Expoziţia este deschisă la Cinematograful Mărăşti până luni, 3 iunie, iar în perioada 4-9 iunie la Centrul Cultural din Parcul „Simion Bărnuţiu”, scrie Agerpres.
„Este o expoziţie foto inedită, care aduce în lumina reflectoarelor o îndelungată tradiţie cinematografică a Clujului„, spun realizatorii acestui eveniment, profesorul Ucu Bodiceanu şi cercetător ştiinţific dr. Ancuţa-Lăcrimioara Chiş. Aceştia au precizat că iubitorii celei de-a şaptea arte vor fi încântaţi să descopere cum s-a făcut publicitatea pentru pelicule precum „Amantul de carton”, „Dragostea unei călugăriţe”, „Viciul blond”, iar în epoca proletcultistă pentru festivalurile de film sovietic. În expoziţie sunt prezentate şi fotografii cu bilete de intrare la cinematografe şi cu aparate de proiecţie uriaşe.
În timp ce pe marile ecrane rula „Amantul de carton”, ecranizare după Jacques Deval (1890 -1972), spectacolul cu piesa de teatru a dramaturgului şi regizorului francez s-a jucat la Teatrul Municipal din Bucureşti, în stagiunea 1944-1945. Regizorul spectacolului a fost Sică Alexandrescu, iar rolul amantului de carton a fost jucat de renumitul actor Radu Beligan.
Data naşterii cinematografiei este considerată a fi 28 decembrie 1895, când Antoine Lumiere, din Lyon, a prezentat, la Paris, un spectacol cu imagini în mişcare, filmate cu camere realizate de fiii săi, August şi Louis Lumiere. Atunci a fost folosit pentru prima dată termenul „cinematografie”, iar printre invitaţii la proiecţie s-a aflat şi Georges Melies, un iluzionist de la Teatrul Houdini, care a început, mai târziu, să filmeze şi să proiecteze diverse filme. La 110 ani de la prima sa proiecţie, capodopera lui Georges Melies „Le voyage dans la lune/ Călătorie pe lună” a putut fi vizionată, în premieră în România, la ediţia din 2012 a TIFF, într-o versiune color restaurată.
„Era” filmelor mute a durat până în ani 1930. Filmele erau prezentate cu acompaniament muzical oferit de un pianist.
Citeşte şi Cel mai nou film al lui Almodovar, comedia Amanţii pasageri, deschide TIFF 2013