Expoziţie controversată cu TRUPURI UMANE la Muzeul Antipa. Vezi FOTO CARE ÎŢI TAIE RESPIRAŢIA

O expoziţie, în premieră în România, va debuta pe data de 22 martie la Muzeul Antipa din Capitală. Expoziţia include peste 200 de exponate, corpuri umane reale, care prin disecţiile la nivelul organelor şi ţesuturilor oferă o perspectivă unică, tridimensională, fidelă asupra corpului omenesc.
Ileana Popescu
20 mart. 2013, 19:13
Expoziţie controversată cu TRUPURI UMANE la Muzeul Antipa. Vezi FOTO CARE ÎŢI TAIE RESPIRAŢIA

Exponatele au fascinat deja peste 20 de milioane de vizitatori din întrega lume, fiind prezentate în oraşe precum Londra, Amsterdam, Barcelona, Bratislava, Budapesta, Dublin, Kiev, Lisabona, Madrid, Praga, Torino, Viena, Oostende.

În cadrul expoziţiei corpul uman poate fi studiat în totalitatea lui, dar şi fragmente sau organe întregi, muşchi, ligamente, sistemul cardiovascular, sistemul osos şi muscular, sistemul nervos, precum şi fetuşi în diferite stadii de evoluţie. De asemenea, sunt expuse organe sănătoase şi organe afectate de cancer în diferite stadii.

Arnie Geller, proprietarul exponatelor, a declarat că expoziţia „The Human Body” este o oportunitate rară pentru România şi pentru cei care doresc să înveţe cum arată corpul uman. Mai mult, acesta a precizat că: „expoziţia nu este pentru toată lumea. Persoanele de o anumită apartenenţă religioasă, de exemplu, pot alege să nu o viziteze, dar majoritatea se poate bucura de expoziţie ca de o lecţie de anatomie extraordinară”.

Proprietarii expoziţiei au mărturisit că pentru realizarea expoziţiei, aşa cum arată ea acum, au avut nevoie de zece ani. „După ce nu vor mai face parte din expoziţie, exponatele nu vor fi vândute sau donate unor universităţi, ci vor fi duse în ţara de origine pentru a fi incinerate”, a spus proprietarul exponatelor.

Expoziţia „The Human Body” îşi propune să schimbe modul în care vizitatorii percep corpul uman, oferind vizitatorilor ocazia unică de a-şi privi organismul prin ochii unui chirurg şi de a experimenta o incursiune vizuală în interiorul său. 

Corpurile umane prezentate în cadrul expoziţiei au fost donate, în conformitate cu legislaţia chineză, către Dalian Hoffen Bio-technique Laboratory. China a fost aleasă drept ţară furnizoare datorită faptului că acolo sunt cei mai buni specialişti în disecţie din lume, au explicat curatorii expoziţiei.

Corpurile sunt nerevendicate, iar moartea lor a survenit din cauze naturale. Institutul cercetează şi dezvoltă tehnica plastinaţiei pentru conservarea corpurilor umane, furnizând exponate şcolilor de medicină, dar şi vizitatorilor muzeelor, în scop educaţional.

Prin plastinaţie, ţesutul uman este conservat definitiv prin tratarea cu cauciuc siliconic lichid. Rezultatul final este un organ sau un organism uman cauciucat, perfect conservat până la nivel celular, şi în mod definitiv. Această tehnică permite prezentarea corpului uman în toată complexitatea sa de sisteme: osos, muscular, nervos, circulator, digestiv etc. Procesul de transformare a unui întreg organism uman într-un exponat plastinat poate dura mai mult de un an. Toate exponatele sunt tratate cu maximă grijă şi respect, se spune în comunicat.

Producătorii şi organizatorii expoziţiei „The Human Body” au fost acuzaţi de lipsă de etică şi de intenţia unei „afaceri profitabile” într-o scrisoare trimisă de un grup de asociaţii Muzeului Antipa, potrivit Mediafax. Semnatarii scrisorii au citat şi o serie de articole apărute în presa internaţională, în care este contestată corectitudinea informaţiilor puse la dispoziţia publicului de către curatorii expoziţiei. Astfel, atât The New York Times, cât şi Daily Mail scriau în 2008, respectiv 2010, că trupurile umane expuse şi conservate prin tehnica plastinaţiei nu ar fi fost nerevendicate, ci că ar fi aparţinut, de fapt, unor prizonieri chinezi executaţi.

De cealaltă parte, organizatorii expoziţiei „The Human Body” au spus că trupurile umane din expoziţie constituie donaţii legale şi sunt tratate cu respect.

„Specimenele au fost donate în mod legal, în conformitate cu legislaţia chineză. Prin proceduri guvernamentale, specimenele nerevendicate se folosesc în scop educaţional în expoziţiile publice şi în instituţii de învăţământ superior. Procedurile guvernamentale includ inclusiv anunţuri publicitare, timp de 90 de zile, în efortul de a identifica indivizii. După această perioadă, corpurile primesc o autorizare legală spre a fi transferate universităţilor medicale, în scop educaţional. Pentru a fi acceptate de universităţi, toate corpurile trebuie să fi murit din cauze naturale, fără să aibă vreo boală. Toate specimele prezentate în cadrul expoziţiei sunt tratate maximă grijă cu şi respect. În momentul în care nu vor mai fi folosite în scop educaţional, acestea vor fi incinerate”, a spus un reprezentant al expoziţiei.

Expoziţia „The Human Body” va fi deschisă la Muzeul Antipa,pe 22 martie, şi va putea fi vizitată până pe 30 iunie, zilnic, de marţi până duminică inclusiv, între orele 10.00 – 20.00.

DailyBusiness
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
Spynews
Horoscop duminică, 30 martie 2025: Racii vor lua decizii importante
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Top 5 cele mai spectaculoase lacuri glaciare din România. Locurile speciale care-i lasă pe turiști fără cuvinte
Capital.ro
Interzis pentru cei care au casă la curte. Copacul pe care nu ai voie să-l plantezi niciodată în curte
Playtech.ro
Cum trebuie să dormi în funcție de vârstă. Ce trebuie să faci la 20, 30, 40 și 50 de ani ca să te odihnești cu adevărat
DailyBusiness
Ora de vară 2025. Data exactă la care se trece la ora de vară. Ceasurile se vor da înainte cu o oră
Adevarul
Au apărut detaliile atacului cu rachetă prin care ucrainenii au lovit podul Crimeei. Casa Albă a dat undă verde operațiunii
wowbiz.ro
Regele Charles, la spital! Palatul Buckingham a făcut anunțul cu privire la starea de sănătate a monarhului
Spynews
Fiica Iustinei și a lui Cornel de la Insula Iubirii a împlinit 5 luni. Unde au plecat cei doi pentru a o sărbători pe Ivana - Nectaria / FOTO
Spynews
Orașul din România inclus în European Best Destinations. Aici îți vei putea face vacanța de Paște
Evz.ro
Cel mai puternic cutremur din istorie. Milioane de oameni au rămas fără adăpost
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Îi face concurență celei mai frumoase femei din lume
kanald.ro
„Alexandra”, primul film bazat pe cazul Caracal. Când poate fi vizionat în cinematografele din România
Cancan.ro
O influenceriță de 24 de ani a fost găsită moartă în mașină. Doi copilași au rămas acum orfani de mamă 😢
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
A murit cel mai iubit actor. Femeile erau fermecate de el: Era fermecător, chipeș. Un adevărat om al Renașterii
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume s-a iubit cu colega ei
stirilekanald.ro
Cine este bărbatul găsit fără suflare într-o parcare din Voluntari. Andrei era un afacerist din Bacău și avea un copil, rămas orfan de tată
Florin Busuioc, internat de urgență la spital: „A fost o formă urâtă de gripă, m-a dărâmat complet”
MediaFlux
Se pot pierde bani din pensie! Statul poate decide să taxeze pensionarii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Şoferii pot fi amendaţi din cauza pasagerilor. Greşeala pe care o fac aproape toţi