Fondată în anul 1761, de către un simplu tâmplar, Kaspar Faber, compania a ajuns peste ani, un business de familie cunoscut în întreaga lume pentru calitatea instrumentelor sale de scris.
Citește și Peste 250.000 de companii s-au închis în Marea Britanie. Criza a distrus întreprinderile mici
Povestea fascinantă a instrumentelor Faber-Castell a început într-un mic atelier din orașelul Stein, situat în apropiere de Nürnberg, în care Kaspar Faber producea creioane. Însă, nimeni nu s-ar fi gândit că acolo, avea să se producă revoluția creionului cu grafit care până la Kaspar Fabber se rupea cu ușurință.
Astfel, în 1771, Faber a decis să producă un nou model de creion, pentru care a folosit un amestec de grafit măcinat, sulf, antimoniu (aliaj folosit în poligrafie) şi răşină.
În ciuda invenției sale, afacerea lui Kaspar a avut rezultate modeste de-a lungul vieții acestuia. Cu toate acestea, Faber a reuşit să pună bazele unei fabrici de creioane pe care strănepotul său, Johann Lothar Freiherr von Faber, a transformat-o, la mijlocul secolului XIX, într-o companie cunoscută în întreaga lume, extinzând gama de produse cu o serie de instrumente de scris, desenat şi colorat.
În anul 1849, acesta a deschis o filială la New York, doi ani mai târziu a deschis o alta la Londra, urmând ca în anii 1872 și 1874, să deschidă alte două filiale la Londra și St. Petersburg. Spiritul antreprenorial al lui Johann Lothar Freiherr von Faber l-a determinat să deschidă o fabrică nouă la Geroldsgrün unde au început să fie produse rigle.
De unde numele de Faber-Castell? Ei bine, acesta a apărut în anul 1898, în urma căsătoriei dintre nepoata baronului Johann Lothar Freiherr von Faber, Ottilie von Faber, cu contele Alexander von Castell-Rüdenhausen.
De-a lungul timpului, compania germană a fost condusă și dezvoltată de descendenții familiei Faber-Castell.
Din anul 2017, firma a fost preluată frații Faber- Castell, respectiv Contele Charles şi contesele Katharina, Sarah şi Victoria von Faber-Castell. Aceștia fac parte din ce-a de a noua generație a familiei nobiliare germanie care se află în fruntea prestigioasei companii.
Cei patru frați promit să ducă mai departe istoria companiei de familie, dar și să o dezvolte și să o transmită mai departe generațiilor viitoare.
„Am dezvoltat împreună o structură de conducere modernă, controlată de familie. Acest lucru nu ne va permite doar să facem față provocărilor din aceste vremuri, dar ne va permite și să ne asumăm responsabilitatea pentru a duce mai departe această companie de tradiție.
Fiind a noua generație, am simțit încă din copilărie câtă energie pozitivă generează brandul Faber-Castell și produsele noastre în întreaga lume. Acum intenționăm să ne asumăm un rol activ pentru a ne asigura că Faber-Castell nu este doar una dintre cele mai vechi companii de familie, dar și una dintre cele mai tinere și mai inovatoare – într-un spirit de încredere și dialog deschis între acționari, organe de supraveghere, Directoratul și întreaga forță de muncă.
Dorim să ne asigurăm că Faber-Castell va continua să elibereze potențialul creativ și să inspire oamenii din întreaga lume în următorii 260 de ani”, au declarat frații Faber-Castell.
În prezent, compania deține 14 fabrici și 20 de unități comerciale, dintre care șase sunt în Europa, patru în Asia, trei în America de Nord, cinci în America de Sud, una în Australia și alta în Noua Zeelandă. Faber-Castell Group are un personal format din aproximativ 8.000 de angajați și desfășoară afaceri în peste 120 de țări.
Compania germană a încheiat anul 2021, cu o cifră de afaceri 522,6 milioane de euro. În exercițiul financiar din perioada 2021-2022, Faber Castell Group a realizat o creștere a cifrei de afaceri de 15%, care a fost peste așteptările reprezentanțior firmei.
Faber-Castell este cel mai mare producător de creioane din lume. Anual sunt fabricate peste 2, 3 miliarde de creioane din lemn. Pentru producția proprie de creioane, Faber-Castell folosește doar lemn din păduri gestionate durabil.
Și pentru că vorbim despre o companie inovatoare, putem spune că Faber- Castell s-a gândit la toate. Dacă te-ai întrebat vreodată de ce creioanele produse de această companie sunt acum în formă hexagonală sau de triunghi, ei bine, ele eu fost gândite în ideea de a nu se mai rostogoli constant de pe masă.
Însă, Faber-Castell nu este cunoscută doar pentru creioane ci și pentru stilourile de lux pe care le produce. Anul sunt produse ediţii limitate de stilouri cu un design deosebit care fac din scris un obicei de stil și exuberanță. Prețul mediu al unor astfel de piese este de 3.500 de euro, dar designe-ul lor fabulos fac ca instrumentul de scris să își merite toți banii.
Citește și Cele mai importante îmbunătăţiri aduse companiilor