de apărare antiaeriană în timpul unui atac aerian contra Siriei ieri (duminică) seara şi care, după ce şi-a ratat ţinta, şi-ar fi terminat cursa în ţara noastră”, a declarat el, citat într-un comunicat, informează news.ro.
Ozersay a anunţat că anchetatori au relevat inscripţii ”identice celor de pe o rachetă de tip S-200, căzute în Turcia în iulie 2018”. S-200 este un sistem de apărare antiaeriană de fabricaie rusă.
Explozia acestui dispozitiv – care nu s-a soldat cu victime – a provocat un incendiu important, potrivit presei locale.
Un fotograf AFP, care s- adus la faţa locului, la Tashkent (Vouno în greacă), a confirmat că un incendiu a avut loc, văzând vegetaţia carbonizată, pe un versant muntos. Însă el nu s-a putut apropia de locul exploziei, perimetrul respectiv fiind izolat, potrivit news.ro.
Citeşte şi Aeroport lovit de o rachetă. Sunt victime
Poliţişti, militari şi oficiali politici ciprioţi turci erau prezenţi luni la faţa locului, potrivit aceleiaşi surse. Căderea acestui obiect a coincis cu un raid efectuat în noaptea de duminică spre luni de aviaţia israeliană în apropiere de Damasc, un atac anunţat de agenţia siriană oficială de presă Sana şi Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), un ONG.
Potrivit Sana, apărarea antiaeriană siriană, dotată cu sisteme ruse, a fost activată pentru a ”face faţă” rachetelor trase de avioane israeliene.
Locul exploziei, în Cipru, se află la aproximativ zece kilometri de capitala împărţită, Nicosia, care are câteva sute de mii de locuitori. Linia ”verde” care desparte cele două părţi este supravegheată de o misiune ONU (UNFICYP) şi traversează capitala Nicosia de la est la vest, potrivit news.ro.
Republica Cipru a anunţat, după această explozie, că şi-a oferit sjutorul autorităţilor cipriote turce, prin intermediul ONU.
Ministrul cipriot de Externe Nikos Christodoulides a contacat-o pe şefa UNICYP Elizabeth Spehar în acest sens, iar preşedintele cipriot Nicos Anastasiades este ”informat în permanenţă” cu privire la evoluţia situaţiei, aau anunţat serviciile sale, citate de agenţia Cyprus News Agency (CNA).