O explozie neurmată de incendiu a avut loc în această dimineață la Rafinăria Petromidia, cu degajări foarte mari de fum. A fost activat planul roșu de intervenție.
Salvatorii intervin cu șase mașini de stingere, două autoscări și trei ambulanțe SMURD. De asemenea, la Rafinăria Petromidia se deplasează și o autospecială de stingere cu apă și spumă din cadrul Detașamentului de pompieri Slobozia și o autospecială de stingere cu apă și spumă din cadrul Stației de pompieri Fetești, potrivit ziuaconstanta.ro. În sprijinul echipajelor care intervin la fața locului, a fost trimisă și autospeciala transport roboți de la ISU BIF. Totodată, alte 4 mașini de stingere din cadrul ISU IL (2) și ISU CL (2) vor interveni în sprijinul colegilor din ISU CT.
Toți angajații sunt evacuați.
Petromidia este cea mai mare rafinărie din România și era în revizie, pentru o lună și jumătate. Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International (Rompetrol), anunța că în prima etapă a reviziei, toate instalațiile își vor sista procesele operaționale, produsul petrolier va fi eliminat din toate unitățile de producție, urmând ca lucrările propriu-zise să dureze aproximativ 40 de zile. La finalul acestora, instalațiile vor fi reintroduse, etapizat, în fluxul de producție al rafinăriei, iar specialiștii estimează că Petromidia va putea reveni la capacitate optimă în luna mai, mai arată compania.
Lucrările vor fi coordonate de Rominserv (contractorul general al KMG International) și vor fi executate cu sprijinul a peste 30 de companii subcontractate din România și din alte țări europene, cu expertiză vastă în proiecte de o asemenea anvergură.
În cadrul programului de revizie vor fi implementate și proiecte care vizează înlocuirea reactoarelor din instalația de Hidrofinare Motorină, modernizarea și schimbarea unor componente și subansamble din Fabrica de Hidrogen, respectiv instalația de Cocsare Întârziată.
Revizia generală a rafinăriei Petromidia reprezintă o măsură obligatorie și necesară implementată de Rompetrol Rafinare, cu o ciclicitate de 4 ani, menită să asigure un grad ridicat de siguranță, atât instalațiilor tehnologice, cât și angajaților de pe platformă, scrie Economica.net.
Acţionarii semnificativi ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% – direct şi indirect) şi statul român, prin Ministerul Energiei (44,7%).