Explozie puternică! Cel puţin zece persoane au fost rănite duminică în Liban într-o explozie produsă într-un depozit de combustibil în zona de frontieră cu Siria, a anunţat Crucea Roşie libaneză, potrivit AFP.
Un purtător de cuvânt al armatei, citat de AFP, a afirmat că explozia a fost cauzată de ‘depozitarea de butelii de gaz în depozite’ din regiunea Hermel, aproape de Siria.
Crucea Roşie libaneză, care a trimis mai multe echipe în zona satului Qasr, a raportat că zece persoane au fost rănite.
Puternica mişcare şiită libaneză Hezbollah este acuzată deseori de partide şi de presa locală că gestionează o reţea de contrabandă la frontiera cu Siria vecină, unde este implicată militar în conflict.
Contrabanda s-a intensificat în această zonă montană poroasă de la începutul războiului din Siria, ţară lovită de penurii şi asfixiată de deprecierea monedei şi de sancţiuni occidentale.
Secretarul general al ONU doreşte trimiterea de observatori internaţionali pentru a monitoriza acordul de încetare a focului
Explozie puternică în contextul în care secretarul general al ONU, Antonio Guterres, doreşte să trimită observatori internaţionali în Libia pentru a monitoriza acordul fragil încetare a focului în speranţa unui progres palpabil după zece ani de război, informează joi AFP.
Într-o scrisoare adresată statelor membre ale Consiliului de Securitate, Antonio Guterres solicită înfiinţarea unui grup de observare care să includă civili, precum şi militari în retragere din organizaţii precum Uniunea Uniunea Africană, Uniunea Europeană şi Liga Arabă.
Preşedintele Turciei a anunţat operaţiune militară în Libia
Părţile în luptă, care au fost de acord cu încetarea focului pe 23 octombrie la Geneva, doresc să evite prezenţa trupelor armate străine pe teritoriul lor, susţine secretarul general al ONU.
„Încurajez statele membre şi organizaţiile regionale să sprijine concretizarea mecanismului de încetare a focului, în special prin furnizarea de observatori internaţionali sub stindardul Naţiunilor Unite”, a scris Antonio Guterres în această scrisoare.
Secretarul general solicită, de asemenea, tuturor statelor să respecte embargoul ONU asupra vânzării de arme Libiei, care în mod clar nu a fost respectat.
Conform acordului de încetare a focului, toate forţele străine trebuie să părăsească Libia în termen de trei luni.
Un total de 20.000 de soldaţi şi mercenari se aflau încă în Libia la începutul lunii decembrie, potrivit datelor furnizate de emisarul ONU Stephanie Williams.
Mareşalul Khalifa Haftar, care deţine controlul în estul Libiei, a beneficiat de sprijinul Rusiei, Egiptului, Emiratelor Arabe Unite şi Arabiei Saudite.
Haftar a obţinut un armistiţiu după ce i-a fost respinsă ofensiva de către trupele Guvernului de Uniune Naţională cu sediu la Tripoli (GNA), recunoscut de ONU şi puternic susţinut de Turcia.