Alianța Maghiară din Transilvania (AMT), formațiune politică formată prin fuziunea Partidului Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) şi a Partidului Civic Maghiar (PCM), atacă din nou România.
Extremiștii maghiari adoptă din nou tactica victimizării. Alianța Maghiară susține că România își dorește să cucerească noi teritorii, prin REunirea cu Moldova. O astfel de acțiune este „izvorâtă din eforturile secolului al XIX-lea, de a construi un imperiu”, au menționat extremiștii, citați de Hirado.
De asemenea, maghiarii au comentat și eșecul aderării României în Spațiul Schengen. În opinia liderilor controlați de la Budapesta, politicienii de la București sunt principalii vinovați.
„Dacă România ar fi investit doar jumătate din energia cu care activează pentru unirea Moldovei cu România – acţiune izvorâtă din eforturile secolului al XIX-lea de a construi un imperiu – în implementarea efectivă a integrării occidentale atât de mult dorite şi proclamate la nivelul sloganurilor politice, azi am fi avut mai multe şanse să devenim membru cu drepturi depline al spaţiului Schengen.
Antimaghiarismul ridicat la nivel de politică de stat, atitudinea instigatoare a preşedintelui României împotriva comunităţii noastre, precum şi atacurile continue şi metodice împotriva maghiarilor din Transilvania indică de asemenea faptul că România nu este pregătită să adere la spaţiul Schengen”, au declarat maghiarii.
De asemenea, Consiliul Național Secuiesc (CNS) a solicitat Guvernului României eleborarea unui plan de acțiune cu privire la restituirea bunurilor bisericilor istorice maghiare şi reconstituirea învăţământului bisericesc maghiar.
Poziția extremiștilor maghiari este frapantă în contextul în care liderul de la Budapesta, Viktor Orban, s-a afișat în spațiul public, în repetate rânduri, cu însemne ale „Ungariei Mari”. Pentru acest lucru, în noiembrie, premierul ungur a fost pus la punct de ministrul de Externe al țării noastre, Bogdan Aurescu.
„(…) Ministerul Afacerilor Externe a transmis ambasadorului Ungariei la București dezaprobarea fermă față de gestul oficialului ungar, atitudinea fiind în contrast evident cu atmosfera de deschidere și relansare a dialogului bilateral manifestate cu ocazia recentelor consultări pe care ministrul român al afacerilor externe le-a avut la Budapesta, atât cu omologul ungar, cât și cu premierul ungar (…)”, a declarat, printre altele, diplomatul român.