Votul din Italia exprimă în mod clar respingerea fostei clase politice din Italia, exasperarea faţă de marasmul economic şi tensiunile provocarte de către fosta clasă politică în faţa unui marasm economic şi a tensiunilor provocate de migraţie în Europa. În momentul acesta, se poate spune că Italia se înscrie pe linia „Brexitului”, a victoriei lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din SUA şi de ascensiunea extremei-drepte din Europa, estimează analiştii politici.
„Pentru prima dată în Europa forţele antisistem obţin victoria”, scrie editorialistul cotidianului La Stampa. Coaliţia de dreapta conduce cu 37% din voturile exprimate, potrivit rezultatelor parţiale din peste 95% din birourile de vot, potrivit AFP.
Formaţiunea eurosceptică şi antiimigraţie a şefului Ligii, Matteo Salvini, apropiată Frontului Naţional din Franţa, a devansat de departe partidul lui Silvio Berlusconi.
Citeşte şi Scenarii după legislativele din Italia: Niciun partid nu va obţine o majoritate absolută
„Sunt un om care îşi respectă cuvântul dat, iar angajamentul a fost luat în cadrul coaliţiei: cine câştigă poate să guverneze”, a insistat Salvini. „Avem dreptul şi datoria să guvernîm în următorii ani”, a ţinut el să precizeze, chiar dacă actuala coaliţie nu pare să aibă majoritate în viitorul parlament, după cum s-au exprimat scepticii.
„Surpriza” pare să fie însă răsturnată de succesul istoric al Mişcării 5 Stele (M5S, antisistem) care devine astfel primul partid al ţării, cu un scor ce depăşeşte 32%.