Fabrica de tunuri Arsenal îşi reia activitatea, la 16 ani după ce a fost închisă

Arsenal, fabrica de armament din Reșița, va fi productivă până la finele anului. Aici se vor fabrica atât țeavă de tun, cât și obuze. La sediul Instituției Prefectului Județul Caraș-Severin a fost semnat un protocol de colaborare între SC Arsenal și o firmă, prin care fabrica reșițeană va deveni din nou operativă, după ce ani de zile a fost în conservare.
Mircea Filipescu
08 apr. 2024, 08:38
Fabrica de tunuri Arsenal îşi reia activitatea, la 16 ani după ce a fost închisă

În următoarele șase luni fabrica Arsenal va trece printr-un proces de retehnologizare și va angaja în primă fază 75 de oameni, care se vor adăuga celor 30 de angajați din prezent. Conform declarațiilor oficialilor de vineri, numărul angajaților va crește după pornirea producției.

SC Arsenal a primit ultima comandă în 2008 și de atunci și-a închis porțile. Înainte de 1989, la S.C. Arsenal – fostă Întreprinderea Mecanică Reșița – lucrau peste 2000 de angajați.

Într-o conferință de presă la care au luat parte Ioan Dragomir – prefectul județului Caraș-Severin, Flavius Nedelcea – secretar de stat în Ministerul Economiei și Ionuț Narcis Chisăliţa – directorul societății Arsenal, a fost anunțată semnarea unui contract între societatea aflată în conservare Arsenal Reșița și reprezentantul companiei Torman Internațional în România, o firmă cu acționariat englez.

„Am avut discuţii în repetate rânduri legate de viitorul Arsenal Reşiţa cu conducerea societăţii, căreia i-am solicitat un plan de acţiune pentru a încerca să reluăm activitatea, cu sprijinul factorilor de decizie de la nivel central. Astăzi s-a semnat un contract de colaborare între SC Arsenal Reşiţa SA şi Torman SRL Bucureşti. În următoarea perioadă vor fi realizate primele investiţii în ceea ce înseamnă partea de logistică, utilaje, astfel încât, odată asigurată infrastructura, până la finalul anului, va putea începe producţia”, a declarat Ioan Dragomir, prefectul judeţului Caraş-Severin, potrivit Ziuadevest.

Citește și: Românii, neinteresați de programul Noua Casă. Condițiile care îi descurajează pe tineri să-și cumpere o locuință în 2024

Contractul este făcut pe mai multe faze. În primă fază, pe termen scurt, de până la șase luni, se va produce muniție de război. Acest contract, în primă parte, va avea un număr de până la 75 de angajați. În următoarea perioadă se va ajunge la un număr de 200-300 de angajați, urmând ca la faza a treia să existe un număr mult mai mare de angajați.

Tot în prima fază, fabrica va schimba producția: de la țeava de tun și tunuri, se va trece la producția de obuze urmând ca în timp, să se reia și producția de tunuri.

Conform secretarului de stat în Ministerul Economiei, întreaga activitate va fi structurată pe orizontală, toate componentele urmând să fie aduse de pe piața din România.

Citește și: Care este venitul mediu lunar al unei gospodării în România. Cu cât au crescut cheltuielile faţă de 2023

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Alexia Eram are planuri mari de Crăciun! Cu cine va petrece Sărbătorile de iarnă
Fanatik.ro
Ce să pui în bradul de Crăciun ca să ai parte de noroc și prosperitate în 2025. Energiile negative vor fi eliminate
Capital.ro
Dezvăluire bombă despre Călin Georgescu. Marele adevăr s-a aflat. Legătura secretă cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev
Playtech.ro
Ce nu este bine să faci în Ajun de Crăciun. Tradiții și obiceiuri de 24 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cum l-ar putea convinge Trump pe Putin să facă pace în Ucraina. Expert: „S-ar putea să aibă loc și o reîmpărțire a unor sfere de influență”
wowbiz.ro
Lovitură pentru profesori! Salariile și sporurile, înghețate de la anul și asta nu e tot!
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Rețeta de cozonac a lui Păstorel. Un procedeu care rar se mai folosește
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Mesajul tulburător postat de tânărul de 30 de ani din Deva înainte de a-și pune capăt zilelor. A transmis live pe Facebook, iar apoi s-a aruncat în fața mașinilor de pe un pod
Cancan.ro
Meteorologii Weather.com au modificat prognoza: Vin ninsorile în București!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a înlemnit. A făcut chiar el anunțul tulburător: Va muri sigur, în curând!
StirileBZI
Aceste taxe se dublează din ianuarie 2025! Cine trebuie să plătească 3.500 de lei la stat
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Știrea momentului în Ajun de Crăciun
substantial.ro
Maia Sandu a depus jurământul de învestire ca președinte al Republicii Moldova
MediaFlux
LOVITURĂ pentru MILIOANE de ROMÂNI de la 1 IANUARIE! Majorări DE 25%
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce filme mai vedem de Crăciun? Ce cărți merită citite? Ce jocuri video să încercăm? Recomandări proaspete pentru sărbători