Extinderea războiului dintre Israel și militanții Hamas din Fâșia Gaza îi îngrijorază pe analiștii economici. Un conflict de amploare în Orientul Mijlociu ar putea arunca economia mondială în aer

Economiştii şi analiştii prognozează noi efecte de undă ce vor fi resimţite la nivel global în urma conflictului din Orientul Mijlociu şi aşteaptă să vadă dacă situaţia se va extinde şi în alte ţări, cu potenţialul de a accelera creşterea preţului la petrol şi fuga capitalurilor spre activele de refugiu, transmite Reuters.
Filip Stan
15 oct. 2023, 18:54
Extinderea războiului dintre Israel și militanții Hamas din Fâșia Gaza îi îngrijorază pe analiștii economici. Un conflict de amploare în Orientul Mijlociu ar putea arunca economia mondială în aer

Israel se pregăteşte să lanseze un asalt terestru asupra Fâşiei Gaza, după ce le-a spus palestinienilor care trăiesc în acest teritoriu să se îndrepte spre zona de sud. În paralel, consilierul naţional pentru securitate din Israel a avertizat gruparea Hezbollah să nu deschidă un nou front în lupta împotriva Israelului, din Liban.

„Se pare că ne îndreptăm spre o invazie terestră masivă în Gaza şi pierderi mari de vieţi omeneşti. De fiecare dată când ai un conflict de asemenea amploare, vei avea şi o reacţie a pieţei”, spune Ben Cahill, senior fellow la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale (CSIS) din Washington, potrivit Agerpres.

„Dacă ne confruntăm cu orice escaladare sau extindere a conflictului la întreaga regiune, ne vom confrunta cu consecinţe mari”, a declarat Bruno Le Maire, ministrul francez de finanţe, pentru Financial Times, adăugând că riscurile variază de la creşterea preţurilor la energie, care agită inflaţia, până la scăderea încrederii investitorilor.

Citește și: Război în Israel: Hamas, atac furibund cu rachete, SUA trimit al doilea portavion în zonă, iar Israelul pregăteşte invazia pe „apă, aer şi uscat” în Gaza VIDEO

Kristalina Georgieva, şefa FMI, a avertizat asupra unui „nou nor la un orizont nu foarte însorit pentru economia mondială”, exprimând temerile că perspectivele pe termen mediu ale economiei mondiale nu sunt prea bune, scrie Mediafax.

Jamie Dimon, directorul general al JPMorgan, a spus că aceasta este „cea mai periculoasă perioadă pe care a cunoscut-o lumea în ultimele decenii”.

În ultima săptămână, îngrijorările cu privire la conflictul din Orientul Mijlociu s-au resimţit asupra preţului activelor, contribuind la scăderea acţiunilor, astfel că indicele bursier S&P 500 a pierdut 0,5%.

În schimb, activele de refugiu au înregistrat cumpărări mari, astfel că preţul aurului a crescut cu peste 3% vineri, iar cotaţia dolarului american a urcat la cea mai ridicată valoare din ultima săptămână.

Preţul petrolului a crescut şi el cu aproape 6% vineri, pe măsură ce investitorii au evaluat ce ar putea însemna conflictul din Israel pentru livrările din ţările vecine care reprezintă cea mai mare regiune producătoare de petrol din lume.

Citește și: Armata israeliană se pregătește de război total în Orientul Mijlociu: „lovituri aeriene, maritime și terestre”

„Dacă se prefigurează o extindere a conflictului, preţul petrolului va continua să crească”, spune Michael Englund, economist şef la Action Economics LLC din Boulder, statul Colorado.

Un conflict extins ar putea impulsiona de asemenea inflaţia şi, pe cale de consecinţă, o creştere accelerată a nivelului dobânzilor în întreaga lume, susţine şi Bernard Baumohl, economist global la The Economic Outlook Group din Princeton, New Jersey. Cu toate acestea, deşi inflaţia şi dobânzile din alte ţări ar putea să crească, în acest scenariu pesimist, SUA ar putea fi o excepţie deoarece investitorii străini îţi redirecţionează capitalul spre acele zone pe care le consideră sigure în perioade de conflict global, a adăugat Baumohl. „Dobânzile ar putea scădea. Să vă aşteptaţi la întărirea dolarului”, spune Baumohl.

Este posibil ca şi alţi combustibili să fie afectaţi de conflictul din Orientul Mijlociu, cum s-a întâmplat recent când grupul petrolier Chevron a oprit exporturile de gaze naturale printr-o importantă conductă submarină care face legătura între Israel şi Egipt.

„Riscul principal pentru piaţa petrolieră este ca acest conflict să implice şi ţările vecine”, spune Ben Cahill.

Cu toate acestea, analiştii sunt de părere că o majorare a preţului la petrol este puţin probabil să aibă un impact semnificativ asupra preţului benzinei sau cheltuielilor de consum din SUA.

„Este puţin probabil ca, în curând, consumatorul să vadă un impact semnificativ asupra preţului benzinei în SUA”, este de părere Michael Englund.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!