‘Efectul negativ va fi de proporţii pentru exporturi şi turism şi pentru toată Elveţia’, preconizează directorul general al companiei, Nick Hayek, care l-a acuzat direct de această situaţie pe preşedintele Băncii Centrale a Elveţiei (BNS), Thomas Jordan.
Specialiştii care analizează situaţia au aceeaşi opinie ca şi Hayek şi anticipează ‘vremuri dificile’ pentru sectorul industrial orientat către exporturi, unul dintre cei doi stâlpi ai economiei elveţiene, precum şi pentru turism.
Reprezentanţii băncii UBS estimează că noua situaţie va avea un impact negativ asupra economiei şi a sectorului de exporturi în special, pentru care prevede o scădere cu cinci miliarde de franci elveţieni a valorii vânzărilor pe plan extern.
Alţi analiştii afirmă că, în timpul perioadei cât a durat măsura de control a cursului de schimb, exporturile elveţiene s-au adaptat bine la ‘puterea’ francului, fiind mai eficiente şi mai competitive.
În ultimul timp, exportatorii elveţieni au beneficiat, în plus, de efectul de ‘amortizare’ produs de cursul minim în raport cu consolidarea dolarului, care săptămâna asta a fost la paritate cu francul elveţian.
Se consideră că reevaluarea dolarului în raport euro şi cu francul elveţian ar fi printre motivele ce au determinat BNS să recurgă la această măsură, deoarece Elveţia realizează o bună parte din exporturi în dolari.
Oricum, decizia a luat pe toată lumea prin surprindere, cu atât mai mult cu cât în urmă cu câteva zile conducerea BNS insista asupra determinării sale de a apăra cursul de schimb minim în raport cu euro.
În niciun moment, conducerea băncii nu au dat vreun semn că ar fi dispuşi să cedeze în apărarea francului.