Primarul din Harkov, Igor Terehov, a anunțat că în oraș s-au auzit „numeroase explozii” și le-a cerut cetățenilor să fie „extrem de prudenți”. Ulterior, el a raportat că o clădire administrativă a fost lovită în regiunea Harkov, anunțând pe Telegram că racheta „a provocat distrugeri”. Şase persoane au fost rănite în atac, a adăugat el.
În acelaşi timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut că forțele ruse au aruncat în aer un important baraj de pe râul Nipru, în regiunea de sud a Hersonului, precum și o hidrocentrală din apropiere. „Avem informații că teroriștii ruși au aruncat în aer barajul și unitățile hidrocentralei Kahovka”, a declarat Zelenski la Consiliului Europei, în timpul unui discurs video.
Barajul și hidrocentrala funcționau la o capacitate semnificativ redusă, deoarece zona a fost ocupată de forțele ruse în martie. Forțele ucrainene se află la aproximativ 40 de kilometri nord de baraj. În ultimele patru luni au lansat mai multe atacuri asupra podului, care face parte din baraj, pentru a împiedica armata rusă să-l folosească.
Explozii s-au auzit vineri dimineaţă şi la Zaporojie, provocând mai multe distrugeri. „Inamicul atacă centrul regional cu rachete. Stați în adăposturi! Urmați regulile de siguranță”, a transmis Oleksandr Staruh, șeful Administrației Militare Regionale Zaporojie, citat de Unian.
Zaporizhzhia now pic.twitter.com/brxc2d73xA
— ТРУХА⚡️English (@TpyxaNews) October 21, 2022
În paralel, ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a discutat cu premierul israelian Yair Lapid în detaliu cererea Kievului cu privire la sisteme şi tehnologie de apărare aeriană şi antirachetă. „Am discutat cu premierul israelian Yair Lapid şi l-am informat despre suferinţa nespusă, pierderile de vieţi omeneşti şi distrugerile cauzate de rachetele ruseşti şi dronele de fabricaţie iraniană„, a declarat Kuleba. „Am discutat în detaliu cererea Ucrainei ca Israelul să furnizeze sisteme şi tehnologie de apărare antiaeriană şi antirachetă„, a adăugat el.
Cu toate că a condamnat invazia rusă, Israelul a anunţat că nu va furniza Kievului arme, limitându-şi asistenţa oferită Ucrainei la ajutor umanitar, invocând dorinţa de a continua cooperarea cu Moscova cu privire la statul vecin sirian, devastat de război, şi de a asigura bunăstarea evreilor din Rusia. Israelul s-a oferit să-i ajute pe ucraineni să dezvolte alerte de atac aerian pentru civili.