Faber-Castell – mai mult decât un brand. Povestea fascinantă a unei afaceri de familie care scrie istorie de peste două secole și jumătate

Faber-Castell, brandul german cu o istorie de peste 260 de ani, a ridicat scrisul de mână la rang de mare artă. Faber-Castell este cel mai mare producător de creioane din lume.
Alina Costache
12 oct. 2022, 20:45
Faber-Castell - mai mult decât un brand. Povestea fascinantă a unei afaceri de familie care scrie istorie de peste două secole și jumătate

Fondată în anul 1761, de către un simplu tâmplar, Kaspar Faber, compania a ajuns peste ani, un business de familie cunoscut în întreaga lume pentru calitatea instrumentelor sale de scris.

Citește și Peste 250.000 de companii s-au închis în Marea Britanie. Criza a distrus întreprinderile mici

Povestea fascinantă a instrumentelor Faber-Castell a început într-un mic atelier din orașelul Stein, situat în apropiere de Nürnberg, în care Kaspar Faber producea creioane. Însă, nimeni nu s-ar fi gândit că acolo, avea să se producă revoluția creionului cu grafit care până la Kaspar Fabber se rupea cu ușurință.

Kaspar Faber

Astfel, în 1771, Faber a decis să producă un nou model de creion, pentru care a folosit un amestec de grafit măcinat, sulf, antimoniu (aliaj folosit în poligrafie) şi răşină.

În ciuda invenției sale, afacerea lui Kaspar a avut rezultate modeste de-a lungul vieții acestuia. Cu toate acestea, Faber a reuşit să pună bazele unei fabrici de creioane pe care strănepotul său, Johann Lothar Freiherr von Faber, a transformat-o, la mijlocul secolului XIX, într-o companie cunoscută în întreaga lume, extinzând gama de produse cu o serie de instrumente de scris, desenat şi colorat.

În anul 1849, acesta a deschis o filială la New York, doi ani mai târziu a deschis o alta la Londra, urmând ca în anii 1872 și 1874, să deschidă alte două filiale la Londra și St. Petersburg. Spiritul antreprenorial al lui Johann Lothar Freiherr von Faber l-a determinat să deschidă o fabrică nouă la Geroldsgrün unde au început să fie produse rigle.

De unde numele de Faber-Castell? Ei bine, acesta a apărut în anul 1898, în urma căsătoriei dintre nepoata baronului Johann Lothar Freiherr von Faber, Ottilie von Faber, cu contele Alexander von Castell-Rüdenhausen.

De-a lungul timpului, compania germană a fost condusă și dezvoltată de descendenții familiei Faber-Castell.

Din anul 2017, firma a fost preluată frații Faber- Castell, respectiv Contele Charles şi contesele Katharina, Sarah şi Victoria von Faber-Castell. Aceștia fac parte din ce-a de a noua generație a familiei nobiliare germanie care se află în fruntea prestigioasei companii.

Cei patru frați  promit să ducă mai departe istoria companiei de familie, dar și să o dezvolte și să o transmită mai departe generațiilor viitoare.

„Am dezvoltat împreună o structură de conducere modernă, controlată de familie. Acest lucru nu ne va permite doar să facem față provocărilor din aceste vremuri, dar ne va permite și să ne asumăm responsabilitatea pentru a duce mai departe această companie de tradiție.

Fiind a noua generație, am simțit încă din copilărie câtă energie pozitivă generează brandul Faber-Castell și produsele noastre în întreaga lume. Acum intenționăm să ne asumăm un rol activ pentru a ne asigura că Faber-Castell nu este doar una dintre cele mai vechi companii de familie, dar și una dintre cele mai tinere și mai inovatoare – într-un spirit de încredere și dialog deschis între acționari, organe de supraveghere, Directoratul și întreaga forță de muncă.

Dorim să ne asigurăm că Faber-Castell va continua să elibereze potențialul creativ și să inspire oamenii din întreaga lume în următorii 260 de ani”, au declarat frații Faber-Castell.

În prezent, compania deține 14 fabrici și 20 de unități comerciale, dintre care șase sunt în Europa, patru în Asia, trei în America de Nord, cinci în America de Sud, una în Australia și alta în Noua Zeelandă. Faber-Castell Group are un personal format din aproximativ 8.000 de angajați și desfășoară afaceri în peste 120 de țări.

Compania germană a încheiat anul 2021, cu o cifră de afaceri 522,6 milioane de euro. În exercițiul financiar din perioada 2021-2022, Faber Castell Group a realizat o creștere a cifrei de afaceri de 15%, care a fost peste așteptările reprezentanțior firmei.

Faber-Castell este cel mai mare producător de creioane din lume. Anual sunt fabricate peste 2, 3 miliarde de creioane din lemn. Pentru producția proprie de creioane, Faber-Castell folosește doar lemn din păduri gestionate durabil.

Și pentru că vorbim despre o companie inovatoare, putem spune că Faber- Castell s-a gândit la toate. Dacă te-ai întrebat vreodată de ce creioanele produse de această companie sunt acum în formă hexagonală sau de triunghi, ei bine, ele eu fost gândite în ideea de a nu se mai rostogoli constant de pe masă.

Însă, Faber-Castell nu este cunoscută doar pentru creioane ci și pentru stilourile de lux pe care le produce. Anul sunt produse ediţii limitate de stilouri cu un design deosebit care fac din scris un obicei de stil și exuberanță. Prețul mediu al unor astfel de piese este de 3.500 de euro, dar designe-ul lor fabulos fac ca instrumentul de scris să își merite toți banii.

Citește și Cele mai importante îmbunătăţiri aduse companiilor

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Reacția lui Gigi Becali, după ce Guvernul a declarat zi de doliu național în urma morții Papei Francisc: „Nu plâng la mormânt străin!”
Fanatik.ro
Podul considerat o minune a ingineriei moderne. Are 12 kilometri lungime, viaducte, la construcția lui s-au folosit zeci de mii de tone de oțel, iar acum este și o atracție turistică
Capital.ro
Finalul lui Călin Georgescu: E scos din joc! Verdictul sosit duminică, 27 aprilie: Nu au nimic
Playtech.ro
Lapoviţă şi frig, la final de aprilie! Anunţ trist de la ANM pentru următoarele zile
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Țara în care prețurile sunt mai mici ca în România, iar salariul minim e 2.234 de euro. „Poți să nu lucrezi toată viața, dar primești pensie”
wowbiz.ro
Fostul iubit al Danielei Crudu a fost declarat mort! Detalii halucinante
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Starul adorat de femei, dar care n-a purtat niciodată verighetă. Secretul ascuns al unui etern burlac
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Accident mortal în Prahova! Două persoane au murit pe loc după ce s-au izbit cu autoturismul de un cap de pod
Cancan.ro
Alex Bodi îl face praf pe Beinur: 'Uiți că nici nu aveai chiloți pe tine? Ai rămas pe stradă în Dubai și…'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Am pierdut cel mai mare actor. Toată lumea îl plânge: Te vom păstra în amintirea noastră
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Dezastrul de la Cernobîl, 39 de ani după: Urmele radioactive sunt încă prezente în România! Cum pot ajunge pe masa fiecăruia dintre noi
Judecătorul Alexandru Vasile de la Curtea de Apel Ploieşti va fi cercetat de Inspecţia Judiciară
MediaFlux
4.400 de euro pentru cei care au avut bani la CEC. Despăgubiri de la stat, anunț de la Ministerul Finanțelor
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Destinație exotică cu prețuri mici în luna mai. Poți economisi peste 50% din prețul cazării