Deputatul USR Tudor Benga a anunțat că nu îl votează pe Fabian Gyula pentru că acesta are pensie specială.
„Am anunţat de săptămâna trecută că eu unul nu voi vota un nou Avocat al Poporului în absenţa unor criterii clare de selecţie şi depolitizare a funcţiei precum şi a unui amplu proces de consultare şi validare publică a acestei numiri. Astăzi pot să vă spun cu certitudine că eu unul nu-l voi vota pe Fabian Gyula pentru această funcţie. Consider că numirea unui recipient de pensie specială în această funcţie ar fi un semnal total inadecvat pentru un partid ca USRPLUS care a pus eliminarea pensiilor speciale în centrul agendei sale de reformă a statului. De asemenea, pot să vă mai spun că, în calitatea mea atât de parlamentar cât şi de membru al biroului naţional al USRPLUS, nu am cunoştinţă ca susţinerea acestui candidat să se fi formalizat în vreun for de decizie al partidului până azi. Nici nu ştiu când şi dacă se va face de azi şi până luni când ar urma să aibă loc votul de numire în plenul reunit al Parlamentului”, a scris Tudor Benga, joi pe Facebook.
Şi Robert Sighiartău, secretarul general al PNL, îi cere lui Fabian Gyula, propus Avocat al Poporului de către UDMR, să își spună opinia despre pensiile speciale dacă vrea ”votul majorității reformiste”.
„Fabian Gyula, propunerea pentru funcția de Avocat al Poporului, are obligația morală de ne prezenta opinia sa asupra pensiilor speciale în contextul în care dorește votul majorității reformiste din Parlamentul României”, susţine Robert Sighiartău, într-un comunicat de presă.
Secretarul general al PNL precizează că actuala majoritate parlamentară și-a asumat public desființarea pensiilor speciale și că în mod normal persoanele promovate în funcții publice ar trebui să susţină demersul.
„Renate Weber, fostul Avocat al Poporului, a atacat la CCR impozitarea pensiilor speciale cu 85%. Prin acel gest, ea a demonstrat că nu este avocatul românilor ci doar avocatul privilegiaților care au numit-o în funcție. Weber a susținut că impozitarea pensiilor speciale ar fi o discriminare, deși în realitate cei cu adevărat discriminați sunt milioanele de români din buzunarele cărora se iau bani pentru a se plăti aceste pensii imorale”, a mai spus Robert Sighiartău.
Candidatul pentru funcţia de Avocat al Poporului, Fabian Gyula, a declarat miercuri că s-a pensionat anul trecut, la vârsta de 49 de ani, iar pensia sa de magistrat este de peste 10.000 de lei.
Citeşte şi: Cine este Fabian Gyula, propunerea UDMR pentru funcţia de Avocat al Poporului
Întrebat dacă 49 de ani este o vârstă potrivită pentru a ieşi la pensie, Fabian Gyula a spus: „Raportat la presiunea la care eşti supus în magistratură, da”.
„Am lucrat 24 de ani fără să ocup funcţii de conducere, abia după acea am avut funcţii de conducere. La un moment dat am stat 15 ani pe acelaşi scaun, practic soluţionând acea ciclicitate de dosare care nu erau simple. Mă ocupam şi de cooperare internaţională. Obişnuiesc să spun o întâmplare din această activitate după care să apreciaţi cât de grea este activitatea de magistrat. Lucram la Parchetul tribunalului când într-o noapte, pe la 4,00, am ajuns acasă şi mă sună pe telefonul fix şeful arestului.
Atât mi-a spus – să ştiţi că cel pe care l-aţi audiat timp de două ore şi jumătate în cursul acestei nopţi, la verificările efectuate de medicul de la arest s-a dovedit a fi purtător de TBC activ. A închis discuţia, mi-a zis – să aveţi grijă de copilaşii dvs. Aceasta este activitatea de magistrat”, a afirmat acesta.
Fabian Gyula a declarat miercuri, la audierea sa în Comisiile juridice ale Parlamentului, că este absolvent de studii juridice, că timp de 25 de ani a fost procuror, iar de 22 de ani este cadru didactic în învăţământul superior.
Desemnarea Avocatului Poporului urmează să fie făcută în plenul reunit al Parlamentului cel mai probabil luni. Fabian Gyula este singurul care şi-a depus candidatura pentru această funcţie.