Timp de aproape șase decenii, dosarul cu 321 de pagini a stat neobservat în arhivele BND (agenţia de informaţii externe din Germania), dar acum conținutul său a scos la iveală un nou capitol din istoria postbelică a Germaniei, pe cât de spectaculos, pe atât de misterios, potrivit DerSpiegel.
Documentele, anterior secrete, dezvăluie existența unei coaliţii de aproximativ 2.000 de foști ofițeri – veterani ai Wehrmacht-ului nazis și ai Waffen – SS, care au decis să formeze împreună o armată auxiliară în Germania postbelică, în 1949. Aceştia au format armata fără un mandat de la guvernul german, fără cunoștința Parlamentului și, după cum arată documentele, prin ocolirea forțelor de ocupație aliate.
Scopul foştilor ofițeri era să apere Germania de Vest împotriva agresiunii din Est, în primele etape ale Războiului Rece, și, pe frontul intern, să se coalizeze împotriva comuniștilor, în cazul unui război civil. Aceştia au colectat informații despre politicieni de stânga, cum ar fi Social-Democratul (SPD) Fritz Erler, un jucător cheie în reformarea partidului, după al Doilea Război Mondial, și au spionat studenți ca Joachim Peckert, care mai târziu a devenit un oficial de rang înalt de la Ambasada Germaniei de Vest în Moscova, în timpul anilor 1970.
Descoperirea documentelor a fost făcută dintr-o coincidență. Istoricul Agilolf Kesselring a găsit documentele – care au aparținut organizației Gehlen, predecesorul agenției de informații externe – în timp ce lucra pentru o comisie independentă de istorie, angajată de către BND pentru a investiga istoria sa timpurie.
Kesselring a descoperit dosarul, care avea titlul de „Asigurari „, în timp ce încerca să afle numărul de angajați ai BND-ului.
În loc de documente de asigurare, Kesselring a dat peste ceea ce poate fi considerată acum cea mai importantă descoperire a Comisiei Independente pentru Istorie. Studiul bazat pe descoperirea sa a fost lansat în aceasta săptămână.