„Capodoperele civilizaţiei chineze s-au bucurat de aprecierea constantă a publicului încă din prima zi în care au putut fi vizitate, 29 aprilie 2013. În cele trei luni în care expoziţia a fost găzduită de către MNIR, publicul iubitor de cultură a avut prilejul de a aprecia din diferite perspective istorice profunzimea şi bogăţia culturii şi tradiţiilor chineze. Pe această cale, aducem mulţumiri celor aproape 50.000 de persoane care au trecut pragul expoziţiei, descoperind cele peste 100 de artefacte de o valoare excepţională din patrimoniul cultural al Chinei”, se arată într-un comunicat de presă al MNIR, citat de Agerpres.
În perioada imediat următoare, între 2-9 august, accesul în Muzeul Naţional de Istorie a României se va face prin curtea interioară, din Strada Poştei (vizavi de Aşezământul Stavropoleos), această situaţie temporară fiind impusă de desfăşurarea, în holul central al muzeului, a lucrărilor de închidere a expoziţiei „Comorile Chinei”.
Adela Stan, muzeograf în cadrul Departamentului Relaţii Publice al MNIR, a declarat, în urmă cu o săptămână pentru Agerpres, că aceasta este de departe cea mai vizitată expoziţie temporară găzduită de muzeu, în condiţiile în care un astfel de eveniment este caracterizat drept un succes atunci când înregistrează 6.000-7.000 de vizitatori. ‘Este cazul expoziţiei ‘Bing. Magia Jucăriilor’, vernisată în decembrie 2012, care a fost vizitată de aproape 7.000 de persoane’, a spus Stan.
Până la închiderea anului şcolar, multe grupuri formate din elevi au trecut pragul Muzeului de Istorie, copiii participând în număr mare şi la atelierele organizate de muzeu în cadrul expoziţiei.
Expoziţia-eveniment ‘Comorile Chinei’ organizată în colaborare cu Centrul Naţional de Schimb de Patrimoniu Cultural din Republica Populară Chineză a fost deschisă la MNIR pentru public pe 30 aprilie.
Epoca Bronzului, Unificarea Chinei, Drumul Mătăsii şi China Imperială sunt cei patru piloni pe care este structurată expoziţia.
Printre obiectele prezentate în premieră în România se numără soldaţi din armata de teracotă, parte a inventarului funerar al împăratului Qin Shi Huang, piese din celebrul sit arheologic de la Xi’an, dar şi porţelanuri aparţinând familiei imperiale chineze.
Costul unui bilet de acces în muzeu, care include vizitarea expoziţiilor ‘Comorile Chinei’, ‘Tezaur Istoric’ şi ‘Lapidarium-Copia Columnei lui Traian’, este de 25 lei pentru adulţi, 15 lei pentru pensionari şi persoane cu dizabilităţi, 7 lei pentru elevi şi studenţi. Preşcolarii beneficiază de acces gratuit. Pentru grupuri organizate, de 30 de persoane, costul unui bilet pentru adult se reduce la 10 lei.