Pe plan militar, „este nevoie de o luptă necruțătoare împotriva Daesh”, acronim arab pentru organizația ce a revendicat atentatele jihadiste din 13 noiembrie în capitala franceză (130 de morți), a spus Fabius într-un interviu acordat AFP.
„Desigur, aceștia sunt niște monștri. Dar sunt 30.000”, a subliniat el.
Cu toate acestea, „ar fi de neconceput ca un front de națiuni incluzând Franța, Statele Unite, Germania, Marea Britanie, Rusia, Turcia și alte țări să nu ajungă să îi neutralizeze”, a spus Fabius.
„Dar în paralel, trebuie de asemenea găsită o soluție politică la acest război (din Siria) ce a făcut 300.000 de morți, milioane de refugiați și care are consecințe în întreaga regiune și se vede, în întreaga lume”, a mai declarat șeful diplomației franceze.
Planul în vederea unei tranziții politice în Siria adoptat la Viena reprezintă din acest punct de vedere „o primă licărire” de speranță, a estimat Fabius.
Calendarul ieșirii din criză adoptat la Viena prevede o întâlnire între regimul președintelui sirian Bashar al-Assad și membri ai opoziției până la 1 ianuarie 2016, formarea unui guvern de tranziție în termen de șase luni, adoptarea unei noi constituții în 18 luni, apoi organizarea de alegeri libere.
Dar Assad a contestat deja calendarul care nu va putea începe, a spus el, decât odată cu „învingerea terorismului”.
Franța și Statele Unite pun de asemenea ca o condiție prealabilă înaintea oricărei soluții politice plecarea lui Assad de la putere, contrar Rusiei.
„Este extrem de complex și nu spun că va fi ușor să se respecte acest calendar”, a comentat Fabius.
În același timp, cele două reuniuni de la Viena care au condus la acest calendar au fost importante, în opinia lui Fabius, pentru că în afară de membrii Consiliului de Securitate al ONU, au adunat pentru prima dată în jurul mesei alte puteri regionale cheie cum ar fi Arabia Saudită și Iranul.