Deocamdată, versiunea de bază este cea a unui atac al reţelei teroriste internaţionale Al-Qaida, primul pe pământ american după tragedia din 11 Septembrie 2001. În favoarea acestei ipoteze stă faptul că primul interogat a fost un cetăţean saudit, care a ajuns la spital cu răni la picioare. FBI, conform unor canale media, l-a interogat ca martor, fără ca alte victime să fie chestionate.
În plus, Biroul Federal de Investigaţii a făcut publice semnalmentele unui potenţial suspect pe care îl caută: un bărbat de culoare, care vorbea cu un puternic accent străin. Unele ziare americane au emis în acest context ipoteza că ar fi vorba de un originar din Somalia, unde Al-Qaida este solid implantată.
A doua versiune vizează acţiunea unui extremist local, fără vreo legătură cu Al-Qaida.Această versiune este susţinută de faptul că autorul atacului a acţionat în grabă. Potrivit datelor poliţiei, mai multe dispozitive au fost plasate în mare grabă şi astfel nu au explodat. Unele media au invocat două bombe artizanale neexplodate, altele chiar cinci.
Este important şi modul în care au fost asamblate bombele: a fost folosită o cantitate mică de explozibil, punându-se accent pe elementele distructive. Prin urmare, un număr mare de victime – persoane cu leziuni grave din cauza bilelor de metal, care la explozie au sărit în toate părţile. Scopul autorului sau autorilor atacului a fost de a şoca şi de a se face auziţi, ucigând oameni nevinovaţi.
Exploziile din Boston, soldate cu trei morţi şi 144 de răniţi, dintre care aproape 20 se află în stare critică, este un eşec evident al serviciilor secrete americane, care în ultimii ani au tot anunţat dejucarea unor acţiuni ale unor extremişti singuratici, a căror culpă consta în principal în lecturi cu caracter fundamentalist, comentează BFM.
După cum s-a văzut nici măcar măsurile sporite de securitate luate la maratonul cunoscut în lumea întreagă nu au putut preveni atacurile din Boston, notează aceeaşi sursă.