Explozie Zaporojie. Forțele de ocupație i-au amenințat pe angajații ucraineni și le-au cerut să nu spună nimic inspectatorilor internaționali.
„O mină rusească a explodat în apropierea camerei de control a celei de-a patra unităţi energetice de la centrala nucleară ZNPP. Ocupanţii ruşi continuă să transforme centrala nucleară Zaporojie într-o bază militară prin minarea perimetrului din jurul centralei. Iar aceste acţiuni nu pot să nu aibă consecinţe”, a declarat joi compania ucraineană Energoatom într-un comunicat, citat de The Guardian.
Trupele rusești le-au transmis angajaților că propria lor mină a explodat, potrivit The Guardian.
„După cum au declarat chiar teroriştii nucleari, mina lor a explodat. Zgomotele exploziei au fost auzite de lucrătorii ucraineni din domeniul nuclear care continuă să lucreze la ZNPP. Cu toate acestea, ruşii au încercat să îi „liniştească” pe muncitori şi să îşi acopere rapid urmele pentru ca experţii AIEA să nu o vadă”, susţine Energoatom în comunicat.
ZNPP este cea mai mare centrală nucleară din Europa și printre cele mai mari 10 din lume. Se află sub controlul Rusiei din 2022. A fost construită de Uniunea Sovietică lângă orașul Energodar, pe malul sudic al lacului de acumulare Kahovka de pe râul Nipru. Este operată de Energoatom, care operează și celelalte trei centrale nucleare din Ucraina.
Centrala a fost ocupată de ruşi pe 4 martie 2022, iar începând cu 12 martie 2022, este controlată de compania energetică rusă Rosatom. Deşi este sub control rusesc, centrala are în continuare personal ucrainean iar vara trecută a fost un punct fierbinte al războiului. Ruşii şi ucrainenii s-au acuzat reciproc de bombardarea centralei.
Potrivit informațiilor obținute de Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) de la reprezentanții IAEA (International Atomic Energy Agency/Agenția Internațională pentru Energie Atomică), recentul incident generat de explozia unei mine a avut loc în afara perimetrului de siguranță al centralei de la Zaporoje și nu a afectat siguranța reactoarelor nucleare.